Laat je Youtube kanaal groeien: zo krijg je meer reacties bij je video’s

Als je een video deelt op Youtube, dan wil je waarschijnlijk dat zo veel mogelijk mensen hem zien. En hoe leuk is het als mensen dan ook op jouw video reageren? Om te vertellen dat ze de video leuk hebben gevonden, om vragen te stellen of een mening te geven over onderwerpen die in je video aan bod komen.

Maar waarom zie je op de ene video tientallen zo niet honderden reacties, en op een andere bijna geen? In dit artikel bespreek ik met je hoe je kunt zorgen dat je meer reacties op jouw video's kunt krijgen. Bekijk allereerst natuurlijk de video die we maakten over dit onderwerp! En lees daarna vooral door tot de laatste tip, want die is eigenlijk wel het belangrijkst 😉

Hoe krijg je meer kijkers die reageren?

Tip 1: Nodig ze uit

Dat je kunt reageren op een Youtube video zullen de meeste van je kijkers wel weten. Net zoals ze weten dat je een video een thumbs up kunt geven, of je kunt abonneren op een kanaal, of dat je bovenin beeld op een i-tje kunt klikken om andere video's en interessante links te zien, of dat je tijdens de video kunt doorklikken naar een andere interessante video... voel je hem al aankomen?  Er is zo veel te doen op Youtube en zo veel wat om je aandacht vraagt, dat het goed is om je kijker de mogelijkheid om te reageren nog eens actief aan te bieden.

Bijvoorbeeld door ze te vragen om hun mening. 'Ik vind dit van een bepaald onderwerp, maar wat denk jij? Laat het weten in de reacties onder deze video!' Je kan ook om hulp vragen. Als jij niet weet hoe iets zit, wellicht weet een van je kijkers het wel en kunnen ze het delen in de comments?

Tip 2: Organiseer een winactie

Als je op Youtube een winactie organiseert (zo doe je dat!), dan kun je ervoor kiezen om de prijs te verloten onder de mensen die een reactie achterlaten onder je video. Dit is een leuke manier om ook eens in contact te komen met mensen die je video's normaal wel kijken, maar nooit reageren. Wij vinden het zelf altijd heel gezellig om te zien dat mensen ons soms al jaren volgen, en dan tijdens een winactie opeens naar voren stappen en met ons in gesprek gaan.

Tip 3: Emotie, successen en persoonlijke verhalen

Wij merken dat video's waarin persoonlijke verhalen worden gedeeld, van succes of dingen waar je tegenaan loopt en die misschien wel beperken, vaak veel reacties ontvangen. Natuurlijk maak je zo'n video in eerste instantie niet om die reacties te krijgen. Je maakt hem omdat je iets wilt delen met je publiek. Maar daarnaast kan je dus wel verrast worden door hoeveel mensen er met je meeleven, wat heel fijn kan zijn.

Wij merkten het bijvoorbeeld bij de video waarin we vertellen dat we de Henny Hogenbijl prijs hebben gewonnen (wat hebben we daar veel mooie reacties op mogen ontvangen!) of de video waarin ik vertel over mijn gehoorproblemen. Meer mensen hebben vergelijkbare verhalen en die herkenning zorgt ervoor dat ze op de video reageren. Het is heel warm om te voelen dat je niet de enige bent. Ik merk dat ik zelf ook het meest geneigd ben om te reageren om iemand een hart onder de riem te steken.

Tip 4: reageer op reacties

Als mensen reageren op jouw video, reageer dan ook weer op die reacties. Zo zien je kijkers dat je als maker de reacties ook echt leest, en dat het dus de moeite waard is om daar tegen je te praten. En als iemand bijvoorbeeld een vraag stelt is het ook wel zo fijn als die vraag beantwoord wordt. 

Een ander voordeel van reageren op reacties is dat er minder negatieve reacties komen. Tenminste, dat idee heb ik! Als je niet reageert en je kijker het gevoel heeft dat je het toch niet leest is het veel makkelijker om disrespectvol of onaardig te doen. Niet alleen naar jou, maar wellicht ook naar andere kijkers. Als jij aanwezig bent in je eigen reacties, dan is dat een veel grotere drempel. Ik merk bij de kanalen die ik zelf actief monitor dat het ontzettend meevalt met hoeveel negatieve reacties er komen! Wat natuurlijk van meer factoren afhangt 😉 Maar ik denk zeker dat dit bijdraagt.

Tip 5: reageer zelf ook bij anderen

De laatste tip die ik je wil meegeven is om zelf ook te doen wat je vraagt van jouw kijkers: reageer op video's van anderen waar jij graag naar kijkt! Je kunt hierdoor in gesprek komen met de maker, maar ook met andere kijkers. Wellicht hebben jullie wel dezelfde interesses en komen zij ook eens op jouw kanaal kijken?

Wat wel belangrijk is hierbij: houd het oprecht. Spammen met: 'kom kijken op mijn kanaal', werkt averechts. De kans dat een maker zo'n bericht verwijdert is heel groot. En als het al blijft staan zullen niet veel mensen zich aangetrokken voelen om ook echt te komen kijken. Maak het gewoon gezellig! Praat over de inhoud van de video en zorg dat mensen jou leuk vinden, dan wordt de stap om ook eens op jouw kanaal te kijken steeds kleiner.

Tenslotte

Het opbouwen van een gezellig clubje reageerders onder je video's kan tijd kosten! Net als alles op Youtube 🙂 En het lastige is ook: als er nog geen reacties zijn is de drempel om te reageren hoger dan als er al een heleboel reacties staan. Oftewel: geen reacties bij een video vraagt niet om een reactie. Lastig!

Om dit een kickstart te geven kan je, zeker in het begin, best aan vrienden en familie vragen of ze op je video willen reageren. Ik heb dat ook gedaan toen Riske een nieuw kanaal begon (Robin Rozendal!) en met mijn reisvideo's heb ik ook vaker aan mensen gevraagd: als je het leuk vind, wil je dat dan misschien ook in de reacties vertellen? Vind ik niet alleen heel leuk, maar dat helpt mijn kanaal ook ontzettend vooruit! Lieve mensen om je heen doen dat zeker voor je.

Veel succes met het opbouwen van je Youtubekanaal! Het kost tijd, wellicht meer tijd dan je denkt of wilt, maar onthoud dat eigenlijk iedereen daar wel tegenaan loopt. Zorg vooral dat je er plezier in blijft houden!

En als je vragen hebt... laat ze hieronder achter in de reacties 😉Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties