Youtube expert: wat je niet moet geloven over Youtube, en wat wél

Onlangs zag ik iemand, die zich profileert als Youtube expert, claimen dat het 'heel simpel' is om hoog te scoren in Youtube als ondernemer, en op die manier bezoekers naar jouw website te krijgen. En zouden lifehacks gedeeld worden om binnen enkele weken Youtube te 'veroveren'.

Nu wil ik niemands expertise in twijfel trekken, zeker als ik de inhoud van een praatje nog niet heb gehoord (want die kan zeker prima zijn), maar toch voelde ik me vervelend bij hoe stellig dit werd neergezet. De suggestie werd gewekt dat Youtube een eenvoudig medium is om op te scoren, en dat is simpelweg niet waar. Zeker als je veel geld neerlegt voor kennis en lifehacks over Youtube, is het wel goed als je weet wat je van het hebben van een Youtubekanaal kan verwachten.

In dit artikel wil ik je vertellen wat je wél moet weten om op de langere termijn Youtube goed in te zetten, en wat je onderweg kunt verwachten. Zodat je kunt bepalen of een Youtubekanaal voor jouw bedrijf een goede optie is, of dat je toch voor een andere strategie kiest.

Beginnen op Youtube: wat kun je verwachten?

Bij de Videomakers zijn we experts op het gebied van video maken en presenteren. En omdat we inmiddels al zo lang op Youtube zitten met 3 verschillende kanalen in eigen beheer, we altijd in de gaten houden hoe Youtube zich ontwikkelt en hier ook veel video's over maken, durf ik wel te zeggen dat we inmiddels ook Youtube experts geworden zijn. We zijn in ieder geval veel op het platform te vinden en kennen behoorlijk wat ins en outs!

Onze eigen kanalen hebben allemaal een andere start gehad. Met TravelGretl haalde mijn eerste video 10.000 views in de eerste maand dat hij online stond. Dat is bizar goed, en voor een onbekend persoon die een Youtube kanaal begint is het ook erg zeldzaam dat dat zo gebeurt. Bij de Videomakers haalden we toen we net begonnen een handjevol kijkers binnen. Prima, want je moet ergens beginnen. En door de jaren heen hebben we een groep volgers opgebouwd die de video's vaker kijken, en komen er mensen aanwaaien die op zoek zijn naar specifieke kennis, bijvoorbeeld het werken met een specifiek montage programma.

Zonder heel diep op de precieze werking van Youtube in te gaan, is het goed om te weten dat Youtube als je net begint (bijna) altijd veel tijd kost en weinig lijkt op te leveren. Je moet je kanaal inrichten, video's uitdenken, video's maken, thumbnails maken, titels bedenken, noem het maar op. En als je daar dan 30 kijkers voor terugkrijgt, dan lijkt dat misschien weinig, maar gemiddeld is dat helemaal niet gek voor een kanaal dat net begint! Een Youtubekanaal moet je opbouwen. En als je het goed doet, en ook een beetje geluk hebt, dan groeit je kanaal over de langere termijn. Snel scoren is dus iets wat eigenlijk niet realistisch is om te verwachten op Youtube, het is echt een lange-termijn-strategie.


Image

Wanneer is Youtube inzetten als ondernemer verstandig?

Het is heel lastig een eenduidig antwoord te geven op die vraag. Er liggen zeker kansen, want de concurrentie om gevonden te worden is op Google veel groter dan op Youtube. Maarja, daar is ook een reden voor: het bijhouden van een Youtubekanaal kost simpelweg veel tijd.

Een aantal mooie video's maken, dat zou ik elke onderneming aanraden. Video's waarin je jouw bedrijf en je expertise laat zien. En vooral: waarin je jezelf laat zien. Wie zit er achter de onderneming? Waarom doe jij wat je doet? Hoe kan jij anderen helpen? Mensen willen zaken doen met mensen, en een video is een fantastische manier om jezelf en je bedrijf te laten zien.

Als je het leuk vindt om maandelijks of misschien wel wekelijks tijd vrij te maken om te filmen, dan kan je zeker een Youtubekanaal overwegen. Het kan zijn dat je de eerste bent binnen jouw expertise die dit doet! Maak je video's waarmee je jouw kijker helpt door jouw expertise te delen, en houd je dit een tijd vol waardoor Youtube je oppikt, dan kan dit zeker nieuwe klanten opleveren. Maar houd er rekening mee dat het altijd tijd zal blijven kosten.

Dit moet je weten als je een Youtube kanaal begint

Kies je ervoor om een Youtubekanaal te beginnen? Leuk! Het lijkt hierboven misschien alsof we het afraden, maar ik wil vooral je verwachtingen goed managen. We hebben zelf ook niet voor niets 3 eigen kanalen 😉

Natuurlijk hebben we bij de Videomakers een heel Youtubekanaal vol tips over het maken van video, en over de werking van Youtube. Een van de belangrijkste boodschappen rondom de insteek van je verhaal vind je in deze video:

In de volgende video die ik met je wil delen, bespreek ik de twee belangrijkste factoren die maken of een video viral gaat op Youtube. Als je op Youtube zit, ben je afhankelijk van het algoritme. Dat bepaalt of Youtube jouw video aan een kijker aanraadt of niet! Zonder al te diep op dat algoritme in te gaan is het wel goed om te weten hoe het grofweg werkt.

Ga je beginnen met het maken van je kanaal? Dan hebben we ook nog een hele mooie afspeellijst voor je waarin we stap voor stap met je doornemen hoe je jouw kanaal goed inricht.

Mooie voorbeelden

Als je video's gaat maken, ga dan zeker ook op zoek naar Youtube kanalen van andere ondernemers. Om inspiratie op te doen, en eventueel met elkaar te kletsen in de comments onder de video's. Een aantal kanalen die ik top vind:

ADHD Nederland

Cathelijne laat op haar Youtubekanaal ADHD Nederland zien dat je echt geen superdeluxe setup of moeilijke concepten hoeft te hebben om succesvol video's te maken. Zij maakt video's met hele herkenbare content en super concrete tips die je meteen kunt toepassen. Terwijl ze gewoon tegen een camera kletst die ze voor zich neer heeft gezet. Je zou dit bij wijze van spreken met je telefoon kunnen maken, en als je het in 1 take goed genoeg doet hoef je niet eens te monteren 🙂

Charlottes Law

Charlotte is jurist en deelt op haar kanaal video's waarin ze wetgeving uitlegt, maar vooral ook: waarin ze op het nieuws en maatschappelijke. ontwikkelingen ingaat. Doordat zij zo op de actualiteit zit en als jurist goed zichtbaar is wordt ze ook regelmatig in de media gevraagd om dingen toe te lichten.

Politievlogger JanWillem

Een Youtubekanaal dat ik zelf vooral van naam ken, maar zeker erg succesvol. Een politie agent laat zien hoe de dagelijkse praktijk eruit ziet. Eerder had ik het over het helpen van anderen met jouw video's, en hoe krachtig die insteek is. Maar ook dit soort inkijkjes kunnen heel mooi werken!

Britt van Smeerdijk

Een kanaal dat ik ook net heb ontdekt! Britt maakt hele aansprekende zakelijke vlogs over haar bedrijf waarin ze strategisch advies geeft op het gebied van online video, en waarmee ze YouTube channels managet! Interessante content dus.

Meer weten?

Natuurlijk valt er nog veel meer te zeggen over Youtube, en hoe je dit succesvol inzet voor je onderneming. Mocht je verder willen lezen, download dan ook zeker ons gratis e-book over dit onderwerp.

Download ons gratis e-book 'Succes op Youtube'

Want een succesvol Youtubekanaal opzetten is zeker mogelijk! 🙂 Eenvoudig zal het niet altijd zijn, maar wij vinden elke stap ervan wel ontzettend leuk!

Heb je vragen, stel ze zeker hier beneden in de reacties.

About the Author

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.


Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties