Hier vind je werk als (beginnend) acteur of presentator

Eerder schreven we al een artikel over goede castingbureau's in Nederland. En hoewel een castingbureau natuurlijk veel werk binnenkrijgt - overigens meer voor acteurs en figuranten dan voor presentatoren - zijn er nog meer manieren om aan opdrachten te komen. In dit artikel neem ik een aantal manieren met je door waarop ik zelf in het verleden aan werk ben gekomen, en waar ik ook nu nog opdrachten vandaan haal. Geschikt voor beginnend acteurs en presentatoren, maar ook handig als je al een tijdje bezig bent.

Prikborden

Er zijn een aantal online prikborden waar oproepen langskomen voor acteurs, figuranten, cameramensen en andere crewleden. Je vind hier vanalles, waaronder ook projecten van studenten of vrijwilligersdingen. Veel opdrachten zijn vooral interessant als je net begint en ervaring op wilt doen en mensen wilt leren kennen. Soms zit er een opdracht tussen die vraagt om een meer ervaren acteur of presentator. Ik kijk er zelf dus ook zeker nog af en toe!

Kijk bijvoorbeeld eens naar:

Ook sommige castingbureau's hebben een prikbord. Je hoeft niet ingeschreven te staan om toch de opdrachten die ze daar aanbieden te kunnen bekijken. In ons artikel over castingbureau's lees je welke bureau's dit zijn en waar je de prikborden kunt vinden.

Kijk altijd als je een leuke oproep ziet, of je de plaatser vertrouwt! De berichten worden lang niet altijd gecontroleerd, dus is het goed zelf te onderzoeken met wie je te maken hebt en wat diegene precies gaat doen.

Facebook groepen

Ook op Facebook zijn er verschillende groepen waar oproepen langskomen, afhankelijk van wat voor opdrachten je precies zoekt, en hoeveel ervaring je hebt. Een aantal groepen die ik ken:

 • Stem en werk (voor professionele stem acteurs en voice-overs)
 • Film en TV oproepjes (veel figureren en publiek zijn bij programma's)
 • Cast en Crew (opgezet door Robin de Ridder van Romedia, waar wij ook weleens een video mee gemaakt hebben! Met oproepjes voor allerlei cast en crewleden, ook bijvoorbeeld voor camera operators of geluidsmensen)
 • Videomattie (vooral een groep voor en door filmers, waar ook af en toe oproepjes langskomen waarin mensen worden gezocht, bijvoorbeeld voor camerawerk maar af en toe ook voor voice-overs of presentatie opdrachten)
 • Audities.nl (vanalles!)

Ook hierbij is het goed om te bedenken dat oproepen niet gecontroleerd worden dus dat je zelf goed moet kijken wie de afzender is, wat diegene precies van je wil en of je het vertrouwt. Er zijn zeker nog veel meer facebook groepen dan dit, zoek vooral op casting en audities 🙂

Via producenten / rechtstreeks via de omroepen

Veel tv programma's en series worden gemaakt door de omroepen zelf, of door producenten die formats ontwikkelen. Zij kunnen gebruik maken van castingbureau's om aan acteurs en presentatoren te komen, maar ze zetten ook vaak zelf oproepen uit. Je kunt bijvoorbeeld de volgende kanalen in de gaten houden:

 • Blue Circle casting (hier vind je veel oproepen voor figuratie werkzaamheden, kleine rollen in series of als je een keer als deelnemer aan een programma mee wilt doen, of in het publiek wilt zitten. Ze hebben overigens ook een facebook pagina waar oproepen worden geplaatst)
 • SkyHigh TV (zoeken meestal geen acteurs maar juist echte mensen om aan reality programma's mee te doen)
 • Tuvalu (hier geen. openbaar prikbord maar de mogelijkheid om je aan te melden voor hun bestand en aan te geven wat je kan en wilt. Je moet dan een profiel aanmaken, en gegevens invoeren die vergelijkbaar zijn met wat je bij een castingbureau invult. Niet echt voor presentatoren maar wel voor acteren, stemacteren, figureren, en kandidaat of publiek zijn bij een programma. Ik sta zelf niet bij hen ingeschreven, maar houd er rekening mee dat je bijvoorbeeld ook goede castingfoto's van jezelf moet meesturen.)

Ook worden er soms door de omroepen castings uitgestuurd. Bijvoorbeeld ooit voor een nieuwe presentator van het klokhuis, of voor mensen die wilden meezingen in the Passion. Deze oproepen komen vaak langs op de websites van de omroepen, of op hun social media kanalen.

Via collega's en bekenden

Veel van de opdrachten die ik doe als presentator en verslaggever komen via mensen die ik ken. Soms op bijzondere manieren! Een van mijn opdrachtgevers komt via een bekende uit mijn middelbare school tijd die ik al jaren niet gesproken had, en die me had aangedragen bij een organisatie waar zij ook werkte. Heel leuk! En als ik eenmaal voor een opdrachtgever gewerkt heb, dan komen zij zelf vaak bij me terug merk ik. Of anderen die me gezien hebben tijdens die opdracht (of die het resultaat hebben gezien) kunnen ook komen en vragen of je ook met hen iets kan en wil doen. Ik word ook weleens aanbevolen door collega's en beveel zelf natuurlijk ook collega's aan.

Ga er zeker ook niet vanuit dat iedereen altijd weet wat je doet en kan. Voor jezelf is dat meer dan logisch, maar ik merk in de praktijk nog vaak dat mensen opeens een ander beeld van je krijgen als je ze over je werk vertelt. Zo vertelde ik een kantoorgenoot van Riske die ik toen al minstens een jaar kende en regelmatig zag dat ik weer een voice-over opdracht had. 'O' zei hij 'doe je dat ook? Ik had laatst nog een voice-over nodig! Goed om te weten'. Ik realiseerde me toen pas dat we het daar blijkbaar nooit over hadden gehad, dus dat het logisch was dat hij dit niet wist. Vertel mensen dus (op een fijne manier) wat je doet, vertel over werkzaamheden die je graag doet, dan kan er bij hen ook weer een kwartje gaan vallen als ze iemand als jij nodig hebben.

Wil je meer weten over netwerken en hoe wij dat doen, bekijk dan zeker ook de video die Riske erover maakte. Ze legt het hier heel fijn uit! En hoewel de video vooral verteld wordt vanuit haar perspectief als filmmaker is heel veel ook van toepassing voor jou wanneer je als acteur of presentator aan de slag wilt gaan.

Via collega's en bekenden

Veel van de opdrachten die ik doe als presentator en verslaggever komen via mensen die ik ken. Soms op bijzondere manieren! Een van mijn opdrachtgevers komt via een bekende uit mijn middelbare school tijd die ik al jaren niet gesproken had, en die me had aangedragen bij een organisatie waar zij ook werkte. Heel leuk! En als ik eenmaal voor een opdrachtgever gewerkt heb, dan komen zij zelf vaak bij me terug merk ik. Of anderen die me gezien hebben tijdens die opdracht (of die het resultaat hebben gezien) kunnen ook komen en vragen of je ook met hen iets kan en wil doen. Ik word ook weleens aanbevolen door collega's en beveel zelf natuurlijk ook collega's aan.

Wil je meer weten over netwerken en hoe wij dat doen, bekijk dan zeker ook de video die Riske erover maakte. Ze legt het hier heel fijn uit! En hoewel de video vooral verteld wordt vanuit haar perspectief als filmmaker is heel veel ook van toepassing voor jou wanneer je als acteur of presentator aan de slag wilt gaan.

Online portfolio

Naast zelf op zoek te gaan naar oproepen die anderen uitzetten, kun je natuurlijk ook jezelf nog beter vindbaar maken. Wanneer een  opdrachtgever op zoek gaat naar iemand die doet wat jij graag doet, dan wil je dat ze jou vinden, en dat ze vervolgens ook graag met je willen werken. Zorg er dus voor dat je vindbaar bent online, en dat wat er van je gevonden wordt uitstraalt wat jij belangrijk vindt. Denk aan:

 • Een eigen website met een mooi portfolio van eerder werk. Ik heb zelf ook een website nog los van de Videomakers, en Riske ook!
 • Een goed bijgehouden linkedin profiel met een aantal mooie projecten erop
 • Ik zie dat ook Instagram vaak gebruikt wordt om werk op te delen. Ik heb geen persoonlijk account waarmee ik dat doe, met de Videomakers doen we het wel af en toe. Eigenlijk te weinig 😉 Maar ik merk dat we ook weleens via Instagram gevonden worden, dus het is zeker een platform waarin je kunt investeren.

Het voordeel aan zo'n online portfolio is niet alleen dat mensen je vinden als ze iemand zoeken, maar ook dat als jij gereageerd hebt op een oproep en mensen gaan je googlen, of als een collega jou aanraadt aan iemand, dat ze dan meteen zien waar jij goed in bent. Vaak weet je achteraf niet dat het heeft bijgedragen aan het krijgen van een klus, maar bijna iedereen zoekt je ergens in het proces wel op online.

Tenslotte

Zeker als je net begint zal het zoeken van werk echt wel wat tijd in beslag nemen. Vooral als je nog een netwerk op moet bouwen. Zelf werk ik al langer als presentator en voice-over en merk ik dat het met periodes ontzettend druk is, waardoor ik ook zelf niet actief naar werk zoek. En met periodes een stuk rustiger. Dan heb ik lekker veel tijd voor de Videomakers 😉 Maar dan ga ik vaak ook weer actief op zoek naar opdrachten. Of stuur ik eens nieuwe foto's naar castingbureau's, wat een mooie manier is om hen eraan te herinneren dat je nog actief bent.

Veel succes! Mocht je vragen hebben, stel ze zeker hier beneden.


Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties