Zelf een instructievideo maken: camera’s, geluid en andere tips

Hoe maak je je eigen instructievideo? Het is iets wat veel mensen tegenwoordig gewoon zelf doen. Voor hun eigen bedrijf, voor een werkgever of gewoon voor de hobby: het is leuk om dingen uit te leggen aan anderen en kennis over te dragen. Dat doen wij tenslotte ook graag! Als je voor het eerst zelf een instructievideo (of tutorial) gaat maken, hebben we in dit artikel al onze tips op een rijtje gezet. 

Om te beginnen maakten we er natuurlijk een video over.In dit artikel gaan we de volgende dingen bespreken: 

 1. De verschillende soorten instructievideo’s
 2. De inhoud
 3. Filmen met één of meerdere camera’s
 4. Beeld scherp houden
 5. Geluid goed opnemen
 6. Controleren

Verschillende soorten instructievideo’s

Er zijn een aantal mogelijke manieren om een instructievideo te maken. Pas als je kiest voor een bepaalde vorm, weet je ook wat je aan techniek nodig hebt. 


 • Vertellen en direct laten zien

  Je zit achter een tafel en legt iets uit recht in de camera, je doet ook voor wat je uitlegt, filmt dat met een 2e camera en wisselt dat beeld af met elkaar, zoals ik in deze video doe. 

 • Vertellen met sfeerbeelden

  Je praat direct in de camera en wisselt dat af met sfeerbeeld dat je later of eerder maakt waarin je handelingen of voorbeelden laat zien. In deze video deden we dat. 

 • Beeld en voice over

  Je laat alleen de handeling zien en bent zelf niet in beeld. Eventueel heb je nog een voice-over om te vertellen wat je doet.  Een video die dat echt briljant doet is deze (wat er gemaakt wordt is ook echt geniaal! Wij zijn fan 😀 ).

 • Beweging voordoen

  Je staat in een ruimte en doet met het lichaam dingen voor, zoals bijvoorbeeld een dansles of yoga sessie.


De inhoud

In de video bij dit artikel hebben we het helemaal niet over de inhoud. Wellicht weet je zelf heel goed wat je moet vertellen. 🙂 Toch hebben we ook over de inhoud natuurlijk wel gedachten. We maakten daar eerder al eens deze video over.Eén of meer camera’s

Met hoeveel camera’s ga je filmen? Dat hangt natuurlijk af van wat je precies gaat doen. Ik zou altijd uitgaan van 1 camera, tenzij. Tenzij je het echt niet redt met die ene camera, omdat de kijker het dan niet kan volgen. 

Ook als je een video maakt waarin je beeld van een spreker wilt afwisselen met beelden van een handeling, heb je niet per sé 2 camera’s nodig. In sommige situaties is het zelfs handiger om de illustrerende beelden pas op te nemen nadat je het inhoudelijke deel hebt vertelt. Bedenk goed wat het beste is voor jouw project, voordat je besluit met meerdere camera’s te gaan werken. 

Als je dat gaat doen, zijn er meerdere opties: 

1 camera + schermopname

In sommige situaties hoeft de 2e camera geen camera te zijn, maar bijvoorbeeld een schermopname, zoals wij vaak doen in onze tutorials over montage onderwerpen. Daarin kijk je mee ‘in’ ons computerscherm. Meer over het opnemen van je scherm schreven we in dit artikel

Een camera + schermopname kun je natuurlijk ook nog uitbreiden naar 2 camera’s + schermopname. Wij deden dat bijvoorbeeld toen we een tutorial maakten over een iPad app, omdat je daarbij naast de schermopname ook de vingers op het scherm wilt kunnen zien. 


Image

2 camera’s

2 camera’s is heel handig als je wilt vertellen en iets laten zien in hetzelfde moment, zoals in mijn Robin Rozendall video’s. Je kunt de ene camera op je gezicht richten en de andere camera op je handeling. Je kan hiervoor bijvoorbeeld ook je telefoon als tweede camera gebruiken. 

Meer weten over filmen van boven? Daarover schreven we dit artikel

Meer camera’s

Het kan best zijn dat je nog meer camera’s wilt gebruiken. Bijvoorbeeld voor een rollenspel, of een gesprek. Denk eraan dat het met elke extra camera ook weer ingewikkelder wordt. Voor meer tips over het filmen met meerdere camera’s, maakten we deze video.Beeld scherp houden

Als je niet al je camera’s bedient maar zelf filmt en zelf ook de handelingen doet (wat veel werk is!) dan moet je goed nadenken over hoe je je beeld goed scherp houdt. 

Autofocus kan, zeker als er een gezicht in beeld is. Kijk goed hoe goed de autofocus van je camera is en of hij niet afdwaalt naar de plant die net achter je staat. Zet eventueel op gezichtsherkenning.

Filmen van bovenaf? Dan heeft een camera soms meer moeite met scherpstellen (of stelt zomaar scherp op je hand en gaat niet terug naar je tekening). Dan is het slim om de scherpte op handmatig te zetten en camera en onderwerp niet te bewegen. Ook op een telefoon kan dit. Als de optie er zelf niet in zit, ga dan eens kijken naar Filmic Pro.


Image

Geluid

Dit is het belangrijkste van elke video maar bij een uitlegvideo al helemaal. Juist het verhaal wat je vertelt is waar het om gaat, dus zorgen dat je verstaanbaar bent is essentieel. 

Eigenlijk zou ik zeggen: zorg altijd voor een externe microfoon als dat kan. De kwaliteit daarvan is bijna altijd beter en tilt je video meteen naar een professioneel level. Investeren in een microfoontje hoeft niet veel te kosten. 

Voor uitgebreidere info over microfoons schreven we al eens dit artikel

Wat we daarin niet benoemen maar wel toe kunnen voegen, is een microfoontje bij je mond op je wang als je beweeglijke instructies maakt, zoals actief sporten. Kijk bijvoorbeeld naar deze (ik heb deze zelf nog nooit gebruikt, dus geen ervaring mee. Maar als Bax Shop hem aanbied zou ik deze wel durven bestellen). 

Ga sowieso niet voor een telefoon die je in de hand moet houden: meestal heb je daar geen ruimte voor als je met je handen ook nog wat moet doen. 

Wat ik zelf dus ook vaak gebruik (die ik ook noem in de video) is de Zoom recorder.


Image

Controleer

Ja, dit is stiekem de meest BELANGRIJKE TIP 😉 Check altijd tussendoor of het goed gaat. Je geluid en de camera’s. Zeker als je zelf filmt en je camera’s onbemensd zijn. Want als je iets helemaal af hebt en het blijkt toch dat de scherpte of het geluid niet goed ging, dan moet je alles opnieuw doen…

Een camera met klapscherm, waardoor je jezelf ziet, kan hierbij handig zijn, maar als dat niet kan kun je ook een losse monitor kopen, bijvoorbeeld deze kleine van Pixelmaker.


Tot slot

Wat valt er toch altijd een hoop te vertellen over dit soort onderwerpen! Ik zou nog wel even door kunnen gaan, maar voor de overzichtelijkheid houd ik het hierbij voor nu. 🙂 Ik hoop dat je veel hebt gehad aan dit artikel en de video erbij. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, die mag je altijd onderaan de pagina achterlaten. Veel succes met filmen!


Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!
Verder lezenAbonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties