Goede castingbureau’s in Nederland

Als je je inschrijft bij een castingbureau, dan wil je natuurlijk wel bij een goed bureau ingeschreven staan! Eentje die een goede naam heeft, en waarvan je mag verwachten dat ze ook goed met jou als talent omgaan.

In dit artikel deel ik een aantal goede castingbureau's met je. Een aantal omdat ik zelf (ook) ervaring met ze heb, omdat ik voor ze gewerkt heb of castings bij ze gedaan heb, en anderen omdat ze een goede naam hebben binnen het werkveld. Na deze lijst zal ik ook nog een aantal andere manieren doorspreken om aan werk te komen, want een castingbureau is zeker niet de enige mogelijkheid die je hebt!

De meeste bureau's bevinden zich overigens in Amsterdam. Goed om te weten mochten ze willen dat je langskomt voor een casting of kennismaking. En ook goed om te weten: ik heb zelf een toneelopleiding afgerond, Toneelschool Maastricht, maar niet specifiek de acteursopleiding gevolgd. Ik ben regisseur. Omdat je ook als regisseur veel spelervaring opdoet en wel een opleiding hebt gedaan kom ik wel in aanmerking voor bureau's die zich richten op professionals, maar krijg ik via deze bureau's geen filmrollen aangeboden. Wat ik heel logisch vind! Ik ben een presentator en regisseur, en heb in het verleden ook commercials opgepakt, maar ik ben geen acteur die in films of series speelt.

Goede castingbureau's in Nederland

Ik bespreek de bureau's in willekeurige volgorde. Als een bureau niet in deze lijst staat wil ik zeker niet zeggen dat het per definitie geen goed bureau is. Het kan zijn dat ik geen ervaring met ze heb en niet voldoende over ze weet om ze in dit lijstje te plaatsen 🙂

Multa Casting

Hier komen veel figuranten rollen en commerciële opdrachten langs, acteerwerk en soms ook een voice-over opdracht. Ze hebben een openbaar prikbord met oproepen. Ze sturen ook regelmatig mails met oproepen erin. Ze hebben ook een speciale database voor kinderen. Ik sta zelf bij hen ingeschreven maar omdat wat zij aanbieden vaak niet bbij mij past, heb ik nog nooit voor ze gewerkt.

Borgman & Augustinus

Ook dit bureau richt zich vooral op commerciële werkzaamheden, zoals reclames. Ze zoeken vaak ook juist 'echte mensen' dus als je bijvoorbeeld met je partner of je gezin, of je beste vriend of vriendin eens wat wilt doen dan kan het best zijn dat je hier aan het juiste adres bent. 
Dit was het eerste bureau waarbij ik zelf ingeschreven stond. Toen ik nog op de toneelschool zat kwamen zij scouten en kon ik me als voice-over bij hen inschrijven. Ik heb via hen verschillende opdrachten gedaan (allemaal voice-over werkzaamheden) en heb Sandra en Babette altijd als geïnteresseerd en prettig ervaren. Dit bureau mailt geen algemene oproepen, ze mailen mij in ieder geval alleen specifiek als ze denken dat ik ergens bij zou passen.

Op hun website staan geen oproepen, op hun facebook pagina wel.

Oimundo

Dit bureau richt zich vooral op geschoolde acteurs en actrices, en mensen met veel relevante ervaring. Ze doen ook straatcastings om nieuwe geschikte mensen te vinden. Ze casten vooral voor film, tv en commercials. Ook dit bureau benadert je wanneer je ingeschreven staat alleen als ze echt denken iets te hebben waar je in past, ze sturen geen algemene mails met oproepen. Ik heb zelf nog nooit via hen gewerkt en alle oproepen die ik kreeg waren voor commercials.

Post Castelijn Casting

Een doorstart van het vroegere Kemna Casting. Destijds het grootste bureau om acteurs te leveren die hoofdrollen spelen in TV series en films. Na de MeeToo schandalen rondom een van de casting directors, is het bedrijf verder gegaan als Post Castelijn Casting. Ze verzorgen naast casting voor films en televisieseries ook castings voor theaterproducties en musicals, commercials, stemmen en meer. Deze plek richt zich vooral op professionele en geschoolde acteurs met aantoonbare ervaring. Af en toe komen er ook oproepen voorbij op Facebook. Ik sta hier zelf niet ingeschreven.

Bij welk bureau je je ook gaat inschrijven: goede castingfoto's zijn altijd belangrijk! Sommige bureau's organiseren fotografiedagen waar je tegen betaling foto's kunt laten maken. Je kan ook zelf naar een professionele fotograaf stappen om een sessie in te plannen. Vraag van tevoren goed welke foto's ze precies van je willen zien, zodat je zeker weet dat je na je shoot niks te kort komt. 

Sjouercasting

Ook Sjouercasting richt zich (vooral) op professionele acteurs. Ik weet vrij weinig over de precieze opdrachten die ze aanbieden, omdat ik nog nooit met hen gewerkt heb en ook nog nooit een aanvraag via ze heb gekregen. Als ik in mijn mail terugzoek naar onze communicatie dan is het enige dat ik terugvind een jaarlijkse 'fijne verjaardag' email. Heel attent! Maar het heeft dus nog nooit werk opgeleverd.

Groen casting

Richt zich uitsluitend op professionele acteurs, of acteurs met voldoende aantoonbare acteerervaring. Als figurant kan je je hier niet inschrijven. Zij casten voor films en series, en ook voor commercials. Bij dit castingbureau heb ik na het inschrijven een algemene casting gedaan. Meestal is dit niet zo! Tijdens zo'n algemene casting kom je niet langs voor een opdracht, maar wordt gekeken naar je spel in het algemeen. Zo weet het castingbureau wat je kan, en krijgen ze een beeld van hoe ze je kunnen inzetten. Ik heb ze hier als erg vriendelijk ervaren! Na die dag heb ik een aantal oproepen ontvangen, vooral voor commercials.

John Doornik casting

Dit bureau richt zich vooral op het maken van commercials en films, en werkt niet alleen met professionele acteurs. Ze werken ook met 'echte mensen' (dus mensen die juist geen rol spelen) en modellen. Ik ben weleens bij John Doornik geweest voor een casting, maar heb nog nooit een opdracht via hen gedaan. Zij sturen ook gericht oproepen naar je toe, die bij jou kunnen passen.

A Million Faces

A Million Faces heeft een agency en een castingbureau. Voor het castingbureau hebben ze brede opdrachten, van model staan tot presenteren, figureren en acteren. Ze gasten voor film en tv series, commercials maar ook voor theater. De oproepen die ik binnen zie komen zijn vooral opdrachten voor commercials. Ik heb eens via hun gewerkt, wat prima was. Ik heb met dit bureau minder persoonlijk contact gehad dan met sommige andere bureau's. 

Elskes kast

Het laatste bureau dat ik wil noemen is een bureau dat alleen kinderen en jongeren cast: Elskes Kast. Zij werken met kinderen vanaf 3 tot jongeren van 25. Ze hebben ontzettend leuke (kinder)films en series op hun naam staan, en uiteraard hoef je voor deze leeftijd nog geen opleiding afgerond te hebben. Ik ben zelf nooit bij hen ingeschreven geweest, maar heb wel jongeren begeleid die bij hen ingeschreven stonden en via dit bureau werk kregen. Ik vind ze heel betrokken, en ze zorgen ook voor begeleiding op de set als dat nodig is. Volgens mij hebben zij heel veel goede kennis en zorg als het gaat over kinderen in de TV en film wereld!

Tenslotte

Natuurlijk zijn de bureau's die ik hier noem niet de enige (goede) castingbureau's die er zijn. Ik heb vooral de bureau's benoemd waar ik zelf een goede ervaring mee heb, en waarvan ik enigszins weet hoe ze werken. En ook met goede bureau's kun je af en toe moeten zoeken naar een fijne samenwerking. Ik heb weleens gehad dat ik er tijdens het proces achterkwam hoe ze een bepaalde boodschap wilden verkondigen. Met de boodschap zelf was ik het eens, met de manier waarop niet. Ik kwam er later in het castingproces pas achter wat ze precies wilden doen, en vond dat niet verantwoord. De klant had haar zinnen inmiddels wel al helemaal op mij gezet in de leading rol. Daar zijn wel wat telefoontjes overheen gegaan, en uiteindelijk is de vorm zo aangepast dat iedereen ermee akkoord ging.

Wat ik je vooral mee wil geven: durf ook vragen te stellen. Wat verwacht je precies van mij? Kan ik een script zien, of een uitgewerkt concept? etc. Vorm een beeld van wat er van je verwacht wordt, dan weet je ook goed of je ergens aan kan en wilt meewerken.

Ik heb uiteindelijk veel mooie dingen mogen doen via castingbureau's, en mogelijkheden gehad die ik anders niet gehad had. 🙂
Ga je je inschrijven bij een castingbureau, dan wens ik je veel plezier en succes! Hopelijk komen er mooie dingen uit. Als je vragen hebt, stel ze hieronder of op Youtube bij de video over dit onderwerp. We horen het graag!


Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties