Een drone kopen? Dit had ik graag willen weten voor ik dat deed…

Lange tijd droomde ik van een drone, om mijn reisvideo's net dat beetje extra te geven en om landschappen vanuit een bijzondere hoek te kunnen vastleggen. Ik was dan ook erg enthousiast toen DJI met de Mavic Pro op de proppen kwam: een drone die je in je broekzak kon meenemen - als je grote zakken hebt 😉 - die weinig gewicht had en een relatief kleine controller. Ik bestelde hem meteen!

Inmiddels zijn we een aantal jaren verder. Ik heb fantastische shots kunnen maken met mijn drone, maar er waren ook wat dingen die ik van tevoren niet had bedacht.... Wat die dingen zijn bespreek ik met je in dit artikel.

Kijk om te beginnen de video die we maakten over dit onderwerp! En extra tip: open deze video even in Youtube, want ook in de reacties onder de video staan erg goede aanvullingen van kijkers op mijn verhaal 🙂

O! En nog een kleine disclaimer vooraf 🙂
Wij zijn filmmakers en geen juristen. Zoek dus zeker zelf goed uit wat wel en niet mag met een drone en vertrouw niet blindelings op wat wij erover roepen 😉 D

Waar mag je vliegen met een drone?

Voor ik zelf een drone had had ik niet goed door op hoeveel plekken je niet (zomaar) de lucht in mag. Je mag bijvoorbeeld niet boven een stad vliegen of boven een mensenmassa. Maar ook rondom (militaire) vliegvelden kom je beperkingen tegen.

Wil je weten waar alle zones zijn? Bekijk dan zeker deze kaart van de Rijksoverheid. Daar zie je bijvoorbeeld dat in de regio waar ik vandaan kom, rondom Eindhoven, nogal wat restricties gelden. Het is goed om dit te weten voor jouw regio of de regio waar je van plan bent te gaan vliegen.

Risico's van het vliegen met een drone

Je hebt oefening nodig om je drone goed onder controle te krijgen, om te zien hoe ver je van gebouwen of bomen vandaan bent en ook: om rustig te blijven in een situatie waarin de drone bijvoorbeeld opeens connectie verliest. Het drone vliegen was spannender dan ik zelf van tevoren had voorzien.

Zoals Riske in de video vertelt is zij weleens ergens tegenaan gevlogen. Ik ben zelf weleens bijna ergens tegenaan gevlogen. Maar het is me ook gebeurt dat de drone connectie verliest en zichzelf naar je terugvliegt. Dat vind ik ook spannend: iets is namens jou in de lucht maar je kunt het niet meer besturen...

Zorg ervoor dat je je drone altijd in het zicht hebt (wat overigens ook moet volgens de richtlijnen van de overheid) en overweeg of je iemand meeneemt om samen te vliegen. De bestuurder kijkt dan naar de drone en degene die ernaast staat kan op het scherm kijken of het beeld er nog goed uitziet, of de batterijen niet te snel leeglopen, of er nog contact is met voldoende satelieten, etc.

Moet je een drone brevet halen?

Er zijn (veel) omstandigheden waarin je een vliegbewijs moet halen voor je in Nederland de lucht in mag. Bijvoorbeeld wanneer je drone meer dan 250 gram weegt.

Op deze pagina van de rijksoverheid staat een handig schema waarin je snel kunt zien of je een vliegbewijs nodig hebt. Hier staat ook of je nog aan andere eisen moet voldoen voordat je de lucht in kan.

Batterijen gedoe

Of elke drone dit heeft weet ik niet, maar bij de drones van DJI valt het me op dat (in ieder geval bij ons) de batterijen snel kapot gaan. Hoe langer ik de drone had hoe minder ik ermee ging vliegen - en de batterijen hebben wel nodig dat ze af en toe even leeg gaan en weer opgeladen worden om goed te blijven werken.

Als je niet regelmatig vliegt, houd er dan dus rekening mee dat je je batterijen op een andere manier zal moeten 'onderhouden'.

Meesjouwen

Kijk voor je een drone gaat kopen altijd naar het gewicht. Niet alleen omdat voor drones onder de 250 gram (zoals de DJI Mini) andere regels gelden dan daarboven: maar ook omdat je een drone zult moeten vervoeren. Riskes Phantom is een stuk groter en iets zwaarder dan mijn Mavic Pro. De Mavic kan ik, met controler en batterij, nog wel bovenin mijn cameratas kwijt. Dat gaat met de Phantom niet lukken!

Waarom wél een drone kopen?

Na al deze overdenkingen denk je wellicht dat ik het kopen van een drone per definitie niet zou aanraden. Dat is zeker niet zo! Want dat ene enorme pluspunt, die ontzettend mooie beelden vanuit een bijzondere hoek gefilmd, maakt wel echt heel veel goed 😀 Zeker voor mijn reisvideo's ben ik er wel echt blij mee. Je legt er de mooiste stranden in de Filipijnen mee vast...

... of het afsteken van de prachtige roestrode aarde tegen de groene bomen in Benin! Deze video is trouwens gefilmd door Riske.

Kortom

Het vliegen met een drone is fantastisch! En het is ook gedoe 😉 Zoals ik in de video ook al zeg vliegen wij de laatste tijd (bijna) niet meer, en de ontwikkelingen rondom drones gaan snel! Zowel in regelgeving, als ook de technische ontwikkelingen.

Heb jij ervaring met het vliegen met een drone? Laat je reactie zeker achter onder dit artikel! Vul ons verhaal vooral aan!

Als je een drone gaat kopen: veel succes en vooral veel plezier met vliegen!

Lees ookAbonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties