Filmen van bovenaf, voor uitlegvideo’s of demonstraties

Je camera recht van boven naar beneden laten filmen is voor veel soorten video’s een essentieel onderdeel. Denk aan uitlegvideo’s waar iemand iets voordoet met haar handen, waarbij je de handelingen goed in beeld wil brengen. Dit zijn dus vaak uitlegvideo’s, tutorials, of demonstraties van een product. 

Een shot van bovenaf maken wordt ook wel een 'topshot' genoemd. In dit artikel zet ik op een rijtje hoe je zo'n topshot moet maken, en welke spullen je er allemaal bij nodig hebt. 

Natuurlijk maakten we ook een video over dit onderwerp, waar ik flink zit te klooien met alle apparatuur. Want ja, een opstelling maken waarbij je van boven filmt, kan soms best een gedoe zijn!Zoals ik al zei in de video heb ik regelmatig van boven gefilmd voor mijn Youtube kanaal Robin Rozendal, omdat ik daarbij soms iets tekenend voordeed. Ik heb daarvoor allerlei verschillende methoden geprobeerd, van mijn iPhone met een elastiek aan de hanglamp boven mijn tafel binden, tot een statief met hengel. Het was allemaal onhandig! 

Uiteindelijk denk ik dat ik na al dat uitproberen nu eindelijk de juiste opstelling heb gevonden. In deze video zie je het eerste resultaat wat ik met die opstelling heb gemaakt:Mijn opstelling om te filmen van bovenaf

Dus dan nu mijn opstelling, en hoe ik die opbouw. Zodat jij niet meer al die ingewikkelde dingen hoeft uit te proberen. 

Lampstatief

Als eerste gebruik ik een lampstatief, waar ik daarna een arm overdwars opzet. Deze is bijvoorbeeld prima en niet al te duur. Deze zet ik als eerste op bij het opbouwen. 


Image

Arm

Dan moet er een arm/hengel/statief overdwars, om boven je werkruimte te hangen. Ik gebruik daar de Space Arm van Bresser voor, wat ons werd aangeraden door Kevin van Diest, op Instagram. Een erg goede suggestie! Kevin werkt voor Bresser en de kregen de arm gratis, maar ik ben er erg blij mee. 

Ik vind deze optie beter dan andere opties die ik heb geprobeerd, omdat deze arm stevig is, je hem direct op een statief kan zetten, en hij niet verdraait, waardoor de camera recht blijft.
Je krijgt er ook nog een super handige klem bij, die ik in deze opstelling niet per se gebruik, maar wel in allerlei situaties steeds weer een uitkomst blijkt. 


Image

Stabiliseer

Als je de arm op het statief hebt gezet, is het belangrijk te zorgen dat het stabiel staat. Je wil niet dat als je er een camera op zet, dat hij omvalt. Wat makkelijk kan gebeuren! Sowieso moet je altijd zorgen dat de arm recht boven een van de drie statiefpoten hangt. Eigenlijk kan hij dan al bijna niet meer omvallen. 

Mocht je toch nog het zekere voor het onzekere willen nemen, dan kun je iets zwaars aan je statief hangen. Bijvoorbeeld een plastic zak met gevulde flessen water. Je hebt ook officiële gewichten hiervoor, dat zijn zandzakken. Meestal worden die zonder zand geleverd, dus je zal zelf even ergens op jacht moeten naar zand of stenen.  

Balhoofd adapter

Om de camera die je straks aan het einde van de Space Arm wil bevestigen, goed te kunnen positioneren, is het slim om nog een klein balhoofd adaptertje te kopen. Je hebt die in allerlei soorten en maten, en ik heb gemerkt dat de te goedkope vaak niet goed werken. Die kun je bijvoorbeeld net niet goed vastdraaien, waardoor de camera voorover valt. 

Ik heb uiteindelijk deze van Noga gekocht, die vind ik echt top. Een goedkopere optie is deze van Smallrig. Deze lijkt op eentje die ik heb en zou ik wel durven kopen.


Image

Camera

En dan moet er natuurlijk een camera bovenop de Space Arm! Je kan hier prima een smartphone voor gebruiken. Dan heb je, naast de balhoofd adapter van hierboven, wel ook nog een telefoon adapter nodig. Ik kies dan het liefst voor eentje van metaal, omdat ik plastic versies die ik heb gehad altijd erg snel stuk vond gaan. 

In plaats van een smartphone kun je er natuurlijk ook een camera boven hangen. Houd er wel rekening mee dat een camera zoals een DSLR of een camcorder te groot en te zwaar is voor deze opstelling. Je moet hier iets kleins gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een compact camera zoals eentje uit de RX100 serie, of een actiecamera zoals de RX0-2 van Sony (ik raad hier niet een GoPro aan, omdat die geen statiefaansluiting hebben), of, zoals wij: de Sony ZV-1 die we ooit van Sony kregen. 

Instellingen

De drie camera’s die ik hierboven aanraadde hebben allemaal 4K mogelijkheid. Dat vind ik fijn bij een camera van boven, omdat je soms achteraf nog je beeld wil bijsnijden, of bijvoorbeeld nog extra wil inzoomen op je beeld. Met 4K kan dat (zo lang je monteert op HD). 

Daarnaast zou ik even goed kijken naar hoe je gaat zitten en de scherpstelling. Ik maakte de fout om de camera op autofocus te zetten en er vervolgens teveel recht onder te gaan zitten. Het resultaat? De camera stelde scherp op mijn achterhoofd in plaats van mijn handen! Beetje jammer… 

Je kan dit op 2 manieren voorkomen: 


  • Stel handmatig scherp

    Bij een camera die stilstaat en een handeling die op 1 plek blijft, is dat een prima oplossing. Je stelt dan 1 keer scherp voordat je begint, en laat hem daarna daarop staan. Als de handeling die je filmt af en toe dichterbij de camera beweegt, doordat je bijvoorbeeld een toren van klei bouwt, dan werkt dit misschien niet goed.

  • Controleer je opstelling

    Zorg dat je niet teveel met je hoofd onder de camera gaat zitten, dus probeer je opstelling goed uit voordat je gaat filmen


Stroom

Omdat het opnemen van een uitlegvideo soms even tijd kost, is het wel zo fijn als de batterij van je camera niet leegloopt terwijl je nog aan het filmen bent. Ja… dit is mij wel overkomen! Met als resultaat dat ik stukken opnieuw moest doen. 

De oplossing? Sluit je camera tijdens het filmen aan op de stroom. Meestal is de stroomkabel die je bij je camera geleverd krijgt erg kort, dus soms te kort om je camera aan het einde van de Space Arm te bereiken. Ik kocht daarvoor een langere USB kabel. Deze past op de meeste camera’s, maar check zeker even de stroom aansluiting op jouw camera. En natuurlijk heb je daar ook een stekker bij nodig. 

Op een van de foto's hierboven zie je trouwens nog een andere oplossing, ik had daar de camera niet op stroom aangesloten, maar op een groot accublok, en die met een oranje lint aan de Space Arm gebonden (vooral het oranje lint is essentieel 😉 ).

Tweede camera

De camera die ik boven de tafel hang, noem ik eigenlijk de tweede camera. Omdat ik voor dit soort video’s standaard nog een camera neerzet, die mij filmt. Zo kan ik dus in de camera voor me kijken en vertellen, terwijl de tweede camera van boven mijn handelingen filmt. 

Ik gebruik daarvoor op dit moment de Sony A7R2, die ik op een simpel Manfrotto statief zet, of met een Joby ministatief op een stoel.

Je hoeft dat natuurlijk niet zo te doen! Je kunt de camera die je van voren filmt ook weglaten en alleen je handen laten zien.

Ik vind het mooier/leuker om mezelf wel te laten zien, en denk dat het bijdraagt aan of mensen jouw video’s leuk vinden om te kijken. Maar het is ook extra werk, en eigenlijk heb je er een tweede camera voor nodig!* Denk er dus goed over na of je dit wil.


Je kan er ook voor zorgen dat je gezicht gezicht in beeld komt, en maar met 1 camera filmen. Film dan eerst alles van boven, en film daarna de intro en outro, en eventueel tussenstukken waarbij je de camera voor je neerzet en je tegen de camera praat.


Image

Licht

Ik gebruik vaak ook een kleine lamp om mezelf en mijn werk iets beter uit te lichten. Ik gebruik daarvoor een kleine Rotolight lamp (hoewel ik hoorde dat je tegenwoordig beter deze van Vibesta kan kopen). Bekijk zeker ook even ons artikel over licht als je meer over dit onderwerp wilt weten. 

Geluid

Als ik met twee camera’s film, heb ik meestal een richtmicrofoon op de camera waarmee ik mezelf film. De camera die boven me hangt wil ik namelijk niet nog zwaarder maken door er een microfoon op te zetten. 

Als ik alleen met een camera boven mijn hoofd zou filmen, dan zou ik óf de interne microfoon gebruiken die daarop zit (die in het geval van de Sony ZV-1 niet heel slecht is), maar meestal raden we een externe microfoon aan. Je zou het geluid ook apart kunnen opnemen door bijvoorbeeld een Zoom recorder te kopen, en die net buiten beeld plaatsen. Beeld en geluid kan je dan in de montage samenvoegen.


Image

Opnemen!

Dan wordt het tijd om te filmen! Vaak doe ik voordat ik echt begin een aantal testopnames. Ziet het beeld er goed uit, hoor ik alles goed? Ja? Dan kunnen we echt beginnen. 

Als je met 2 camera’s filmt, of met een camera en een aparte audiorecorder, is het zeker zaak om even geconcentreerd te beginnen. Zet de apparaten 1 voor 1 aan en controleer dat ze lopen. En filmen maar! 

Controleer tijdens het filmen af en toe of de camera’s nog lopen. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat veel filmende fotocamera’s maar een half uur ononderbroken kunnen opnemen, daarna gaan ze vanzelf uit. En dat merk je niet altijd!

Zorg dus dat je je apparatuur en de limieten daarvan kent en blijf af en toe controleren tijdens het filmen. 

Monteren

Als je met meerdere apparaten tegelijk hebt opgenomen, dan moet je die samenvoegen in een montage programma. Je kan daar bijvoorbeeld iMovie of Davinci voor gebruiken, maar bekijk ook zeker even ons artikel over montage programma’s. 

Als je alles met 1 apparaat hebt opgenomen en je hoeft er niks uit te knippen, dan hoef je misschien helemaal niet te monteren. Super makkelijk!


Leer beter monteren

In onze cursus ‘Monteren voor beginners’ helpen wij jou om beter, sneller en makkelijker te monteren!

We leren jou onze methode, die wij gebruiken om een montage helder en overzichtelijk te maken. En zo altijd een mooi resultaat af te leveren! Na deze cursus snap je hoe je kunt denken als een editor, een vaardigheid die je vervolgens in elk programma kunt toepassen.

Ja, dat wil ik!


Tot slot

Tot zover het overzicht over wat je nodig hebt om van bovenaf te filmen. Hopelijk hebben we je hiermee goed op weg geholpen! Heb je nog vragen of opmerkingen, laat ze dan zeker achter onderaan de pagina. 

Veel succes met filmen!


Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!


About the Author

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.


 

Laatste artikelen:

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mijke

duidelijk artikel! ik heb wel nog een vraag over monteren. Het lijkt er op alsof de camera “ondersteboven” filmt. kan je dit makkelijk bij het editten het beeld omdraaien of moet je er voor zorgen dat de camera zo hangt dat hij zo filmt als hoe je uiteindelijk je video wil hebben? dankjewel alvast!

Marianne

Goed uitgelegd! Heb ik toch nog een vraag. Hoe zorg ik dat mijn horizontaal opgenomen filmpje, met de smartphone, ook horizontaal te zien is op Facebook en niet een kwart slag gedraaid?

Roshni

Bedankt voor dit fijne artikel!!

Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door Roshni