Online video hosting: kun je je video beter op Youtube of Vimeo zetten?

Ik krijg nog wel eens de vraag van klanten: moet ik mijn video uploaden op Youtube of Vimeo? Dit gaat dus over video hosting; waar zet je je video’s online neer? 

Grote kans dat je ons hebt gevonden op Youtube, dus je zou zeggen dat ik volledig Youtube fan ben. Maar ik denk dat er momenten zijn dat een video hosten op Vimeo handiger is, en momenten dat Youtube handiger is. Dan om te beginnen even een video (ge-embed vanaf… Youtube!)Een video hosten

Even naar de basis: waarom zou je überhaupt een video uploaden? Gekke vraag misschien, maar als je je afvraagt of je Youtube of Vimeo moet gebruiken, wel een belangrijke vraag. Er zijn namelijk verschillende redenen. Je kunt als doel hebben om veel video’s te gaan maken en die door veel mensen bekeken te laten worden. Bijvoorbeeld zoals wij doen. Wij maken video’s om mensen te helpen met videomaken. We willen graag dat die video’s goed gevonden worden, en vinden het leuk als er ook een sociaal onderdeel aan zit: de comments. Als je dat wilt, is Youtube zeker de beste optie, omdat het volledig is ingericht om echt een social media te zijn, of een soort ‘tv zender’ waar je naartoe komt om video’s te kijken. 

Maar misschien wil je maar een paar video’s maken, en wil je die gewoon ergens online hebben staan, om ze van daaruit te kunnen embedden op je website, of ze door te sturen naar vrienden en familie. Ondernemers die een paar video’s op hun website willen hebben, kunnen zo bijvoorbeeld heel goed Vimeo gebruiken. 

De overeenkomsten

Op Youtube en Vimeo kun je je video uploaden, delen met anderen, reageren onder video’s en de video’s embedden op bijvoorbeeld je website. Ook zijn beide manieren van video’s hosten goed voor de vindbaarheid van je website, als dat belangrijk voor je is. 

Het grote verschil

Youtube is een social media. Vimeo niet (echt). Youtube verdient geld aan kijkers en adverteerders, en Vimeo aan de makers die video’s plaatsen. Dat is dus een significant verschil, omdat hun prioriteiten daardoor volledig anders zijn.

Youtube verdient meer als meer mensen langer kijken en vooral veel advertenties zien. 

Ze zijn er dus bij gebaat om zoveel mogelijk advertenties te tonen, voor na, en tijdens de video. 

Vimeo verdient zijn geld aan de makers, doordat je een abonnement kunt nemen bij Vimeo. Dan betaal je dus geld om je video daar te plaatsen (let op: dat kan, dat hoeft niet). Dat betekent dat ze de makers tevreden willen houden, en géén advertenties plaatsen bij de video’s, want die vindt iedereen toch eigenlijk irritant… In hun veelgestelde vragen zeggen ze dat ook meerdere keren, dat ze dat ‘ABSOLUTELY NOT’ doen. Ze zijn er trots op. 

Daarnaast kun je bij Vimeo ook verschillende soorten abonnementen afsluiten. Hoe duurder je abonnement, hoe meer je kan controleren, zoals bijvoorbeeld de privacy settings. Die zijn bij Vimeo vele malen uitgebreider dan bij Youtube. Vimeo is ook bereikbaarder, omdat ze natuurlijk gewoon bereikbaar moeten zijn voor hun klanten.

Bij Youtube zijn wij geen klanten, dus hoeft Youtube niet bereikbaar voor ons te zijn. 

Nog een interessante overweging: ik heb gemerkt dat Vimeo als ‘artistieker’ wordt gezien. Onder filmmakers en kunstenaars wordt soms een beetje neergekeken op Youtube, vanwege de grote hoeveelheid rotzooi die er natuurlijk ook op staat. Mensen die bijvoorbeeld hun commerciële videowerk willen tentoonstellen, zetten dat liever op Vimeo, vanwege het imago. 


Image

Wanneer kies je welke? 

Wil je als bedrijf video gebruiken als marketing en om beter vindbaar te zijn? Dan zou ik Youtube aanraden. Je krijgt dan het social media aspect erbij, wat echt een plus is, bovendien is Youtube misschien toch wel nét beter voor je vindbaarheid in Google dan Vimeo, omdat Youtube nou eenmaal van Google is… 

Wil je een paar video’s ergens opslaan om te kunnen gebruiken online en op je website? Op zich kan dat op beide platforms. Wil je die video’s goed kunnen beveiligen? Dan is Vimeo slimmer. 

Wil je video gebruiken als onderdeel van je bedrijf, bijvoorbeeld cursusvideo’s voor klanten? Die wil je dan waarschijnlijk ook goed kunnen beschermen, en zeker wil je daar geen advertenties van derde partijen bij zien! Dan is Vimeo de beste keus. 

Denk er ook aan dat je beide naast elkaar kunt gebruiken, om de voordelen van beide te kunnen benutten. Hierover verderop meer!

Andere platforms 

Naast Vimeo en Youtube zijn er trouwens nog andere manieren om een video te hosten. Zo heb je bijvoorbeeld Dailymotion, Wistia, maar ook bijvoorbeeld Facebook kun je gebruiken om video’s mee te delen. 

Wat doen wij?

Zoals je weet zitten wij op Youtube en daar zijn we ook heel blij mee. Het biedt ons een manier om met onze community in contact te zijn die we denk ik ergens anders niet zo hadden kunnen bereiken. Wij gebruiken Youtube dus voor onze vindbaarheid en onze community, en merken dat het werkt! We zijn constant in contact met onze doelgroep via de comments op onze video's, en worden op Google heel goed gevonden.

Maar we hebben óók een Vimeo account. Die gebruiken we voor de video’s in onze cursussen, omdat we niet willen dat mensen die een cursus doen, advertenties over hun video’s krijgen. Daarbij wilden we de cursusvideo's beter kunnen beveiligen. De video's die we exclusief voor onze cursussen hebben gemaakt, staan dus alleen op Vimeo. Ze dragen niet bij aan onze community en vindbaarheid op Youtube, maar dat zouden ze sowieso nooit gedaan hebben, omdat we ze nooit openbaar zouden delen, ook niet als we ze wel via Youtube zouden hosten.

Dus soms is het combineren van verschillende video hosting partijen ook handig! Het nadeel was wel dat we al onze video’s die op Youtube stonden, opnieuw moesten uploaden op Vimeo. We gebruiken deze openbare video’s namelijk ook wel eens in een cursus als dat passend is. Dus dat was behoorlijk veel werk!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties