Auditie voor een film of opleiding: doe dit zeker wel (en niet!)

Auditie doen is heel spannend! Ik heb er inmiddels behoorlijk wat gedaan in mijn leven, en nog steeds als het een auditie is voor iets dat je echt graag wilt, kan je er behoorlijk de kriebels van krijgen 😉

Maar audities doen is ook een vak op zich! Je kan er beter in worden en als je het gevoel hebt dat je alles wat meer onder controle hebt, kun je dus ook minder zenuwachtig zijn en beter presteren. In dit artikel deel ik de tips met je die ik heb opgedaan door heel veel zelf te auditeren, door anderen te zien auditeren en door degene te zijn die de audities beoordeeld.

Bekijk voor je verder leest zeker ook de video die we maakten over audities doen, waarin we alle tips al eens met je doornemen.

Mijn ervaring

De tips die ik je in dit artikel geef zijn algemene tips voor elke auditie, hoewel niet elke auditie er natuurlijk hetzelfde uitziet. Auditeren voor een rol in een film is anders dan auditeren voor een toneelschool of dansopleiding. De audities waar ik zelf (veel) ervaring mee heb zijn audities voor toneelscholen, voor voice-over werk, voor verschillende presentator functies en voor een TV programma als jongere. Ook heb ik verschillende keren meegedaan aan wedstrijden waarbij er ook een auditie element in zat. Zo mocht ik bijvoorbeeld voor het Jeugdjournaal en Free Press Unlimited naar Zuid-Afrika om twee items te maken. Een deel van mijn audities was succesvol: ik werd aangenomen op een toneelacademie en heb een heel aantal mooie klussen mogen doen! En natuurlijk eindigt het grootste gedeelte van de audities in een 'nee'. Dat hoort erbij 🙂

Verder heb ik vaak audities begeleid en beoordeeld. Op de toneelschool, later bij een theatergroep waar ik werkte en wanneer ik meeging om jongeren te begeleiden als zij gingen auditeren voor een filmrol bijvoorbeeld. In dit artikel vind je tips die uit al die ervaringen komen.

Tip 1: Weet audities te vinden

Dit klinkt misschien als een inkopper, maar audities worden meestal niet aangekondigd voor het 8u journaal of ergens groots openbaar. Je moet ze specifiek zoeken en vinden. En dat kan soms lastig zijn!

Wil je auditeren voor een opleiding: weet wanneer ze zijn en ook vanaf wanneer je je kunt opgeven. Een school kan de audities in maart houden, maar als de inschrijvingen al in november beginnen kunnen ze best al in december helemaal vol zitten. Dit verschilt per opleiding. Houd er ook rekening mee dat je soms naar een open dag moet om je interesse echt te laten zien en te kijken of de school ook echt bij jou past. Op zo'n open dag kun je dan de formulieren ophalen waarmee je je kunt inschrijven voor de auditie. 

Ook filmrollen of presentatie klussen moet je maar net weten te vinden. Het helpt om ingeschreven te staan bij een castingbureau, zeker voor films en series. Zoek de juiste castingbureau's uit! Sommige richten zich meer op commercials, daar zul je geen filmrollen van krijgen. Anderen richten zich weer specifiek op kinderen en jongeren, fijn als je beneden de 25 bent en (nog) geen opleiding hebt gevolgd.

Maar zeker niet al mijn werk als presentator en voice-over is via een castingbureau gegaan. Het meeste zelfs niet. Veel werk komt via filmmakers die ik ken uit het werkveld, via mensen die ik nog van vroeger ken en die aan me moesten denken, of omdat ik gereageerd heb op een openbare oproep voor presentatoren. Mijn werk bij de regionale omroep van Noord-Holland kwam via zo'n openbare oproep, en de auditie waardoor ik Riske leerde kennen stond openbaar op Vers Film en TV. Kortom: zoek forums, facebookgroepen en andere online plekken waar oproepen langskomen en houd ze in de gaten voor mooie kansen.

Tip 2: Bereid je voor

Waarvoor je ook auditeert, zorg voor zo veel mogelijk informatie vooraf. Ken niet alleen je tekst en zorg voor passende kleding, maar zorg dat je alles weet wat er te weten valt over de mensen waar je mee gaat werken en de film, serie of school waarvoor je auditeert. Je ziet het echt aan iemand die komt auditeren, of diegene weet waarvoor ze komt of eigenlijk niet echt een idee heeft. 

Zorg er sowieso altijd voor dat je het hele stuk gelezen hebt, ook als je alleen een monoloog of een enkele scene hoeft te laten zien. Die monoloog of scene valt immers binnen dat stuk! De keuzes die een personage maakt begrijp je veel beter, als je je personage beter kent. En dat doe je door het stuk (of script) te lezen. Ik heb het vaak gezien dat mensen een monoloog moeten doen, en niet het hele stuk kennen. Je valt vaak echt door de mand. Ik heb het zelf ook gedaan, maar als ik terug in de tijd kon gaan zou ik dat zeker anders doen 😉

Werk je met een (bekende) regisseur? Dan kom je goed voor de dag als je meer werk van diegene hebt gezien. En ook weet in welke stijl die regisseur graag werkt.


Image

Tip 3: Teksten écht kennen

Ik had het net al over het kennen van je tekst. Ook dit lijkt misschien een enorme open deur maar het kennen van een tekst kan nog best lastig zijn. Zeker als je de tekst op de juiste manier wilt kennen. Je wilt op een punt komen waarin je niet moet zoeken naar de volgende zin, je wilt dat de volgende zin automatisch voortvloeit uit de vorige. Zodat jij je kunt concentreren op je spel en echt kunt gaan spelen met de zinnen. Wat ik wel vaak zie gebeuren bij beginnende acteurs is dat als ze een tekst zo goed gaan leren ze de zinnen juist vastzetten. Je weet alle zinnen dan wel uit je hoofd maar je kunt ze eigenlijk maar op één manier uitspreken, de manier die je hebt geleerd. Dat moet je zeker proberen te voorkomen. Zorg er tijdens het leren dus ook voor dat je zinnen op andere manieren gaat uitspreken, met andere emoties en andere momenten waarop je nadruk legt.

Tip 4: Kom te vroeg

Te laat komen is echt een no-go op een auditie... en toch gebeurt het ontzettend vaak. Het gebeurde mij ook tijdens mijn eerste auditie voor de toneelschool Maastricht, waar ik uiteindelijk wel ben aangenomen. In de video hierboven vertel ik er meer over, maar achteraf baalde ik vooral dat ik niet gewoon in Maastricht was blijven slapen, in plaats van ‘s morgens vroeg met de trein te komen. Te laat komen geeft niet alleen een slechte indruk aan degene die jou auditie moet beoordelen, het maakt ook dat jij zelf waarschijnlijk gestrest bent tijdens je auditie.

Zorg er dus voor dat je ruim op tijd aanwezig bent. Je hebt dan tijd om te zoeken waar je precies moet zijn, en als er bijvoorbeeld nog formulieren getekend moeten worden voor de auditie (wat best weleens gebeurt)  dan heb je alle tijd om deze door te lezen. Je hebt ook nog de tijd om je tekst nog eens in te kijken en aan de locatie waar je bent te wennen.

Mik je op te vroeg komen en gaat er onverhoopt iets mis? Dan ben je waarschijnlijk alsnog gewoon op tijd.


Image

Tip 5: Fijn om mee te werken

Audities gaan niet alleen over talent hebben, of goed in een rol passen. Het gaat ook over werkbaar zijn. Kun je aanwijzingen goed opvolgen? Hebben mensen zin om met jou aan de slag te gaan? Filmen is tenslotte een intensieve samenwerking, waarbij het zeker ook belangrijk is dat je goed kunt samenwerken en dat er tijdens het filmen een fijne sfeer is op de set. Hierboven zie je ons bijvoorbeeld op een filmset met Caroline Keman en acteur Rick Verstraten. We maken er altijd een mooie dag van!

Laat dus vooral ook jezelf zien op een auditie. Zeker voor een opleiding of projecten die langer duren. Richt je niet alleen op een castingdirector of mensen die je 'nodig' hebt. Ik heb dit wel gezien als ik audities begeleidde, dat mensen extra aardig zijn en extra hard lachen om de grapjes van de mensen die iets over hen moeten beslissen, en de rest eigenlijk links laten liggen. Dat is erg doorzichtig en ik vind het zelf ook niet bijzonder charmant.

Natuurlijk wil je jezelf laten zien, cijfer jezelf zeker niet weg als er mensen kijken die jouw kunnen moeten beoordelen. Zeker als je met meer mensen auditie doet kun je je geïntimideerd voelen, bijvoorbeeld omdat anderen al veel vaker auditie hebben gedaan dan jij. Of omdat zij dus wel dat ding doen waarbij ze jou weinig aandacht geven en zich vooral op de casting director richten. Maak je in dat geval geen zorgen. Jij mag er ook zijn en vanuit de kant van degene die de auditie moet beoordelen kan ik zeggen dat een 'eerste' keer zeker niet tegen je hoeft te spreken!

Tip 6: Auditeren kun je leren

Ik zei het eerder al, maar auditeren kun je leren. En dan bedoel ik niet beter worden in wat je doet, dus bijvoorbeeld je acteer vaardigheden blijven ontwikkelen. Natuurlijk is dat ook belangrijk. Maar ook het auditeren zelf, hoe je je presenteert en goed voor de dag komt, kun je leren. En dat kost tijd 🙂

Bij de jongerengroep waar ik mee werkte hadden we speciale losse auditie trainingen, waarin we een auditie setting nabootsten en daarna samen keken waar verbeterpunten lagen. Ook buiten het acteren om. Komt het enthousiasme dat je voelt voor een rol of opleiding ook over? Zijn er dingen die jou afleiden van voluit kunnen acteren, en zo ja wat is dat dan en hoe kun je daarmee omgaan?

Ook zonder zo'n training kun je beter worden in auditeren. Het is een kwestie van het vaak doen, en steeds voor jezelf ook analyseren: wat zou ik een volgende keer misschien anders doen?

Tip 7: Geniet!

Hoe spannend het ook is, hoe graag je die rol of die plek op een opleiding ook wilt, het belangrijkste is en blijft toch dat je ook kunt genieten van momenten tijdens een auditie. Een zin die echt lekker van de tong rolt, een improvisatie actie waarom gelachen wordt. Als je de vrijheid hebt om los met de situatie om te gaan, spreekt dat echt voor je. Want je auditie hoeft echt niet perfect te zijn. Kijk maar eens naar grote acteurs in Hollywood films, er zijn genoeg video's op Youtube te vinden waarbij je ziet dat ze tijdens hun auditie hun tekst kwijtraakten en daar goed mee omgaan. Of dat hen gevraagd wordt ‘kan je nog wat’ en dat ze dan zonder na te denken meteen een super raar dansje doen. Dat zijn allemaal mogelijkheden voor spontaniteit en genieten. Ze willen niet dat je al perfect bent op een auditie, maar wel dat je past in wat ze in gedachten hebben, dat je werkbaar bent en dat ze zien dat je er plezier in hebt. 

Meer video's over auditeren

Hierboven deelden we natuurlijk al onze eigen video vol auditie tips. En er zijn nog meer Nederlandstalige video's die je zeker kunt bekijken, als je beter wilt leren auditeren! Twee toppers zal ik hieronder met je delen:

Tenslotte

Natuurlijk valt er nog heel veel meer te zeggen over auditeren! En zijn er, hoe goed je het ook doet, ook heel veel momenten waarop je zult worden afgewezen. Dat hoort er nu eenmaal bij. De meeste audities die je doet, zullen uiteindelijk niet naar jou gaan. Soms is dat prima, en soms pijnlijk. Ik heb ook wel een paar dingen niet kunnen doen waar ik nog steeds met pijn in m'n hart naar terugkijk. Maar als ik zou zeggen: laat maar zitten, dan zou ik alle mooie dingen die ik nu doe ook niet kunnen doen!

Het is goed om te weten dat het heel vaak niet aan jou ligt dat een auditie niet in jouw voordeel uitpakt, zeker als je auditeert voor een rol in een film of serie. Het kan zijn dat je fantastisch bent, maar net te jong of te oud. Dat ze net een ander gezicht zoeken omdat je familie moet zijn van een acteur die al wel gecast is. Of dat ze je eigenlijk super vinden, maar dat ze een andere acteur toch net wat beter in de rol vinden passen. Je komt daar vaak niet achter, maar het is wel goed om je te blijven realiseren dat het ook vaak niet aan jou ligt. Je hebt ook een beetje geluk nodig! En hopelijk gaat het een volgende keer dan weer beter.

Heb je nog vragen? Stel ze zeker hier onder dit artikel, of onder de video die we hierboven deelden! En veel succes met auditeren.Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties