Light Leaks voor je video: waar je ze vindt en hoe je ermee werkt

Met light leaks (grof vertaald: light lekken) kun je je video enorm veel sfeer meegeven! Mits je ze natuurlijk op de juiste manier, en op het juiste moment inzet. Omdat wij ons tijdens het monteren erg kunnen vermaken met het klooien met deze light leaks moesten we hier natuurlijk eens aandacht aan besteden op ons Youtubekanaal en hier op de website! 😀

Bekijk voor je verder leest dan ook eerst de video die we hierover maakten, waarin we uitleggen wat light leaks precies zijn, hoe je ze in je video verwerkt (op de juiste manier!) en hoe je zelf light leaks kunt maken.

Wat is een light leak?

Ik zei het net al: een light leak kan je vertalen als een 'licht lek'. Je zag dit bijvoorbeeld wanneer er - bij oude camera's - een gaatje in de camera zit waar het niet hoort, waardoor er extra licht de camera kan binnendringen. Je krijgt dan lightvlekken in beeld die eigenlijk je beeld 'verstoren'.

Dat kan vervelend zijn wanneer je je beeld 'schoon' wilt houden, maar je kunt deze light lekken ook zien als een mooi effect! In deze digitale tijd kun je een light leak heel makkelijk achteraf toevoegen. Je kunt video's met light leaks downloaden (of zelf iets maken!) en deze als een effect over jouw video heen plakken.

In de video laat Riske al zien dat je best leuk kunt spelen met zo'n light leak, en dat het dus veel sfeer toevoegt aan je video. Let er wel altijd op dat je het effect subtiel genoeg maakt waardoor het niet te overheersend is, maar ook weer niet zo subtiel dat het effect echt wegvalt. Als je light leaks op de juiste manier toepast, kunnen ze je video echt net dat beetje extra geven.

Waar vind ik light leaks?

Wij hebben zelf inmiddels een aardige collectie light leaks. Het gebeurt nog weleens dat een website een aantal leaks gratis aanbiedt, bijvoorbeeld wanneer je je inschrijft voor hun nieuwsbrief. Je kunt de volgende websites in de gaten houden:

  • Rocketstock - heeft vaak verschillende gratis downloads beschikbaar. Je krijgt hier meerdere leaks in 1 pakket.
  • Pixabay - heeft geen pakketten maar je kunt losse video's downloaden. Ook gratis.
  • Motion Array - ook hier vind je af en toe gratis pakketten met light leaks (maar ook betaald).

En als je zoekt op 'free light leaks' vind je nog veel meer websites! Ik heb me hier beperkt tot drie sites die wij (her)kennen maar er is online aardig wat te vinden.

Let op! Als je videomateriaal van iemand anders gebruikt is het altijd goed om te checken wat je hier wel en niet mee mag doen 🙂 Bekijk dus voor je deze effecten in jouw video gebruikt altijd aan welke voorwaarden je moet voldoen!

Image

Zelf light leaks maken

Natuurlijk kun je ook zelf light leaks maken! In de video laat Riske zien hoe zij dit doet met een 100mm lens en een lampenkapje waar gaatjes in zitten. Omdat je je beeld voor de verandering eens volledig onscherp wilt hebben is het belangrijk dat je je camera niet op autofocus zet!

Naast de methode die Riske laat zien kun je natuurlijk nog veel meer bedenken: je kunt spelen met glas (al dan niet gevuld met water) vlak voor je lens en met losse lampjes die je om de lens heen beweegt. Of denk eens aan reflecterende zilverkleurige gereedschappen uit de schuur die het licht op een mooie manier kunnen terugkaatsen in de lens? Je kunt echt gaan spelen met reflectie en weerkaatsing! Nog een tip: wanneer je met een zwarte achtergrond filmt of in een donkere ruimte, dan krijg je ook een donkere basis in je video. Dat is fijn wanneer je het effect later wilt gaan verwerken, omdat je het zwart goed kunt wegfilteren en je dus alleen het licht effect overhoudt.

Tenslotte

Heb jij zelf ervaring met het maken van light leaks? Of gebruik je ze weleens in jouw videos? Laat je ervaringen zeker horen hier beneden in de reacties! Je kunt daar natuurlijk ook vragen stellen als je die hebt 🙂
Veel plezier met filmen en monteren!

Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!
Lees ook


Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties