Filmen met een greenscreen in 7 stappen

Filmen met een greenscreen is hartstikke gaaf, je kan er zo veel mooie effecten mee maken. Maar… er komt nogal wat bij kijken om het helemaal goed te doen en een geloofwaardig eindresultaat te creëren. In dit artikel zet ik de 7 stappen op een rijtje die je moet doorlopen om een greenscreen video te maken én krijg je een studio-plattegrond van me, voor de opbouw van je greenscreen set! 

Om te beginnen leg ik je de stappen uit in deze video. Om te beginnen neem ik even heel kort de basis van het filmen met een greenscreen met je door. Filmen met een greenscreen is er natuurlijk op gericht om achteraf, in de montage, het groene scherm te verwijderen en daar een nieuwe achtergrond achter te plakken. Dat proces heet ‘keyen’. De kleur groen wordt vaak gebruikt omdat die bijvoorbeeld niet voorkomt in huidskleur, waardoor je in de computer makkelijk het verschil kan maken tussen de voorgrond (bijvoorbeeld een persoon) en de groene achtergrond.

Stap 0: begin met een plan

Eigenlijk komt er nog een stap voor stap 1, en dat is het maken van een plan, het schrijven van een script, het nadenken over: wat ga je eigenlijk maken? Want elke keuze die hierna komt, hangt af van deze vraag! Probeer voor jezelf goed op een rijtje te zetten wat het precies is wat je wilt bereiken. Schrijf de tekst uit die er gesproken moet worden en maak een lijstje van de beelden die je op de achtergrond wilt laten zien.

Stap 1: verzamel apparatuur

Voor het filmen met een greenscreen heb je nog wat meer spullen nodig dan een gemiddelde filmopname. Zie hieronder een lijstje van de dingen die je nodig hebt:

  1. Een groen scherm. Dat kan een rol papier zijn of een scherm, net wat je handig vindt.

  2. Achtergrond lampen. 1 of 2 lampen om je groene achtergrond mee uit te lichten. Het aantal lampen dat je hiervoor nodig hebt, hangt af van de grootte van je groene scherm en de lichtopbrengst van je lampen. Wij gebruiken de Aputure lampen hiervoor, met daarop een softbox.

  3. Voorgrond lampen. Je kan hiervoor 1 lamp gebruiken, maar het beste is om er 3 te gebruiken: 1 hoofdlicht, een invullicht en een achterlicht. Ik gebruik als hoofdlicht mijn Akurat, als invullicht een reflectiescherm, en als achterlicht een Rotolight (hoewel de Vibesta tegenwoordig meer aan te raden is). Het achterlicht hang ik boven de spreker met behulp van de Bresser Space arm.

  4. Een camera die redelijk hoge kwaliteit filmt, op een statief. Ik gebruik natuurlijk mijn Sony FS7 (niet meer leverbaar, zijn broer de FX6 wel), op mijn Sachtler statief.

  5. Een microfoon, als je geluid wilt opnemen. Je kunt daarvoor een richtmicrofoon gebruiken (ik gebruik mijn Schoeps op een statief, zoals je in de video kan zien. Die bestaat uit de MK41 + de CMC6), of een zendermicrofoon, zoals de Rode Wireless Go.

  6. Eventueel attributen voor op de voorgrond. Let op dat je op de voorgrond geen groen gebruikt!

Stap 2: stel je groene achtergrond op

Ik zou je hierbij aanraden om de groene achtergrond zoveel mogelijk naar ‘achter’ te zetten in de ruimte waar je gaat filmen. Om een goede opstelling te makenn heb je zo veel mogelijk ruimte nodig, dus houd daar bij het opstellen van je groene scherm alvast rekening mee. 

Stap 3: stel je lampen op

Nu wordt het tijd om de lampen neer te zetten. De belangrijkste regel hierbij is dat je je achtergrond apart moet belichten van de voorgrond. Stel dus eerst de achtergrond lampen op en belicht je groene scherm. Als je hierbij 2 lampen gebruikt, zoals ik, zorg dan dat ze even ver van je groene achtergrond staan, en onder dezelfde hoek erop schijnen. Ook doe ik softboxen op de lampen, om te zorgen dat het licht zacht is, waardoor de achtergrond meer effen wordt. 

Stel vervolgens je voorgrond lampen op. Als je straks de positie van de spreker hebt bepaald, dan kan je die lampen meer precies afstellen. 

Stap 4: bepaal de positie van de persoon en de camera

Ik zet de camera meestal recht voor het groene scherm, in het midden. Ik zet de camera op statief, omdat het filmen van een greenscreen met een bewegende camera vele malen ingewikkelder is dan een stilstaande camera.

De persoon staat daar dan in het midden voor. Let bij de positie van de spreker op dat ze niet in het licht van de achtergrond lampen staat, en niet te dicht bij de groene achtergrond. Daardoor voorkom je schaduwen op de groene achtergrond, waardoor het keyen uiteindelijk makkelijker wordt. 

Dit is trouwens ook het moment waarop je je geluid opstelt. Zet de microfoon neer en/of bevestig de zenders. 

Zie hieronder de plattegrond van de opstelling, die ik maakte voor onze cursus over het maken van een greenscreen video.


Image

Stap 5: stel de apparatuur goed in

Zorg dat de verhouding van het licht tussen de voor- en achtergrond lampen goed is. Je groene scherm moet goed verlicht zijn, maar nét iets donkerder zijn dan de persoon die ervoor staat. Als je groene scherm te licht is ten opzichte van de voorgrond, kun je namelijk last krijgen van reflecterend groen licht van de achtergrond, wat dan op de voorgrond valt. Hierdoor wordt het keyen uiteindelijk lastiger. 

Voor de camera instellingen zou ik je aanraden: film op de hoogste kwaliteit van jouw camera. Zet de ISO laag, je diafragma open (een laag f-getal) en je sluitertijd hoog. 

Stap 6: filmen

Als je alles hebt ingesteld wordt het tijd om echt te gaan filmen! Spannend! Meestal doe ik dan eerst nog een laatste check. Heb ik de camera echt goed ingesteld, is de batterij niet bijna leeg en heb ik de geheugenkaart gewist? Zijn er geen reflecterende dingen meer in beeld die groen weerkaatsen (zoals een glas water of een bril). Werk je met een monitor op de camera? Zorg dan dat die niet naar je toe is gericht tijdens het filmen, omdat er daardoor ook groen licht op je kan schijnen. 

En dan… klaar? Filmen maar! 😀

Stap 7: keyen

Als alles is opgenomen, is het tijd om de beelden in te laden in de computer en het greenscreen te vervangen voor een nieuwe achtergrond. Super leuk om te doen! Het hangt hierbij heel erg af van het programma wat er mogelijk is. In programma’s zoals iMovie of livestream opties zoals OBS, zit wel een optie voor greenscreen, maar de mogelijkheden zijn beperkt. In meer professionele programma’s zoals Adobe Premiere, Adobe After Effects en Davinci Resolve zijn de opties uitgebreider, maar dat is natuurlijk ook ingewikkelder om onder de knie te krijgen. 

Houdt er daarbij rekening mee dat het keyen vrij zwaar is voor je computer. Voor gewone montages heb je al een computer nodig die wat aankan, maar keyen is een nog zwaarder proces en vergt dus een krachtiger computer.

Er zit ook een vreemde paradox in het greenscreen proces. Ik heb gemerkt dat de mogelijkheden van het montageprogramma vrij bepalend zijn voor de kwaliteit van het eindresultaat, maar dat de wijze waarop je het opneemt óók veel invloed heeft. En nu is het dus zo dat als je het minder goed opneemt (bijvoorbeeld met een slechtere camera, minder lampen, niet zo goed belicht), dan heb je de kracht van de professionele programma’s nodig om de ‘key’ goed te laten slagen. Maar als je het perfect opneemt, met een professionele camera, goede lampen en een degelijke belichting, dan heb je minder nodig, en redt je de key wellicht ook met iMovie. 

Tja… lastig dus! 

Sowieso is het opnemen van een greenscreen video iets wat oefening vergt, en ik zou je aanraden om het hele proces een aantal keer te doorlopen, waardoor je jouw werkwijze steeds meer onder de knie krijgt. En daardoor wordt het eindresultaat steeds beter! 

Omdat we zelf ook merkten dat het maken van een goede greenscreen video een complex proces is, maakten we natuurlijk ook een cursus hierover, waarin we uitgebreid ingaan op elke stap in het proces.

Image

Wil jij het greenscreen proces onder controle krijgen?

In onze cursus 'Greenscreen video basis' nemen we je stap voor stap mee door het hele proces van het voorbereiden, het filmen én het nabewerken van een groenscreen video. We laten hierbij het keyen zien in iMovie, Davinci Resolve, Adobe Premiere en Adobe After Effects.

Ja, ik wil een prachtige greenscreen video maken! 😀Tot slot

Dat was hem dan! Het hele proces van het filmen met een greenscreen! Ik hoop dat je veel hebt gehad aan dit artikel. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, die mag je altijd onderaan de pagina achterlaten. Veel succes met filmen!


Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!
Verder lezenAbonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties