Tips om te filmen op 1.5 meter afstand

Anderhalve meter afstand houden tijdens het filmen kan - vaak - prima! Wij hebben het de afgelopen tijd zelf ook vaak moeten doen en weten inmiddels waar je rekening moet houden. Met die ervaringen in ons achterhoofd geven we je in deze video een aantal tips die je kunt gebruiken als jij ook gaat filmen en anderhalve meter afstand wilt bewaren.


En zoals beloofd in de video bespreken we hieronder nog welke apparatuur wij gebruiken om op anderhalve meter te kunnen filmen!

Lenzen

Als je 1 persoon in beeld hebt, bijvoorbeeld tijdens een interview, dan gaan wij met de camera sowieso al graag wat verder weg staan. Liefst zelfs meer dan anderhalve meter! Het is erg mooi om van verder weg in te zoomen op die persoon, en een mooie onscherpe achtergrond te maken. Je krijgt dan een mooi portret shot.

Heb je meer mensen in beeld die onderling anderhalve meter afstand houden? Dan kan het fijn zijn juist een wat wijde lens te gebruiken. Je kunt dan wat meer uitzoomen en ervoor zorgen dat iedereen goed in beeld is.

Om tijdens het filmen snel te kunnen wisselen, werken wij graag met zoomlenzen. Welke lenzen je hiervoor kunt gebruiken, hangt natuurlijk helemaal af van de camera die je hebt. Want niet elke lens past op elke camera 🙂

Wij zijn binnen onze setups bijvoorbeeld heel blij met de 24-70 f2.8 lens van Canon, en de 12-35 f2.8 van Panasonic.

De smartphone lensjes die wij hebben, hebben we gekregen van Lemuro. Deze lensjes kun je wel alleen gebruiken als je een iPhone hebt, omdat ze in een hoesje moeten die niet worden geleverd voor Android toestellen.


Meer weten over lenzen?

Binnenkort komt er een prachtige cursus over lenzen online! Zodra hij er is vind je hem in onze shop.


Image

Microfoons

Een camera kun je gemakkelijk wat verder bij iemand vandaan zetten. Maar een microfoon wil je altijd zo dicht mogelijk bij de geluidsbron hebben. Ga je iemand op afstand filmen, dan is een (externe) microfoon op de camera niet meer goed genoeg. Hoe los je dat op? Dat kan op verschillende manieren!

Microfoon op statief

Je kunt een statief neerzetten en daar een microfoon aan hangen. Wij gebruiken dat bijna altijd voor onze Youtube video's, en Riske in haar opdrachtfilms, zoals de foto hierboven!

Deze setup is handig als iemand op 1 plek blijft, en dus niet opeens onder de microfoon vandaan loopt. Wij gebruiken zelf de Schoeps supercardoid microfoon CMC6-Ug met MK41 - maar een goedkopere microfoon zou de Sennheiser MKE 600 Shotgun microfoon kunnen zijn. Die laatste hebben we zelf nooit gebruikt, maar we vermoeden dat hij prima werkt! Met onze andere Sennheiser producten zijn we in ieder geval erg tevreden 😉

Image

Over welk statief je dan moet hebben: elk lampstatief kan hier geschikt voor zijn. Let wel op, als ze té licht zijn vallen ze makkelijker om! 
En aan zo'n lamp statief hang je dan een monopod met behulp van een klem (de klem die we hiervoor gebruiken wordt ook wel 'grip head' genoemd). Let op, je hebt dan ook nog een microfoonhouder nodig, die je weer op de monopod kan schroeven. Bijvoorbeeld deze.

Een andere methode om je microfoon mee op te hangen is de Bresser Space Arm, die we laatst kregen om uit te proberen. We hebben er nog niet mee gewerkt, maar waren wel erg onder de indruk van het artikel! Die vind je hier.

Wanneer je gaat werken met statieven en klemmen die op elkaar moeten passen, kan het zijn dat je een adapter nodig hebt, als je bijvoorbeeld een microfoonhouder niet op je monopod geschroefd krijgt door een verkeerde schroefdraad. Er zijn daarvoor allerlei adapters verkrijgbaar.

Image

Zenders en dasspeldmicrofoons

Een zendertje (met dasspeldmicrofoon) kan ook een goede oplossing zijn! Zeker als de persoon die voor de camera staat veel gaat bewegen.

In de situatie op de foto hierboven heeft Riske bijvoorbeeld een zender gebruikt. Daardoor kon de man in beeld gewoon heen en weer lopen. Daarnaast was het teveel sjouwen geweest om dat statief met microfoon helemaal mee te nemen naar het midden van dit veld!

Wij gebruiken onder andere deze Rodelink filmmaker zenderset.

Wil je een kleinere setup? Dan is deze Rode Wireless Go misschien wel wat voor jou. Je kunt deze set met een dasspeldmicrofoon gebruiken, maar de zender zelf heeft ook een microfoontje! Wij ontvingen deze set gratis om te testen en zijn er, zeker op reis, erg blij mee.

Image

Handheldmicrofoon met microfoonhengel

Een optie die je nu veel ziet in bijvoorbeeld nieuwsitems is een handheldmicrofoon op een lange stok (boompole of microfoonhengel). Dit is bijvoorbeeld handig bij straatinterviews, wanneer je iemand spontaan wilt aanspreken en dus geen tijd hebt iemand eerst een zender te geven.

In de foto hierboven zie je Grietje met zo'n microfoon op hengel, klaar om ermee te gaan vloggen! De hengel is hier nog ingeschoven, maar zodra ze echt gaat filmen, kan ze hem langer maken, om de 1,5 meter te halen.

Houd er wel rekening mee dat als je zo'n microfoon op een stok hebt, iemand die stok ook vast moet houden. Wil je filmen en het geluid regelen zonder een extra persoon erbij? Dan is deze methode wellicht niet geschikt. Bij de foto hierboven had Grietje ook nog een collega, die de microfoon zou gaan vasthouden.

Je kunt speciale boompoles kopen voor deze constructie. Maar omdat wij de Pixelmaker T3 (een statief) al hadden liggen en je de binnenkant daarvan los als selfiestick kunt gebruiken, gebruikten wij die selfiestick om de microfoon op te zetten.

Je hebt dan nog een microfoonhouder nodig, die je op je hengel kunt zetten zodat je de microfoon aan vast kunt maken (zie de links daarvoor in het stukje hierboven, over microfoons op statief).

Een handheld microfoon met zender die wij in deze video laten zien is deze Rode Newsshooter kit met een Rode Reporter mic.

Image

Iemand op afstand mee laten kijken

Wil je dat een opdrachtgever op afstand mee kan kijken? Dan kan het handig zijn een extra schermpje aan je camera te koppelen. Doe je dit niet met een snoertje direct in je camera, maar met een zender en een ontvanger ertussen dan kan degene die wil meekijken makkelijk anderhalve meter bij je vandaan gaan staan.

Wij gebruiken hiervoor de Hollyland Mars 400S - die prima werkt! Ook dit product kregen we overigens om te testen.

Op dat soort videozenders kan je dan een schermpje aansluiten, maar vaak ook andere draadloze oplossingen. Zo zie je in de foto hierboven dat we een scherm* hebben aangesloten op de ontvanger van de Hollyland, maar dat onze opdrachtgever ook nog op een iPad kan meekijken (rechts in de foto zie je de iPad op tafel staan). Met deze opstelling konden wij heel goed op anderhalve meter filmen! Je ziet daar trouwens Petronella van Blitsvideo!

* Het schermpje wat wij gebruiken is niet meer verkrijgbaar. In dezelfde prijscatagorie is er een schermpje van Pixelmaker. Wij hebben die nog niet gebruikt, maar als we er nu een zouden moeten aanschaffen, dan kopen we wellicht die!

Image

Tenslotte

Naast al deze apparatuur tips nog twee extra dingen waar je op kunt letten! Zorg er om te beginnen voor dat de locatie waar je filmt groot genoeg is om afstand te kunnen houden. Wil je ver bij iemand vandaan gaan staan en flink inzoomen, dan zal je daar ook wel de ruimte voor moeten hebben. En als er meer mensen op set zijn, heb je ook al snel meer ruimte nodig.

En last but not least: plan voldoende tijd in. Wij merken dat je op filmdagen sowieso al eerder tijd te kort komt dan dat je het over hebt 😉 Maar als je ook nog moet puzzelen met die anderhalve meter, dan is het fijn om je niet te hoeven haasten.

Veel succes met filmen! Heb je nog vragen of aanvullingen, laat ze zeker hier beneden achter in de reacties 🙂

Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!

About the Author

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties