Video script: Inhoud versus Gevoel

Bij het schrijven van een video script, is het belangrijk om even stil te staan bij de vraag: wil ik gevoel of informatie overdragen?

Er zijn natuurlijk video’s die inderdaad vooral om informatie gaan. Zoals de integrale opname van een lezing, of een animatie die het belastingstelsel uitlegt. Maar verder geloof ik erin dat het gebruik van beeld vooral moet worden ingezet om gevoel over te dragen.

Informatie

Veel video’s die ik maak voor klanten, maar ook video’s van andere makers die ik zie op internet, zijn gericht op informatie overdragen. Bedrijven en organisaties die een video willen maken, hebben wat te vertellen. Ze willen graag uitleggen waarom hun product of dienst het beste werkt, of ze willen mensen overtuigen van een denkwijze.

Bij al deze dingen komt al snel een waslijst aan punten naar voren, die allemaal in de video genoemd moeten worden. Maar als eenmaal al die informatie in de film zit, raakt de eigenlijke kracht van het beeld een beetje ondergesneeuwd.

De video wordt één van de vele video’s die misschien 100 keer wordt bekeken op youtube en daarna vergeten wordt. Maar het kan ook anders.

Gevoel

Of het nou gaat om een promotievideo voor een product, een verslag van een evenement, een video om mensen aan het denken te zetten: bij al deze vormen gaat het vooral om emotie.

Als de kijker geraakt wordt door wat hij ziet en hoort, omdat een video grappig is, emotioneel, inspirerend of vrolijk, dan blijft de boodschap beter hangen, dan als er puur informatie wordt gegeven. Sterker nog, wat ik tijdens mijn werk gemerkt heb is dat als de kijker echt emotie voelt, dan is hij eerder geneigd om na het zien van de video nog informatie op te zoeken en te lezen over het onderwerp. Maar ook: er met zijn vrienden over te praten, of de video te delen via social media.

Er zit dan misschien weinig informatie in de video, maar de boodschap komt wel beter over, wordt breder verspreid en blijft langer hangen. Een memorabel filmpje komt tenslotte jaren later vaak nog steeds ter sprake (denk maar eens aan de cup-a-soup reclame met ‘NU EVEN NIET!’).

Een voorbeeld

Ter illustratie; zie hieronder de video die ik afgelopen jaar, samen met Kim Hutjens en De Media Afdeling, maakte voor de Partij voor de Dieren. Natuurlijk had de Partij voor de Dieren een archief vol met informatie over de gasboringen in Groningen die ze graag aan je laten lezen. Maar we hebben er samen voor gekozen om in die video niet die feiten, maar het emotionele verhaal van een meisje uit Bedum te vertellen.

Het doel van de video was de vertoning op een congres, waarna de aanwezigen zouden discussiëren over het onderwerp. De video was een groot succes, omdat de deelnemers aan het congres met een heel ander gevoel de discussie in gingen dan als ze van tevoren slechts de feiten hadden gekregen.

En het gevoel wat Zara aan ons overbrengt in deze video, dat was precies wat de Partij voor de Dieren beoogde.

 

Geen tekst, en toch inhoud?

Twee jaar geleden maakten we onderstaande video over de Pieten discussie. Deze video heeft geen titel, geen teksten, geen uitleg, geen enkele informatie.

En toch denk ik dat de boodschap heel krachtig is en door de meesten zal worden begrepen. Daarom is hij inmiddels ook al 11 duizend keer bekeken: omdat mensen erdoor geraakt worden.

Tenslotte

Ga je schrijven aan het script voor je video, denk dan nog even goed na wat eigenlijk het doel is van je video.

En op welke manier kun je dat doel het beste bereiken? Door informatie, of door gevoel over te dragen?

Over de schrijver

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

Verder lezen:

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties