Rechtenvrije muziek: waar vind je het? Update in 2022

In dit blog over Creative Commons muziek legde ik uit wat een Creative Commons licentie precies is. Als je hem gelezen hebt, weet je ook meteen waarom de titel van dit blog eigenlijk niet klopt 😉

In dit artikel geef ik je antwoord op de vervolg vraag, namelijk: waar vind je Creative Commons muziek? Sinds het begin van mijn Youtube kanaal, heb ik zo ongeveer het hele internet afgespeurd. Op zoek naar muziek van hoge kwaliteit. De juiste nummers op het juiste moment kunnen je video echt maken of breken.
Mijn favoriete websites vind je hier, op alfabetische volgorde.

Audionautix.com

Audionautix.com wordt gerund door de Amerikaanse Jason Shaw. De meeste muziek op de website is van zijn hand, hoewel hij ook werkt met externe componisten. Je kan op genre, mood en tempo zoeken. Zelf omschrijft hij zijn muziek als volgt:

"SOME OF THE PIECES HERE ARE BACKGROUND TO TALK OVER, WHILE SOME ARE FULL BLOWN PIECES SUITABLE TO SIT AND LISTEN TO. I LOVE SHARING THIS MUSIC WITH YOU, AND HOPE IT HELPS YOU IN YOUR LIFE IN SOME SMALL WAY TO COMPLETE A PROJECT, OR BRIGHTENS YOUR DAY."Jason Shaw, Audionautix

Gebruik je vaak muziek?

Dan kan het de moeite waard zijn een muziek abonnement te nemen. Je hebt dan voor 17 dollar per maand onbeperkt muziek voor je video's. Wij hebben allebei een abonnement bij Artlist en raden het alle filmmakers om ons heen aan.

Meer over Artlist.io

Audionautix is een aardig populaire website. Veel nummers die je hier vindt, zal je herkennen uit andere Youtube video's. Maar als je goed zoekt komen er zeker nog onontdekte pareltjes naar boven.

Bensound.com

Scroll je door Bensound.com dan zal je vroeg of laat zeker denken: wacht eens even, een CC ND licentie? Dan mag ik die nummers toch helemaal niet gebruiken voor mijn video's? Ja, technisch gezien heb je gelijk. Maar lees in het geval van Bensound ook even de FAQ pagina. Hier staat duidelijk vermeld dat je de muziek niet mag gebruiken voor een remix, maar wel voor een video. Je kan alles zelfs commercieel gebruiken. Dikke prima dus!

Over de website:
Ik vond Bensound nog niet zo heel lang geleden. Er is verrassend veel kwaliteit te vinden op deze redelijk onontdekte website. Van akoestisch tot folk en electronisch. De website is overzichtelijk, met een professionele feel. Zeker een aanrader.

dig.ccmixter.com

Een van de eerste websites die ik ontdekte in mijn zoektocht naar goede muziek was dig.ccmixter.com. Ik was hem al bijna weer vergeten!
dig.ccmixter.com is echt een verzamelbak voor van alles en nog wat. Je vind er ruwe diamantjes, maar ook stukken geluid die je eigenlijk geen muziek kan noemen. Je moet goed graven om iets moois te vinden. Gebruik deze website vooral als je aardig wat tijd hebt en een nummer wilt gebruiken dat nog niet vaak gehoord is.

Let op: niet elk nummer mag commercieel gebruikt worden. Kijk goed welke CC licentie er aan de muziek hangt, voor je het op Youtube zet.

Free Music Archive

the Free Music Archive is ook een verzamelbak, maar met een professionelere uitstraling dan dig.ccmixter. Zeker een aanrader! Hier vind je een aantal toffe singer songwriters, maar bijvoorbeeld ook fijne klassieke muziek. Er zijn verschillende CC licenties waaruit artiesten kunnen kiezen. Gelukkig gaat zoeken erg makkelijk. Tip: ga op een vrije middag eens door alle CC BY en/of CC BY SA muziek heen. Schrijf alle artiesten op die je tof vindt, en wat voor soort muziek ze maken. De volgende keer dat je een nummer nodig hebt, heb je veel sneller iets bruikbaars gevonden.

Incompetech.com

Dit lijstje zou niet compleet zijn, zonder Incompetech! Geesteskind van Kevin MacLeod. Samen met Audionautix en Josh Woodward een van de bekendste websites voor CC muziek. En terecht. Er zijn veel goede nummers te vinden. Je kan niet alleen op genre of feel zoeekn, maar ook op de lengte van een nummer. Handig als je 1 nummer wilt gebruiken onder een video.
Je vind alleen instrumentele muziek hier.
Wat ik zelf ook erg plezierig vindt: je kan hier zoeken op wereldmuziek. Arabische muziek, Oosterse muziek, noem het maar op. Als reisvlogger is dat wel handig!

Jamendo.com

Jamendo was lang mijn absolute topper! Tot ze besloten het hele zoek systeem om te gooien. Je kunt nu niet meer zoeken op licentie, wat echt behoorlijk irritant is. Je ziet ook pas bij het downloaden onder welke licentie een nummer staat. Het is dus altijd een verrassing of je een nummer wel of niet mag gebruiken. Dat kost gewoon heel veel tijd.

Mijn tip: kijk als je een nieuwe artiest vindt meteen onder welke licentie het eerste nummer is. Grote kans dat alle andere nummers onder dezelfde licentie vallen. Als het niet de licentie is waar je naar op zoek was? Ga dan meteen naar een andere artiest. Ik heb nog wel een aardig lijstje met mensen die ik via Jamendo heb leren kennen, dus kwaliteit is hier zeker te vinden!

Joshwoodward.com

De fantastische Josh Woodward! Singer songwriter uit de US. Er zijn meer dan 200 liedjes verkrijgbaar op zijn website, allemaal door Josh gearrangeerd en ingezongen. Wat helemaal tof is: de meeste nummers kan je met en zonder lyrics krijgen. Dus je kan een lied met tekst inzetten onder je sfeerbeelden, en de zang laten wegsterven voor een voice over. Echt top!
Enige nadeel is dat sommige nummers al erg bekend zijn. Zeg maar gerust uitgemolken. Maarja, er komen elke dag meer nieuwe Youtubers bij dan dat er goede Creative Commons muziek is - dus wat wil je?!

Let op! Als je de credits niet op de juiste manier geeft, kan de video geclaimd worden door Youtube. Wil je dit voorkomen, houd je aan de regel van Josh:

Music - 'Song Title' by Josh Woodward. Free Download: http://joshwoodward.com/

Je kan de layout veranderen, maar de titel van het nummer, de naam van Josh en een link naar zijn website zijn verplicht.

Marc v/d Meulen

Als je op zoek bent naar spannende / thriller muziek dan is Marc van der Meulen een absolute aanrader! In mijn ervaring is het lastig om spannende muziek te vinden die ook nog eens echt goed gemaakt is.

Marc is een Nederlandse componist. Hij mailde ons met de vraag eens naar zijn muziek te luisteren. En hij heeft een mooie reden om zijn werk te delen!

'Om filmmakers met weinig tot geen budget tegemoet te komen stel ik een deel van mijn muziek ter beschikking voor gebruik in films. Dit is allemaal gratis, ik weet dat sommige films gewoon geen budget hebben voor een op maat gemaakte soundtrack, en zo hebben ook beginnende filmmakers een goede soundtrack voor hun film.'

Tof toch?! Denk natuurlijk aan de naamsvermelding, en als je wil kan je via de website een paar euro's doneren, bijvoorbeeld als je vaker wat gebruikt of wat kan missen!

Pond 5

Naast betaalde content heeft Pond 5 ook een afdeling met gratis muziek, video's en afbeeldingen. Helemaal onderaan de pagina vind je 'public domain' - alles wat hierin staat is vrij te gebruiken.

Er zitten een paar leuke klassieke stukken bij. Ik heb deze site zelf niet eerder gebruikt, maar vond dat er ook nog wel veel soundtracks van mindere kwaliteit bij stonden. Je zal wellicht dus even goed moeten zoeken!

Purple Planet

Purple Planet is een website die ik onlangs (in 2019) toevallig tegenkwam en nog niet kende. Er staat een leuke verzameling muziek op, handig georganiseerd in verschillende categorieën.

Deze site is vooral handig als je een specifieke sfeer zoekt, zoals horror of spannende muziek.

Soundcloud.com

Wederom een zeer bekende bron, Soundcloud! Gebruikt door grotere en kleinere Youtubers. Slechts een klein percentage van het totaal is onder een CC licentie. Maar omdat er zo ongelofelijk veel muziek te vinden is op dit platform, is een klein percentage daarvan nog steeds erg veel. Wat je hier vooral vindt is electronische muziek. Allerlei soorten dance, dub step, house... noem het maar op.

Wil je de CC muziek eruit filteren, dan kan je zoeken op licentie. Maar houd in je achterhoofd dat er ook veel CC muziek te vinden is, die niet perse zo gelabeld is. Als je een nummer vindt waarvan je vermoedt dat je het mag gebruiken, lees dan ook even de omschrijving door.

Een fijne verzameling binnen Soundcloud vind je op de pagina van NoCopyrightSounds.

Soundscrate

Voor Soundscrate moet je een account maken, en je kan per dag maximaal 5 dingen downloaden. Maar ze hebben wel veel verschillende dingen! Muziek, sounds effects en jingles bijvoorbeeld.

Youtube Audio Library

Last but not least! De Youtube Audio Library is natuurlijk een bekende bron. Maar daardoor niet minder waardevol. Een schatkamer aan bruikbare nummers van goede kwaliteit. Let op: vroeger was alle muziek hier te gebruiken zonder naamsvermelding. Tegenwoordig staan er ook Creative Commons nummers bij, waarvoor je dus wel credits moet geven.
Ik gebruikte deze lijst veel in het begin van mijn Youtube carrière, en dacht na een poosje dat ik er wel klaar mee was. Maar recentelijk herontdekte ik hem weer en vond verrassend veel leuke nummers. Ook als je deze site een tijdje niet gebruikt hebt, is het zeker een aanrader er weer eens rond te neuzen!

Je hebt om de Youtube Audio Library te gebruiken wel een Youtube account nodig. Je vindt de Youtube Audio Library door in Youtube naar Youtube Studio te gaan. Aan de linkerkant zie je dan een menu, met helemaal onderaan 'audiobibliotheek'.

Tenslotte

Sjonge! Het is me nogal een lijst geworden. Langer dan ik zelf had verwacht eigenlijk. Ik hoop dat je er wat aan hebt. En mocht ik nog websites vergeten zijn, laat het me zeker weten! Hoe langer de lijst, hoe beter natuurlijk 🙂
Succes!

Over de schrijver

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

Verder lezen:

Abonneer
Laat het weten als er
guest

19 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mariska de Winter

Wat ik niet begrijp, radioportals als https://radiostations.nl zenden de hele dag muziek uit van artiesten. Is dit nou ook rechtenvrije muziek? Ik neem aan dat ze niet betalen voor die honderden muziekjes die ze draaien, dan lijkt mij een 20 seconden wel aangenaam toch 🙂

Jack Sweres

Voor rechtenvrije Oude Jazz en Oude Blues liefhebbers vind ik onderstaande site een aanrader.
http://www.jazz-on-line.com/index.htm

Heleen

Hoi Grietje, ik zoek muziek die ik rechtenvrij kan gebruiken onder bedrijfsfilmpjes. Wat ik op de verschillende sites lees, is dat je de bron altijd wel ergens moet vermelden. Klopt dat?

Deniz
evelina

Hi Grietje,

Ik hoop dat je deze berichtjes nog leest. Ik vroeg me af hoe het zit als je een muziekje wilt gebruiken op facebooklive waarvan je van de eigenaar toestemming hebt gekregen. Ik heb een nederlands nummer van iemand die het prima vind dat ik het als achtergrond gebruik. Maar hoe weten ze dan bij fb dat er toestemming is?!

Gabe

Hoi, misschien een domme vraag maar je hebt gratis rechtenvrije muziek. Maar….. hoe download ik die nummers nu?
Met download programmatjes krijg ik er alkemaal troep bij?

Chris

Thanks! ?

Sandra

Haha, was ik op zoek naar muziekjes voor onder een GIFje dat ik wil maken (voor m’n werk), kom ik hier uit! Eerst het hele verhaal gelezen en op links geklikt naar beneden gescrolld zie ik opeens eens jouw hoofd!! Ik had helemaal niet door dat ik op jouw website zat! Thanks voor de info anyhow!

Groet, Sandra ( je nicht)

Niki

Hoi!
Ik heb een vraag. Ik vind overal waar ik muziek kan gebruiken voor YouTube films ed, maar zag nu bij Bensound staan dat je de muziek niet voor audiopodcasts mag gebruiken.
Ik wil heel graag muziek onder meditaties zetten (voor op bijv. soundcloud). Nu vraag ik mij af of dat onder “podcast” valt en zo ja, waar ik dan muziek podcasts kan vinden.
Of denk jij dat ik dezelfde muziek voor YouTube enz ook onder mijn meditatie kan zetten zonder gezeur…?
Groetjes!
Niki

jolanda

Hi! Ik wil ook muziek onder mijn meditatie zetten maar vind het verhaal over Soundcloud best ingewikkeld. Hoe weet ik/hoe kan ik zien of een nummer rechtenvrij is in Soundcloud? Liefdevolle groet, Jolanda