Youtube Supers uitgelegd: Super Thanks, Super Chat en Super Stickers

Een van de (op dit moment) nieuwste functies van Youtube is de Super Thanks. De Super Chat en Super Stickers waren er al even. In dit artikel vertel ik je wat deze 'Supers' precies zijn, en hoe je ze kunt inzetten als Youtuber.

Bekijk om te beginnen de video die we erover maakten. Daarin leggen we niet alleen alles uit, maar laten we je ook zien waar je alles kunt vinden.


Wat doen de Supers?

Super Thanks

Laten we beginnen bij de nieuwste functie: de Super Thanks. Dit is een knop die onder een video staat: een hartje met een S erin. Je ziet hem hieronder tussen 'Downloaden' en 'Clip'. In Nederland heet de 'Thanks' natuurlijk 'Bedankt'. 

Klik je op dit hartje, dan geef je de maker van de video een eenmalige donatie, en schrijf je een reactie. Bijvoorbeeld 'Bedankt voor deze video!' Na zo'n donatie krijg je een eenmalige animatie te zien. En jouw reactie verschijnt onder de video, met een gekleurd balkje waarin staat hoeveel je gedoneerd hebt.

Super Chat

Een Super Chat kan er alleen zijn wanneer iemand live gaat op Youtube, of wanneer een video in première gaat. Op dat moment verschijnt er naast de gewone reacties onder de video, ook een live chat. Op de computer vind je die rechts naast de video. Een maker kan hier live met haar kijkers in gesprek. Onderaan die live chat vind je een vierkant icoontje met een s-je erin. Je ziet hem hier rechts naast de smiley staan!

Als iemand op dit icoontje klikt, dan kan je kiezen voor de optie 'Super Chat'. Je typt dan een bericht en selecteert het bedrag dat je de maker van de video eenmalig wilt doneren. Jouw reactie wordt vervolgens door Youtube uitgelicht. En terwijl de reacties in de live chat normaal naar boven scrollen en uit beeld verdwijnen, blijft een Super Chat een langere tijd zichtbaar. Hoe lang, dat hangt af van de hoogte van je donatie.

Zoals je ziet is een Super Chat veel beter zichtbaar (en groter) dan een 'normale' reactie in de live chat.

Super Stickers

Super Stickers werken grotendeels hetzelfde als de Super Chat. Ook deze stickers kun je alleen geven als iemand live gaat of als een video in premiere gaat. Kortom: als er een live chat is.

In plaats van een reactie, laat je in dit geval een sticker achter. Je laat dus niet een reactie en een sticker achter, maar alleen een sticker. Stickers blijven, in tegenstelling tot de Super Chat, niet extra lang in beeld staan.

In het voorbeeld hierboven heb ik gekozen voor een smiley, maar je kunt allerlei (bewegende) stickers kiezen. Zoals een dansende peer, of nog andere gekkigheden.

Alle Supers

Welke Super je ook gebruikt, voor allemaal geldt dat het manieren zijn om als kijker de maker te bedanken door geld te doneren, én om beter gezien te worden door de Youtuber waaraan je doneert. Je kan een reactie of sticker plaatsen die extra opvalt ten aanzien van alle andere reacties. En omdat je wat geld gedoneerd hebt is de kans groot dat de maker de donateur daarvoor wil bedanken. Ik heb daar nog wel wat gedachten over, die lees je aan het einde van dit artikel. Laten we eerst het 'praktische' gedeelte afmaken.

Hoe krijg je Supers op jouw Youtubekanaal?

Supers inzetten kan helaas niet zomaar. Je zult hiervoor aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Bijvoorbeeld:

  1. Je moet lid zijn van het Youtube partnerprogramma. Dat houdt onder andere in dat je meer dan 4.000 kijkuren in de laatste 12 maanden moet hebben, en meer dan 1.000 subscribers. Je vindt alle eisen voor het Youtube partner programma hier
  2. Je moet een gelinkt adsense account hebben. Dit heeft Youtube nodig om je inkomsten bij te houden en je uiteindelijk alles uit te kunnen betalen. Als je verdient met advertenties op je video's dan heb je dit al eens gekoppeld!
  3. De video mag niet gemaakt zijn voor kinderen. Youtube heeft strengere regels rondom wat er wel en niet kan met video's die voor (of door) jonge kinderen zijn gemaakt. Een daarvan is dat je helaas de Supers niet kunt gebruiken. 
  4. Als je een ID claim op je video hebt kan je geen Super Thanks krijgen, en als je muziek van een derde partij gebruikt in een livestream of premiere krijg je geen mogelijkheid voor Super Chat en Super Stickers. Kortom: zorg ervoor dat je geen auteursrechten van anderen schendt als je de Supers wilt gebruiken. 
  5. Video mag niet verborgen of privé zijn, de Supers zijn er alleen voor openbare video's

Dit zijn nog niet alle vereisten, maar het wordt anders wel een erg lange lijst. 😉 Je kunt alle regels rondom de Supers ook nalezen bij Youtube zelf.

Kom je in aanmerking? Ga dan achter de schermen naar 'monetization' en 'Supers' (in de video laat ik zien waar dat zit!). Je kan je daar aanmelden om de Super functies te gebruiken. Accepteer de voorwaarden (en lees ze even door zou ik zeggen) en vul je naam in.

Daarna kun je als het goed is de Super Chat, Super Stickers en de Super Thanks individueel aan of uit zetten. Je kan dus kiezen voor alleen de Chat en niet de Stickers. Of alleen de Thanks. Wel is het zo dat als je er eentje aanzet, dat die functie dan verschijnt op alle video's waarop hij van toepassing is. Je kan dus niet 1 enkele video Super Thanks geven, en de rest van je video's niet. Tenzij sommige video's wel in aanmerking komen en andere niet (bijvoorbeeld omdat er een ID Claim op je video zit). In dat geval zoekt Youtube automatisch de video's uit waarop het kan.

Hoe zorg je dat je Supers krijgt?

Als je de Supers hebt aangezet, worden ze door je publiek waarschijnlijk nog niet meteen veel gebruikt. Hoe zorg je ervoor dat je de Supers onder de aandacht brengt?

Om te beginnen: benoem de Supers. Veel mensen zullen nog niet weten dat er Supers zijn (en wat ze doen) dus neem de tijd om dit uit te leggen! Je kan dit tijdens een livestream doen, of ergens in je video's. Als je het (een paar keer) hebt uitgelegd, kun je een visuele reminder inzetten. Je herkent van ons vast wel onze geanimeerde abonneerbutton met belletje die in beeld verschijnt. Zoiets kan je ook doen voor bijvoorbeeld een Super Thanks.

Ook een goede tip: laat mensen weten wat je met het geld gaat doen. Ga je er nieuwe apparatuur van kopen, kun je er vaker door uploaden? Of kun je op deze manier doen wat je op dit moment doet en lukt dat anders niet? Kijkers vinden het fijn om te weten waar hun geld naartoe gaat.

En tenslotte: geef mensen iets terug als ze iets doneren. Dat kan al zo simpel zijn als een 'dankjewel' terug onder een reactie die ze bij de donatie hebben geschreven, of benoem de donateurs en bedank ze tijdens je video aandacht aan ze als je in een livestream zit. Je kunt de namen van donateurs ook in beeld brengen aan het einde van een nieuwe video. De mogelijkheden zijn eindeloos! Doe vooral wat bij jou past 🙂

Goed om te weten

Een aantal dingen zijn goed om te weten als je de supers wilt gaan inzetten als maker.

 • Je kan de reacties bij je video's filteren op alleen superthanks reacties. Mocht je dus ontzettend veel van dat soort reacties krijgen krijgen dan geeft Youtube je dus de mogelijkheid ze makkelijk terug te vinden zodat je die mensen extra kunt belonen. Ga in Youtube studio naar reacties, en selecteer als filter 'van Super Thanks'.
 • Bij Super Chat in een livestream kun je je voorstellen dat je niet zomaar wil dat iemand betaalt om een nare of grove opmerking te kunnen highlighten bij jouw video.  Je kunt daarom woorden filteren: klik in Youtube studio op settings, community, en vul de woorden in die je wilt filteren. 
 • Je kunt hier ook gebruikers blokkeren. Als je dit doet kunnen ze geen Super Chat of Super Stickers meer geven in je livestream. En volgens mij ook geen Super Thanks meer achterlaten.
 • Ook als je een Super weghaalt, bijvoorbeeld vanwege grof taalgebruik, dan houd je wel het geld dat betaald is. Eenmaal gegeven donaties kunnen niet worden teruggehaald door je kijker.
 • Houd er rekening mee dat je niet alles krijgt wat je kijker aan jou doneert. Er gaan nog kosten vanaf, zoals de BTW, de kosten voor de App Store en natuurlijk wat Youtube er zelf nog afhaalt. Je houdt dan ongeveer 50% over is onze ervaring.

  Mijn gedachten over de Supers

  De Supers zijn dus een manier om als Youtuber wat extra inkomsten te genereren, en om de mensen die jou financieel bijstaan extra aandacht te geven op je kanaal. Als kijker is het een manier om door een Youtuber gezien te worden, omdat je met jouw donatie een reactie extra laat opvallen. En je steunt dus jouw favoriete Youtuber met wat extra geld. Ik geloof dat de Supers zeker een plek hebben op Youtube!

  Wat ik wel lastig vind aan dit soort constructies - want ook op andere platforms zie je dit - is dat ik het gek vind voelen om geld te betalen om aandacht te krijgen van een maker. Natuurlijk is het dat in sommige gevallen helemaal waard, stel dat je als kijker voor een paar euro een vraag kunt stellen aan jouw favoriete popster! Maar denk als maker zeker ook na over je verantwoordelijkheid die je hebt naar je kijkers toe. Ik zou aangeven dat mensen zich zeker vrij moeten voelen om iets te doneren en geen druk te voelen dat het 'moet'. Zeker als je weet dat er veel jongeren kijken, die zich wellicht laten meeslepen.

  Kortom: zorg dat je er zorgvuldig mee omgaat 🙂

  Ik ben heel benieuwd wat jouw gedachten zijn over de Supers, en natuurlijk of je nog vragen hebt! Laat het zeker weten hier beneden in de reacties.


  Lees ook

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest

  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties