Livestream opzetten met een camera

Livestreamen kon altijd al met de ingebouwde camera van je computer, met een webcam, of via een extern apparaat met een echte camera, zoals we in dit artikel uiteenzetten. 

Sinds we steeds meer thuiswerken en steeds meer afhankelijk zijn van livestreams, hebben de grote cameramerken ons een nieuwe optie gegeven: direct live gaan met de camera die je al had, zonder ingewikkelde constructies om de connectie mogelijk te maken, maar met USB. 

Geweldig, toch?

Want met een goeie camera, wordt het beeld wat je kunt uitzenden met je stream zo veel mooier. Een echte camera heeft een betere sensor, en vooral betere lenzen dan de ingebouwde camera van je computer, of dan je webcam. Denk aan het maken van een mooie onscherpe achtergrond, een betere belichting, ea. Enige kennis van cameratechniek is hierbij wel handig. Mocht je daar meer over willen leren, in onze shop hebben we daar een cursus over!

In dit artikel zet ik de verschillende manieren onder elkaar om te livestreamen met camera’s van de verschillende merken. Mocht ik er eentje zijn vergeten, en weet je nog een methode, zet het vooral in de reacties onder deze video, dan kunnen wij die eventueel toevoegen! 

Ik moet er trouwens bij zeggen dat ik op het spoor voor dit artikel gezet werd door onze vrienden van de Amsterdamse fotowinkel Nivo Schweitzer.😀

De merken die ik nu in dit overzicht behandel: 

 1. Canon
 2. Sony
 3. Panasonic
 4. Fuji
 5. Nikon

Aangezien ik zelf op dit moment alleen Sony camera’s heb, zal mijn uitleg bij het hoofdstukje over Sony waarschijnlijk het uitgebreidst zijn, aangezien ik dat ook echt kon uitproberen. Misschien zullen sommige tips uit dat hoofdstuk je ook helpen bij andere merken.

Voordat we beginnen, naast de tips die we in deze video geven, zijn er nog meer stappen die je moet doorlopen om live te gaan.

In deze video laten we bijvoorbeeld OBS zien, een programma die livestreamen met verschillende video-inputs mogelijk maakt. Je kan dus bijvoorbeeld het beeld van je camera combineren met het scherm van je computer!Tip voordat je begint: alle stappen die ik hier beschrijf willen nog wel eens fout gaan. Dingen die je kan doen om dat op te lossen: 


 • Start de programma’s, je camera en/of de computer opnieuw op
 • Sluit de USB kabel direct aan op je computer, dus niet met een USB-hub er tussen
 • Probeer een andere USB kabel
 • Update de firmware van je camera
 • Kijk of je computer de juiste toestemming heeft om camera’s te gebruiken/ of OBS toestemming heeft om je computer en je scherm te bedienen en te zien


Image

Livestreamen met Canon camera’s

Canon heeft nieuwe software om je mooie fototoestel in een webcam te veranderen. Niet elke Canon camera zal dit trouwens kunnen. In de links die ik hieronder zet, kun je ook controleren of jouw camera geschikt is.

De nieuwe manier werkt in de volgende stappen:

 1. Download en installeer de Canon Utility software op je computer
 2. Sluit je camera met USB aan op je computer
 3. Zet de camera in ‘film’ stand
 4. Open het programma en verbind met je camera
 5. Als je je camera vervolgens in OBS wil gebruiken, dan verschijnt hij daar waarschijnlijk in de lijst als ‘EOS Webcam Utility Beta’

Voor meer info over hoe dit moet, een overzicht van Canon camera’s waarmee dit kan, en een link naar de software, klik hier.

In deze video van EposVox kun je het proces ook zien (engelstalig).Image

Livestreamen met Sony camera’s

Bij Sony is de mogelijkheid om je fototoestel te gebruiken als webcam ingebouwd in hun programma ‘Imaging Edge Desktop’. Op deze pagina kun je het programma downloaden en er meer informatie over krijgen. Ook bij Sony geldt: het is niet voor elke camera mogelijk. Kijk hier naar de lijst met mogelijkheden per camera.

De stappen die je moet doorlopen:

 1. Download en installeer de Imaging Edge Desktop software op je computer
 2. Gek genoeg moet je daarna, binnen dat programma, nog een keer de software downloaden
 3. Zet in de camera de ‘USB Connection’ op ‘PC Remote’ (dit zit onder het koffertje in het menu)
 4. Zet de camera aan in de M stand (niet de filmstand!), en sluit met USB aan op je computer
 5. Open de ‘Remote’ software
 6. Je krijgt nu een schermpje waarin jouw camera moet verschijnen, klik eventueel op ‘vernieuwen’
 7. Dubbelklik op jouw camera, en het beeld van je camera moet in de live view verschijnen:

Image

Als je je camera wil gebruiken in OBS, kun je die toevoegen als ‘venster capture’. 

Je moet dan nog de randen van dat schermpje eraf croppen zodat je alleen het videobeeld overhoudt, dat kun je doen door rechts te klikken op het beeld en ‘filters’ te selecteren:


Image

Tip hierbij: hoe groter je scherm van Imaging Edge Desktop is, hoe hoger je stream kwaliteit! 

Tenslotte; ik vond nog signalen dat het niet altijd zo makkelijk werkt op Apple, en vond deze video (engelstalig) die je wellicht verder kan helpen.Image

Livestreamen met Panasonic camera’s

De GH5 is een bekende camera van Panasonic waar veel filmmakers mee werken, en ook daarmee kan je nu livestreamen. Kijk op deze pagina van Panasonic voor een overzicht van de mogelijkheden, de downloadlink voor de software en een handleiding.

Stappen om te doorlopen

 1. Download en installeer de LUMIX Tether for Streaming software op je computer
 2. Sluit je camera met USB aan op je computer en zet hem aan
 3. Kies voor de optie ‘PC Tether’ en zet je camera op video modus
 4. Open het programma op de computer en verbind met je camera
 5. Klik op ‘LV’ om de live view te zien (het beeld van je camera)
 6. Als je je camera vervolgens in OBS wil gebruiken, gebruik dan ‘Venster capture’ en kies dan ‘LUMIX TETHER Live view’

Ik moet zeggen, van alle merken vond ik dat Panasonic het het beste uitlegt op zijn eigen pagina, met ook een hele duidelijke video erbij, dus ik zal er niet nog een externe video bij linken. Dit laat maar weer zien waarom Panasonic zo hoog scoort met zijn GH5!Image

Livestreamen met Fuji camera’s

Fujifilm heeft ook zelf software ontwikkeld voor livestreamen, namelijk FUJIFILM X Webcam. Je kan het programma hier downloaden, op die pagina vind je ook meer informatie over hoe het werkt en met welke camera’s je het kan gebruiken.

De stappen die je moet doorlopen:

 1. Download en installeer de FUJIFILM X Webcam software op je computer
 2. Sluit je camera met USB aan op je computer
 3. Zet de camera in ‘Still photography’ of  ‘S’ stand
 4. Open het programma en verbind met je camera
 5. Als je je camera vervolgens in OBS wil gebruiken, gebruik dan ‘Video Capture Device’ en kies dan FUJIFILM X Webcam.

Voor meer informatie vond ik deze tutorial van David Hoult (engelstalig).Image

Livestreamen met Nikon camera’s

Nikon heeft zelf geen software gemaakt waarmee je je camera via USB kan verbinden met je computer, maar ze raden op hun site wel software aan. Check deze pagina en scroll naar beneden, onder de video staat ‘Getting started’ en ‘Option 1’. Daar staan links naar software.


Het zou trouwens kunnen dat de software die ze hier aanraden niet gratis is. Gratis opties kom ik zometeen op terug!

Ze zeggen trouwens dat je een Nikon Z-serie camera moet hebben hiervoor, of een camera die in deze lijst staat.

In de video op hun pagina laten ze helaas niet echt zien hoe je precies je camera moet aansluiten op de computer en hoe dat gaat met die software, dat is jammer! Wij hebben geen Nikon camera’s hier, dus kunnen dit niet voor je testen. 

Eigenlijk verbaast dit me niet: over het algemeen merk ik dat Nikon zich meer richt op fotografie, en hun video mogelijkheden zijn vaak beperkt ten opzichte van Canon en Sony.

Na nog wat research vond ik ook nog een gratis optie die als het goed is moet werken op Windows én Apple, namelijk qDslrDashboard.

Op deze pagina kun je het programma en de handleiding downloaden. En in deze video legt WalrusRider uit hoe hij het beeld van qDslr Dashboard in OBS krijgt.Image

Conclusie

Toen wij onze eerste video maakten over livestreamen (in 2017) toen zei ik al dat ik verwachtte dat het ‘binnenkort’ ook wel met USB mogelijk moest zijn. En ja! Het is zo ver. Maar echt eenvoudig is het nog niet. 

Ik hoop dat ik je in elk geval met dit artikel een stap verder heb geholpen naar het livestreamen met je mooie camera.

Tenslotte, wellicht heb je ook iets aan deze video, waarin we tips geven om je livestream zo goed mogelijk te benutten.Veel succes met livestreamen! 

Oja, en vergeet je ook niet om even lid te worden van onze nieuwsbrief? Dan krijg je nog veel meer van dit soort handige tips in je mailbox 🙂


About the Author

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

Lees ook


Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter Cnops

Hallo Riske Vooreerst wil ik mijn waardering uitdrukken voor jullie uitstekende kanaal. Ik heb uit de video’s van De Videomakers al heel wat boeiende en leerrijke info opgestoken, ook al heb ik (toch al weer een poos geleden) opleiding gevolgd in film en fotografie. Omdat ik af en toe ook mensen help bij het opzetten van een project rond video, heb ik met veel aandacht de info over livestreamen gelezen. Op de betreffende pagina op jullie website is de info over Nikon camera’s niet helemaal correct en dat wilde ik graag even melden. Op de gelinkte pagina van Nikon (https://www.nikonusa.com/en/learn-and-explore/webcam-utility.page)… Lees verder »