Monitor kopen voor je camera: waar moet je op letten?

Een extra camera monitor kan een goed hulpmiddel zijn bij het filmen. Onlangs schreven we dit artikel over hoe je ermee werkt. In dit artikel gaan we het hebben over als je een monitor gaat kopen, waar je dan op moet letten. Wat zijn de verschillen tussen verschillende monitors, en waar moet je aan denken bij de aanschaf.In de video en dit artikel heb ik het voornamelijk over 3 monitors: de monitor die ik zelf jaren geleden kocht, een Aputure (niet meer te koop), en de twee die we kregen van Mafico*: de Atomos Shinobi en de Pixel Maker M5.

*Wil je weten hoe wij omgaan met gesponsorde artikelen? Lees er hier meer over.

Functies

Er zijn ontzettend veel monitors, met een groot verschil in prijs en kwaliteit. De eerste monitor die ik kocht was een goedkope van Aputure, die nu niet meer te krijgen is. Het was toen de goedkoopste die ik online kon vinden. Hij heeft dus ook maar weinig speciale functies en ik gebruikte hem eigenlijk alleen om mijn beeld wat groter te kunnen zien. maar hij had wel een fijn formaat! 

De twee die we hebben gekregen van Mafico zijn allebei wat kleiner dan de Aputure, maar wel scherper dan de Aputure die ik zelf heb gekocht. Ik kan het beeld op de Atomos en Shinobi dus beter beoordelen op de twee kleinere monitors, puur omdat ze scherper zijn. 

Monitors hebben ook verschil in resolutie van hun schermpjes, maar ook verschil in welke resolutie beeld ze kunnen ontvangen. Als je dus 4K wilt kunnen terugkijken, heb je een monitor nodig die dat kan ontvangen én afspelen. Nu heb je dat niet per se nodig, want ook met een goede HD monitor kun je je beeld goed beoordelen. De Shinobi is bijvoorbeeld in staat om 4K af te spelen, maar zijn schermpje is HD. En hartstikke scherp. 

Daarnaast hebben de Shinobi en de Pixel Maker veel meer opties om je beeld mee te kunnen controleren, zoals peaking, waveform, zebra en histogram.


Image

Je hebt trouwens ook monitors die meer zijn dan alleen een monitor, maar die ook kunnen opnemen. Dat heet dan ook een recorder. Ze zien er vaak hetzelfde uit. De Atomos familie heeft bijvoorbeeld ook recorders in de productlijn, die er bijna hetzelfde uitzien als de Shinobi. 

Helderheid

Nog een groot verschil tussen verschillende monitors is het verschil in helderheid. Dat is vooral belangrijk als je buiten gaat filmen. Dan moet de monitor dus helder genoeg zijn om tegen het felle daglicht op te kunnen en nog helder genoeg te zijn om goed te kunnen zien. De helderheid van monitors wordt gemeten in ‘nits’, waarbij 1000 nits een goede grens is voor buiten filmen. Bij minder nits dan 1000, is het beeld slecht te zien. Verwarrend genoeg wordt het ook wel eens weergegeven in ‘cd/m2’ (geen idee waar dat voor staat), maar volgens mij is dat hetzelfde. 

Dat is bijvoorbeeld een groot verschil tussen de Pixel Maker en de Shinobi. De pixelmaker heeft maar 400 nits, en de Shinobi 1000 nits. Buiten zal ik dus niet zo snel met de Pixelmaker draaien. 

Aansluitingen

De meeste monitors hebben HDMI aansluitingen, of SDI. Als je een monitor gaat kopen, moet je zeker eerst naar je camera kijken, wat daarop de aansluitmogelijkheden zijn. De meeste camera’s hebben alleen HDMI. Zie bijvoorbeeld het plaatje hierboven, daar is de monitor aangesloten met HDMI.

SDI is iets wat je ziet op de meer professionele camera’s en ook op de meer professionele monitors. Mocht je de optie hebben, dan zou ik altijd SDI aanraden, omdat het een meer betrouwbare aansluiting is. Alleen al door het plugje van SDI, die gewoon beter vast zit dan HDMI, waardoor je minder snel het probleem hebt dat een kabel er niet helemaal goed in zit. 

Meestal moet je de aansluit kabel los bij de monitor kopen. Dat is logisch, omdat er zoveel mogelijkheden zijn. Je hebt op camera’s bijvoorbeeld 3 verschillende soorten HDMI aansluitingen: standaard, mini en micro. Kijk dus welke je nodig hebt voor jouw camera. Op de monitor zelf zit meestal een standaard HDMI aansluiting. 

Daarnaast kun je nog kijken hoe lang je de kabel wilt hebben: lang kan handig zijn als je de monitor ver van de camera af wilt zetten. Ik gebruik de monitor meestal op de camera, dus dan heb ik de kabel het liefst zo kort mogelijk. 

Verder is er nog een vervelend dingetje van camera’s: sommige camera’s (vooral fototoestellen) laten geen beeld meer zien op hun lcd scherm, zodra je een monitor aansluit op HDMI. Best irritant! Ook dat is iets om te controleren van tevoren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Formaat

Dit is een lastige. Hoe groter het scherm, hoe beter je je beeld kan zien. Maar: hoe minder mobiel je ook bent met je camera. Dus wat is het ideale formaat? Ik moet zeggen dat ik de Pixelmaker echt een fijne kleine vind, die licht is en makkelijk mee te nemen. Maar de Shinobi is toch wat beter te zien, omdat hij net iets groter is! En ook weer niet zo groot dat hij té groot is. Kijk dus wat jij fijn vindt, en wat je ermee van plan bent. Als je op reis gaat, wil je waarschijnlijk iets kleiners dan als je in een studio gaat filmen.

Hieronder zie je een voorbeeld waarbij ik de monitor echt gebruikte om de closeup goed scherp te kunnen stellen. Een wat grotere monitor vond ik dus wel fijn! 


Image

Stroom

De meeste monitors werken op NPF accu’s. Deze drie kun je ook allemaal aansluiten op stroom. Zeker als ik een lange filmdag heb waarbij de camera niet vaak verplaatst, vind ik dat ideaal. Dan hoef ik tenminste niet elke keer de accu’s in de gaten te houden. Monitor accu’s gaan ook vaak best hard leeg vind ik, hoewel dat ook verschilt per monitor.

Kwaliteit

Los van de specificaties zoals helderheid, aansluitingen en resolutie, is er ook nog kwaliteit: hoe goed is de monitor? Die oude Aputure monitor van mij had al vrij snel een dode pixel. Best onhandig! Daarnaast had ik vaak ruzie met hem dat hij zijn signaal verloor en het dan niet meer terugvond. Super irritant, zeker omdat hij soms niet uit wilde. Ik heb dus heel vaak de accu eraf gehaald om hem uit te zetten, waarna ik hem kon herstarten en hij opnieuw zijn signaal ging zoeken. Gedoe! Toch, voor de prijs (hij was ooit iets van 120 euro) vond ik hem toch niet slecht. Ik wilde toen gewoon een simpele monitor, en hij heeft, ondanks zijn kuren, altijd gedaan wat ik van hem verwachtte… en doet het nog steeds. 

Nu ik de Pixel Maker en de Shinobi heb, zie ik wel enorm veel verschil. Dus ja, kwaliteitsverschil is er zeker, maar wat vind je belangrijk?


Tot slot

Tot zover het overzicht welke dingen je op moet letten bij het kopen van een camera monitor. Er zijn veel keuzes om te overwegen, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk ook om: hoeveel wil je eraan uitgeven? 

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat ze zeker achter in de reacties onder aan de pagina!


Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!
Verder lezenAbonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties