Filters voor video en fotografie

In combinatie met je camera en lenzen, kan je filters gebruiken om je foto’s of videobeelden nog mooier te maken. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten en geven we tips over waar je ze kunt kopen.

Kijk om te beginnen even deze video, waarin we verschillende filters en hun werking met je bespreken. Naast deze fysieke filters die je voor je lens kan gebruiken, heb je natuurlijk ook nog digitale filters, die je in de nabewerking kan gebruiken. Denk maar aan de instagram filters! 

Meestal adviseer ik om zo min mogelijk van dit soort filters te gebruiken, tenzij je daar echt een specifieke bedoeling mee hebt. Toch zijn er wel situaties waarin ik digitale filters graag gebruik. Om het verhaal compleet te maken zal ik daar aan het eind van dit artikel dieper op ingaan. 

Wat gaan we bespreken in dit artikel: 

  • UV Filters 
  • Grijs/ND filters
  • Polarisatie filters
  • Overige filters
  • Digitale filters

Let op! Voor je een filter gaat aanschaffen voor jouw lens, is het belangrijkste dat je weet wat de diameter van jouw lens is. Het filter dat je koopt moeten tenslotte wel op je lens passen. Bij de meeste lenzen staat het aangegeven op de lens zoals op de foto hieronder (aan de onderkant, de tekst staat ondersteboven). Ook in de lensdop staat de diameter meestal vermeld.


Image

UV filters

UV filters hoef je dus niet per se te gebruiken. Je kan het doen om je lens te beschermen, of gebruiken als je analoog fotografeert. Ik gebruik ze zelf liever niet.  


Grietje: "En ik gebruik ze wel 🙂 Ik film bijvoorbeeld nog weleens momenten waarop iemand aan het lassen is. Die lasspatten kunnen op je lens komen en een beschadiging achterlaten (wat me al eens gebeurd is). Ik heb liever een beschadigd filter dan een beschadigde lens! Uiteindelijk hangt het echt van de situatie af."


Grijsfilters

Ik noem grijsfilters vaak ND filters. Maar dat is eigenlijk een Engelse afkorting en staat voor Neutral Density filter.

Grijsfilters worden vooral gebruikt wanneer je je sluitertijd langer wil maken, en wanneer dat niet kan doordat er te veel licht is. Met zo'n filter kun je dus een lange sluitertijd foto maken, of filmen met de voorkeur sluitertijd van 1/50e, wat de meeste mensen de mooiste sluitertijd vinden bij video.

Kijk, deze foto heb ik bijvoorbeeld gemaakt met behulp van een grijsfilter.


Image

Ook over sluitertijd maakten we eerder een video. Je vindt hem hier beneden. En in de cursus over ISO, sluitertijd en diafragma cursus gaan we er nog veel dieper op in! Als je beter wilt leren filmen en fotograferen, dan zou ik je deze cursus echt aanraden 🙂Polarisatiefilters

Polarisatiefilters kun je gebruiken om de lucht blauwer te maken, om water een mooie kleur te geven, of om te zorgen dat je juist wel of niet door glas heen kan kijken. 

Kijk deze foto heb ik bijvoorbeeld gemaakt met een polarisatiefilter. Daarom is de lucht zo blauw. Ik heb hier trouwens óók een grijsfilter gebruikt om een lange sluitertijd te krijgen, waardoor de rivier zo 'zacht' is geworden, en de wolken zijn uitgeveegd.


Image

Overige filters

Tot nu toe hebben we ronde filters besproken die je op je lens schroeft. Maar daarnaast heb je dus ook nog filters die vierkant zijn en die je met behulp van een filtersysteem voor de lens schuift. In de video zag je mijn set, van het merk Cokin. Het leuke van zo'n set is dat je veel sneller kunt werken, op het moment dat je filters wil wisselen. Bijvoorbeeld bij landschapsfotografie kan dat heel handig zijn.

Daarnaast heb je ook graduele grijsfilters, en andere kleurenfilters. Omdat er gradatie in zit, zijn dit altijd vierkante filters. Je kan ze dan ook heen en weer schuiven voor je lens, en in de juiste hoek draaien met behulp van het filtersysteem. 

Dit is een foto die ik in Amerika heb gemaakt, met behulp van mijn Cokin filterset. Ik gebruikte hierbij een polarisatiefilter, het ND filter, en een gradatie filter tegelijk.


Image

Wil je meer weten over het gebruik van filters? In onze cursus 'Lenzen & Filters' gaan we hier dieper op in! Ik deel daar ook stap voor stap hoe je een mooie lange sluitertijd foto kunt maken. Inclusief een downloadbaar stappenplan. Nieuwsgierig geworden? Je vindt deze cursus in onze shop.

Digitale filters

Naast de fysieke filters, gebruik ik dus af en toe ook digitale filters. Bij het bewerken van video's gebruik ik bijvoorbeeld graag Colorista, een filter van Red Giant.

Toen ik een keer les kreeg over kleurbewerken, vergeleken we Colorista met de standaard filters die in Adobe Premiere zijn ingebouwd. We ontdekten dat het bereik en de mogelijkheden van Colorista verder gaan dan die van Lumetri (de standaard van Premiere Pro). Dat was voor mij de reden om het pakket van Red Giant aan te schaffen. Kijk, zo ziet dat eruit in Adobe Premiere (rechts zie je de kleurencirkels waarmee je het plaatje kan kleuren):


Image

Nog steeds gebruik ik Colorista voor elke video die ik aflever voor klanten en voor ons eigen Youtube kanaal. 

In deze video laat ik zien hoe ik een kleurbewerking aanpak in Premiere:Als je graag filters gebruikt tijdens het monteren zou ik je trouwens zeker aanraden om eens naar Final Cut Pro X te kijken (alleen voor Apple), want die hebben erg mooie effectfilters ingebouwd!

Tot Slot

Filters zijn een erg toffe manier om je beelden nog net dat beetje extra overtuiging te geven. Maar denk eraan: het geeft ook weer extra gedoe, en weer een element wat je goed moet doen bij het filmen of fotograferen. Als je net begint zou ik je dus aanraden om eerst de werking van je camera en lenzen goed onder de knie te krijgen. Daarna kun je filters gaan gebruiken als verdieping! 

Wat zijn jouw ervaringen met het gebruik van filters? Laat je vragen en antwoorden achter onder dit artikel!


Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!

About the Author

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties