Acteren via een castingbureau: dit wil je weten

Aan de slag via een castingbureau! In dit artikel bespreek ik met je waar je rekening mee moet houden als je je gaat inschrijven bij een castingbureau, en wat er op je af komt als je via zo'n bureau een opdracht binnenkrijgt.

Natuurlijk maakten we ook een video over dit onderwerp, bekijk die zeker voor je het artikel gaat lezen!

Het juiste castingbureau

Er zijn in Nederland best een aantal castingbureau's, allemaal met hun eigen expertise. De een levert vooral figuranten aan series en films, de ander doet vooral commercials en weer heeft vooral acteurs in het archief die de hoofd- en bijrollen vertolken. Er zijn ook bureau's die zich richten stemacteren of voice-over werk, of die zich specialiseren in het casten van kinderen.

Voordat je je overal gaat inschrijven: kijk even goed wat past bij wat jij zoekt! En of jij ook bij hun past. Er zijn bureau's die alleen professionele acteurs inschrijven, die een opleiding hebben gedaan of relevante werkervaring hebben. En als je geen zin hebt om te figureren in een serie of film, dan heeft het ook geen zin om je voor een bureau in te schrijven die zich daarin specialiseert.

Maak een lijstje met castingbureau's die jou aanspreken. En bekijk ook zeker online of ze een goede reputatie hebben! Er zijn heel veel goede, degelijke castingbureau's, maar je kan ook net een 'talentscout' tegenkomen die het minder goed met je voorheeft. Of een bureau treffen dat wel werk levert, maar bijvoorbeeld altijd moeilijk doet over betalingen. Kortom: check of de ervaringen van anderen goed zijn.

Inschrijven bij een castingbureau

Als je weet waar je ingeschreven wilt staan, dan moet je vervolgens natuurlijk ook nog door het bureau geaccepteerd worden. Om te beginnen moet je dus voldoen aan de eisen die er aan je gesteld worden, bijvoorbeeld aan je leeftijd (voor kindercasting) of je ervaring (voor bureau's die alleen 'professionals' casten). Voldoe je aan die eisen? Dan kun je op de website vaak terugvinden wat je vervolgens moet doen.

Meestal moet je een formulier invullen met informatie over jezelf. Wat is je werkervaring, heb je een opleiding gedaan, wat zijn je maten, haarkleur etc. Er wordt ook altijd om foto's gevraagd, dus zorg ervoor dat die er goed uitzien. Ga langs bij een professionele fotograaf om foto's te laten maken, of kijk of er iemand om je heen is met een goede camera en fotografie ervaring die je hierbij kan helpen - stuur zeker geen vakantiekiekjes mee.

Meestal heb je verschillende foto's nodig: waar je alleen met je gezicht op staat, lachend en neutraal, een foto waar je helemaal op staat, enzovoorts. Bekijk voor je foto's laat maken bij elk bureau wat ze van je willen zien, want het kan per bureau verschillen. Dan weet je zeker dat je tijdens jouw fotosessie ook echt alle foto's maakt die je nodig hebt. Je kunt overigens bij sommige castingbureau's ook langskomen op een fotodag, waarbij zij een professionele fotograaf regelen en jij (tegen betaling) foto's kunt laten maken. Maar een eigen fotograaf inzetten is ook helemaal prima!

Afwachten...

De volgende fase is eigenlijk de saaiste, namelijk het wachten op werk. Als er bij het bureau aanvragen binnenkomen waar jij eventueel in zou passen, dan kunnen zij dat aan jou doorgeven. Meestal krijg je dan een mailtje met informatie erin over de klant waarvoor de opdracht is, welke rol er van jou verwacht wordt, welke data je beschikbaar moet zijn, welke vergoeding er is etc.

Ik merk dat het ene bureau vaker mailt dan het andere. Van sommige hoor je jaren niets en dan opeens iets en van andere hoor je elke maand wel wat. Neem ook af en toe zelf contact op. Stuur bijvoorbeeld na 2 jaar nieuwe foto's en een geüpdatet CV. Dat is informatie die een bureau graag ontvangt (ze willen de klant geen foto's van jou van 5 jaar geleden laten zien) en zo laat je meteen weten dat je er bent en dat je nog steeds volop bezig bent.

De casting

Wordt je uitgenodigd voor een casting, bedenk dan om te beginnen of het een klus is die bij jou past. Niet alleen als het gaat om het soort werk, maar ook om de inhoud. Wil je werken voor het bedrijf / of de serie of film waarvoor ze jou vragen? Wil je de rol spelen waar je specifiek voor wordt gecast? Mocht iets niet bij jou passen, dan kun je natuurlijk vriendelijk bedanken voor de casting. Ik heb in het verleden zelf vaak ja gezegd op een casting maar ook regelmatig nee, bijvoorbeeld voor reclames voor bedrijven waar ik niet achter sta.

Heb je besloten de casting te gaan doen? Dan krijg je van het castingbureau's instructies over wat je moet doen. Soms krijg je een script thuisgestuurd en moet je een bepaalde rol leren, om die op het castingbureau te komen vertolken. Vaak zit je dan in een ruimte met een castingdirector en een camera, stel je jezelf even voor en speel je daarna een aantal keer je rol. Eventueel met aanwijzingen tussendoor.

Het kan ook zijn dat je gevraagd wordt om eerst thuis een stukje te filmen en dat in te sturen. Je hoeft dan niet naar het castingbureau te komen, en zij krijgen toch een indruk van jou. De video die je instuurt hoeft zeker niet professioneel gemaakt te zijn! Je kan dit gewoon met je telefoon filmen. Maar zorg er dan wel voor dat je goed verstaanbaar bent, en dat er niks afleidt van jouw spel. We hebben een aantal basisregels voor een simpele video met je smartphone samengevat in deze video. De titel zegt schoolopdracht, maar al deze principes kun je prima toepassen op een castingvideo!

Aan het werk

Na een of meerdere castingrondes krijg je te horen of je de rol of opdracht gekregen hebt. Heb je de opdracht en heb je eerder nog niks getekend , dan is dit het moment waarop dat waarschijnlijk gebeurt. Afhankelijk van het soort werk dat je doet, valt er voor jou meer of minder te onderhandelen. Vaak ben je al akkoord gegaan met een bepaalde financiële vergoeding en met hoe lang en waar zij het gefilmde materiaal willen gebruiken. Soms kan je daar nog over in gesprek. Als alle afspraken gemaakt zijn, dan kun je aan de slag.

Wanneer je aan het werk gaat heb je te maken met de opdrachtgever en eventueel met bureau's die zij weer inzetten, buiten het castingbureau om. Bijvoorbeeld productie bedrijven of PR-bureau's. Ik heb voor verschillende opdrachten wel in verschillende settings gestaan: soms met allerlei mensen van allerlei verschillende bureau's (dan moet je even goed uitvogelen wie nu precies wat doet) en ook wel met alleen de opdrachtgever. En soms ook alleen met iemand die filmt en ik, zonder dat daar verder nog iemand bij is.

Je krijgt weer met het castingbureau te maken als alle werkzaamheden achter de rug zijn, en zij jou gaan uitbetalen. Houd er rekening mee dat dat even kan duren, afhankelijk van met welk bureau je werkt! Het kan bijvoorbeeld zijn dat zij met een marge van 3 maanden werken, dat heb ik. wel vaker meegemaakt. Of dat je facturen moet sturen op de manier zoals zij ze aangeleverd willen krijgen.

Extra tips

Blijf je talent ontwikkelen

Alleen ingeschreven staan bij een bureau is natuurlijk niet genoeg. Zeker als je jong bent en jezelf inschrijft met minder ervaring, dan is het goed om zo af en toe eens een update te sturen waarin je jouw ontwikkelingen laat zien.

Blijf actief

Houd zelf ook de Facebook pagina en andere sociale media in de gaten voor oproepjes. Castingbureau's delen een deel van hun oproepen ook openbaar, zeker als ze iets specifieks zoeken. Bijvoorbeeld een groot gezin dat wil meedoen in een commercial, of iemand met specifieke fysieke kenmerken. Het kan zijn dat jij net in die omschrijving past. Ik heb zelf weleens een casting gehad en de opdracht uiteindelijk gekregen, voor een oproep die vanuit het castingbureau in eerste instantie niet naar mij gestuurd was.

Kijk breder

Niet al het werk komt via een castingbureau. Dit hangt ook af van wat je doet natuurlijk, maar als presentator, interviewer en verslaggever merk ik dat heel veel werk juist ook via andere kanalen komt. Via mensen die ik heb ontmoet tijdens het werken bijvoorbeeld, mensen van vroeger, collega's die een filmopdracht hebben aangenomen en daar nog iemand bij zoeken. En via online oproepjes, op forums, websites en facebook pagina's waar oproepjes gedeeld kunnen worden van opdrachtgevers en filmmakers die daartussen niet perse een castingbureau willen gebruiken. Bijvoorbeeld op het prikbord van VERS Film & TV waar je vacatures kunt vinden of waar je jezelf kunt aanbieden. Riske en ik hebben elkaar leren kennen doordat ik reageerde op een vacature die hier stond, en zij bij het bedrijf werkte die de vacature had uitgezet.

Je kunt ook eens kijken naar filmcastings.nl. Houd er wel rekening mee met dit soort platforms dat je zelf even goed moet kijken of een oproep betrouwbaar is, dat wordt niet gecontroleerd meestal.

Tenslotte

Mocht je via een castingbureau aan de slag gaan dan wens ik je heel veel succes! Vragen en gedachten horen we natuurlijk ook heel graag onder dit artikel 🙂


Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties