Regie voor film en video

Als je een film of video maakt, moet je die misschien wel regisseren. Dus goed om het eens te hebben over: wat is regie eigenlijk? Wanneer ben je regisseur? Beeldregie versus acteurs regisseren

Er zijn verschillende soorten regie, en in dit artikel wil ik er twee onderscheiden. Namelijk beeldregie en acteursregie. Bij beeldregie denk je na over het beeld. Hoe breng je een scene of situatie in beeld? Waar zet je de camera neer, welke lens gebruik je en hoe speel je met het licht? 

Bij acteursregie gaat het om het regisseren van de acteurs die voor de camera staan. Dan kijk je naar hoe ze spelen, en met jouw idee over wat je wilt maken in je achterhoofd, kun je aanwijzingen geven over hoe ze het gedaan hebben en wat je graag anders ziet. 

Alles weten

Regie is in feite alles weten. Bij filmen vind ik sowieso dat het altijd een reeks beslissingen is. De hele dag door maak je kleine beslissingen over waar je de camera zet, of je een lamp aanzet of niet, wat je zegt tegen de persoon die in beeld is… Weet dus wat je aan het maken bent en wat voor soort film je voor ogen hebt. Als je heel goed je doel weet en je script en alle nuances erin goed in je hoofd hebt, dan zul je merken dat je ook op bijna elke vraag een antwoordt zal hebben. 

Ik merkte het zelf bijvoorbeeld toen ik voor het eerst een videoclip regisseerde. We hadden een best wel groot team. De band had 4 leden en daarnaast hadden we nog aardig wat crew. Best veel mensen om aan te sturen! En veel mensen kwamen naar mij toe met vragen. Erg leuk, maar ik merkte ook dat dat veel was, en dat ik het moeilijk vond om op elke vraag een antwoord te hebben. 

Uiteindelijk leerde ik dat dat ook niet hoeft. Sommige dingen kun je best door een ander laten beslissen. Bijvoorbeeld als er iemand naar me toe komt met twee t-shirts en de vraag welke de zanger aan moet… zijn de t-shirts allebei goed, dan zeg ik gewoon ‘kies maar eentje.’ Of als ik wel een mening heb, dan kies ik. ‘Die rode, graag.’ 

Nog een gedachte daarbij: je mag hier ook weer van afwijken. Ik heb zo wel eens kleding gekozen voor iemand, maar toen we gingen filmen dacht ik: nee, toch dat andere shirt. Soms als je het dan ziet in de praktijk, kan het toch anders werken dan je denkt. En dit geldt natuurlijk niet alleen voor kleding, maar ook voor de camerapositie, lenskeuze, lichtinstellingen en meer. Wees dus nooit bang om toch nog iets te veranderen, ook al stonden jullie net op het punt om te gaan draaien.


Image

Voorbereiden

Om alles te weten, moet je goed voorbereid zijn. Dat begint met het script schrijven, of, als je het niet zelf hebt geschreven, het script lezen. Zorg dat je weet wat er gefilmd gaat worden en waarom. Ik probeer ook altijd het doel van de video te ontdekken. Wat wil je bereiken bij je kijker? Bijvoorbeeld, voor reclame video’s wil je misschien bereiken dat iemand een product koopt. Maar ook bij een fictiefilm heb je een doel, namelijk: vermaken. En daarbij wil je bijvoorbeeld je kijker op het puntje van haar stoel hebben van de spanning, of laten zwijmelen van de romantiek, om maar wat te noemen. 

Als je het doel weet, kun je met die gedachte in je achterhoofd kijken naar het script, en bepalen hoe je bepaalde scènes wilt zien. Wil je dichtbij de hoofdpersoon zijn, zodat je je inleeft, of verder weg, zodat je meer omgeving ziet? Beide shots geven een ander gevoel. 

Ik zou je aanraden om het zo voor te bereiden zodat je precies weet wat je wilt, maar dat er ook nog ruimte is voor spontane ideeën die zich aandienen. 

Beeldregie

Als ik met beeld bezig ben, dan zijn er een aantal dingen waar ik vooral mee bezig ben. 


 • De positie van de camera

  Staat de camera dichtbij of ver weg? Hoog of laag? En ook: staat de camera op statief, of houd je hem in de hand of op de schouder tijdens het filmen?

 • De lens

  Zoom je helemaal in, of juist niet? Deze overweging heeft vaak te maken met de bovenstaande. Als je ver weg gaat staan met de camera, ga je wellicht ook meer inzoomen. In veel situaties vind ik dat mooi, ver weg staan en inzoomen. Vooral omdat dat die mooie onscherpe achtergrond creëert. Maar soms kun je niet anders omdat een ruimte te klein is, en je allang bij bent als je het shot er überhaupt op krijgt.

 • Het licht

  Gebruik je alleen bestaand licht, of zet je ook (film) lampen in? Ga je voor een lichte of donkere uitstraling?

 • Aantal shots

  Hoe ‘knip’ je de scène op? Film je alles in 1 shot of knip je het op in allemaal verschillende shots, waarbij je ook de camera steeds verplaatst?


Acteursregie

Er zijn eigenlijk 2 soorten acteursregie: het regisseren van acteurs, en het regisseren van ‘gewone mensen’ die voor de camera verschijnen. Ik doe het allebei wel eens. Het grootste verschil is dat acteurs meestal een rol spelen, die van tevoren voor hen is uitgeschreven. Je kunt dan samen op zoek naar hoe je die rol het beste kunt spelen, en welke elementen je benadrukt. 

Bij werken met ‘gewone mensen’, is een script meestal minder uitgedacht. Ik film vaak dingen waar mensen gewoon zichzelf zijn. Als ik dan sfeerbeeld wil maken, waar iemand gewoon iets doet wat past bij een interview, dan vraag ik ze meestal om te doen wat ze normaal doen. 

Laatst filmde ik bijvoorbeeld een agrariër, die een paar interview vragen had beantwoord. Daarnaast wilden we een paar leuke beelden erbij, dus vroeg ik hem wat hij normaal doet, wat past bij het interview. Hij vertelde dat hij soms gewassen opgraaft met een schep, om de wortels te controleren. Dus dat hebben we gefilmd. Ik had dat zelf niet kunnen bedenken, maar het is heel passend bij de video. Vervolgens vroeg ik hem bijvoorbeeld nog of hij het nog een keer wilde doen, zodat ik het nog vanuit een andere hoek kon filmen.  Die video vind je hieronder!Grietje is natuurlijk nog veel meer gespecialiseerd in acteursregie dan ik, dus binnenkort delen we ook daarover een video + artikel!

Spontane momenten

Als je je goed voorbereid hebt en de filmdag is aangebroken, dan is het ook belangrijk om het plan weer enigszins los te laten. Op die manier is er ruimte voor spontane momenten en creativiteit, en ook dat is belangrijk. Soms ontstaan zo de mooiste dingen! 

Gek genoeg is het hiervoor ook juist belangrijk dat je goed bent voorbereid. Als je heel goed weet wat je wilt en wat de video moet bereiken, dan kun je in het moment ook snel beslissingen maken over een nieuw idee. Dan weet je meteen: ja, topidee, dat gaan we doen, of: dat is leuk, maar dat redden we vandaag niet. 

Tot slot

Dit zijn mijn gedachten over regie, mijn manier hoe ik al jaren mijn filmprojecten aanpak. Maar regie is natuurlijk een vrij beroep, er zijn geen regels waar je aan moet voldoen. 

Dus misschien heb jij hier wel andere gedachten over! Als je tips hebt, deel je ze dan in de comments onderaan de pagina? Zo kunnen we weer leren van elkaar.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties