reisstatief-statieven-op-reis-camera

Lichtgewicht camera statieven: perfect om mee op reis te nemen!

Als je ons volgt op instagram weet je het waarschijnlijk wel: wij reizen graag. Om te ontspannen, voor Youtube of omdat we door een klant op pad gestuurd worden. Wat de reden voor vertrek ook is, we nemen altijd een camera mee. Met natuurlijk een fijn statief!

Een statief is onmisbaar als je een timelapse wilt maken, met langere sluitertijd wilt fotograferen, of als je op een solotrip bent en jezelf van een afstand wilt filmen. Om maar eens wat te noemen.

Wij onze setup vaak zo licht mogelijk te houden. Bijvoorbeeld omdat we veel moeten lopen met al onze spullen. In dit blog delen we daarom een aantal fijne lichtgewicht statieven die je gemakkelijk mee kan nemen op reis.

Kijk om te beginnen eens deze video waarin we de statieven met je doornemen:Wil je trouwens meer weten over reisvideo's?! Bekijk ook deze video met 5 tips voor het maken van reisvideo's.

En lees zeker ook dit blog: reisvideo's maken, wat neem je mee?

Joby Gorillapod

Prijs: verschilt per model maar minder dan 100,-

Het lichtste statief dat we behandelen is de Joby Gorillapod. Wij hebben er zelf al meerdere versleten!

Je kan je Joby afstemmen op je camera. Hoe zwaarder je camera, hoe duurder en steviger je Joby. Bijvoorbeeld voor max 1 kilo of max 5 kilo. Koop altijd een balhoofd bij dit statief! Dat maakt hem nog flexibeler.

Je kan dit statief ook vrij gemakkelijk gebruiken om jezelf vanuit de hand te filmen. Pak alle pootjes samen en houd het statief met camera in 1 hand voor je gezicht.

Voordelen: past in elke tas, super lichtgewicht en de pootjes kunnen buigen. Je kan hem bijvoorbeeld aan een boom vastmaken.

Nadelen: hij is niet heel hoog. Jezelf op ooghoogte filmen kan alleen als er iets in de buurt is om het statief op te zetten of aan vast te maken.


Image

Image

Pixelmaker T3

Prijs: 99,-

Dit statief kregen we opgestuurd om uit te testen, en we waren erg blij verrast. Het is een licht statief (730 gram) en opgevouwen is hij behoorlijk klein. Met 25 cm is hij dan veel groter dan de Joby die we al hadden.

Vouw je hem helemaal uit dan komt hij tot 165 cm, wat voor zo'n licht statief erg imposant is! Je kan ook een stuk van het statief losschroeven en gebruiken als selfiestick. En er zit een haak aan de onderkant, zodat je je tas of iets anders zwaars kan bevestigen. Zo krijgt een lichtgewicht statief wat extra stevigheid.

Officieel kan de Pixelmaker tot 2 kilogram dragen. Voor kleine camera's en smartphones is hij dus perfect. Heel eerlijk: wij hebben er zelf de a7RII op gezet met een leuke lens, en ook dat hield hij prima. We hebben de bovenkant weliswaar niet uitgeschoven, dus de maximale lengte haalden we niet. Officieel kan het dus niet, zo'n zware camera, dus we zullen het je niet aanraden hem alleen daarvoor te kopen! Maar weet dat wij het stiekem weleens doen 😉

Voordelen: Licht, opgevouwen erg klein, kan tot 165 uitschuiven en heeft dus die losse selfiestick.

Nadelen: maximum gewicht is 2 kilogram. Vooral bedoeld voor kleinere camera's en smartphones dus.

Manfrotto

Prijs: +- 140,- of meer

Ook Riskes oude Manfrotto statief hebben we meegenomen op reis. Ook op langere hikes. Hij is iets zwaarder dan de vorige twee statieven, bijna 2 kilo. Als je alle apparatuur over 2 mensen verdeelt is hij prima te dragen. En bovendien: wat 'zwaar' is is natuurlijk relatief 😉

Het grote voordeel van dit statief is dat hij een hendel heeft, waarmee je ook een pan of een tilt kan maken. (Een beweging in video waarbij je de camera omhoog of omlaag beweegt, een tilt, of de camera horizontaal beweegt, een pan). Voor video is dit wel echt een pre! Zo kan je mooie stabiele shots maken, bijvoorbeeld van een bergrug.

Het statief dat wij in de video laten zien, wordt inmiddels niet meer verkocht. Maar dit exemplaar is een prima vervanger!

Voordelen: zwaarder statief dus ook mooi stevig. Heeft een hendel.

Nadelen: zwaarder dus ook meer sjouwen, en helemaal ingeklapt is hij alsnog 60 cm. Wij dragen hem daarom meestal aan de zijkant van onze tas als we 'm meenemen.


Tenslotte

Heb je nu zelf nog een statief dat je graag meeneemt op reis, laat het ons hier beneden weten. Daar zijn we natuurlijk heel benieuwd naar. En als er nog vragen zijn, stel ze zeker. Veel plezier met filmen!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier! En zoals benoemd hebben we de Pixelmaker T3 toegestuurd gekregen om te testen. We mochten het statief daarna houden, maar zijn niet betaald voor onze uitlatingen erover. 


About the Author

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties