niche markt

Wat is jouw niche markt?

Als je je als ondernemer of bedrijf goed wil neerzetten, is het aan te raden om na te denken over een niche markt. Waarin onderscheid je je als ondernemer?

Toen ik in het voorjaar van 2014 begon met mijn eigen bedrijf, kwam die vraag ook al snel op me af. In september 2014 schreef ik dit:

Van alle kanten lijkt dezelfde vraag op me af te komen. Wie ben ik als filmer, fotograaf? Wat is mijn eigen merk? Wat is mijn specialiteit? Wat is mijn niche-markt?Het is een vraag waarvan ik steeds dacht: ja, dat is inderdaad belangrijk. Ga ik wel een keer over nadenken. Ooit. Maar hoe vaker de vraag zich aandient, hoe belangrijker hij lijkt te worden.Elke social media expert, marketing specialist en ‘branding’ goeroe zegt het. Je moet uniek zijn binnen de markt, om op te vallen. Aan jouw specialiteit zullen anderen zich je herinneren. En daarbij is ‘ik maak mooi beeld’, duidelijk niet genoeg.blogpost op www.riskedevries.nl

Neem de tijd om erover te denken

Je onderscheiden als ondernemer is belangrijk, omdat er naast jou natuurlijk nog talloze anderen dezelfde dienst of hetzelfde product aanbieden. Waarom moet de klant voor jou kiezen?

Ik probeerde die vraag ook voor mezelf te beantwoorden.

Waarom moet een klant voor mij kiezen? Ik maak mooi beeld. Maar dan echt. Want iedereen zegt het, maar ik maak écht mooi beeld.Ja, dat is dus niet zo’n sterk verhaal. Oke, een andere specialiteit. Ik kan goed werken met mensen. Het is leuk om een opnamedag met mij te doen, want ik ben ontspannen, stel je op je gemak en zorg dat iedereen op zijn best in beeld is. Dat is al iets unieker. Veel filmmakers (meestal mannen) zijn nu eenmaal meer bezig met de techniek, dan met de persoon die voor de camera staat. Maar ook dit is nog iets wat veel mensen niet zoveel zegt.blogpost op www.riskedevries.nl

Denk na over een niche markt

Wat is dat nou eigenlijk, een niche markt? En waarom is het handig?

Het is handig, omdat je, door een niche te kiezen, niet de hele markt bedient, maar alleen een stukje daarvan. Als je bijvoorbeeld slager bent, kun je kiezen voor de niche markt van biologisch vlees.

Een vaak gehoord tegen argument is dat je dan dus een veel kleinere markt hebt en dus minder klanten krijgt. Het tegendeel is waar: doordat je je specialiseert, zul je meer klanten trekken. Voor een biologische slager zullen mensen immers een extra blokje om rijden, als ze graag goed biologisch vlees eten.

Voor mij viel het kwartje vooral toen iemand me vertelde over een fotograaf die alleen voor goede doelen werkte. Zodra deze man iets hoorde over een goed doel, dacht hij meteen aan de goede doelen fotograaf. Door de specialiteit zullen mensen jou dus ook sneller herinneren.

Toen ik de niche markt voor mezelf ontdekte, voelde dat meteen goed. Dit schreef ik er toen over:

Dus: op zoek naar mijn niche. Mijn karakter, in deze mediawereld. Waarin ben ik anders?En de tip die je daarbij ook vaak hoort, is deze: blijf dicht bij jezelf. En hoewel ik die tip al vaak gehoord had, duurde het even voordat die informatie echt doordrong, want zonder dat ik het doorhad, had ik die keuze natuurlijk allang gemaakt.Ik ben een optimist. Een wereldverbeteraar. Dromer ook wel. Soms word ik voor naïef aangezien.Ik wil graag problemen oplossen. Mensen helpen. En beeld, film en fotografie, is zo’n ontzettend krachtig medium om mee te communiceren.Beeld maken om veranderingen teweeg te brengen, mensen aan het denken te zetten. Beeld maken voor maatschappelijke organisaties, goede doelen, gemeentes, of commerciële bedrijven die mens en milieu hoog in het vaandel hebben staan. Kunst en cultuur. Zorg.Goed beeld kan echt de veranderingen teweeg brengen, die er nodig zijn. Denk aan een sterke foto op een poster, of een serie interviews, door elkaar gesneden om de juiste boodschap over te brengen.blogpost op www.riskedevries.nl

Communiceer je niche markt

Mijn niche werd dus maatschappelijke organisaties, goede doelen, sociale instellingen. Kunst & cultuur, maar ook zorg. Het klinkt nog vrij breed, maar omdat het voor mij een logische keuze was, kon ik het ook goed communiceren.

Want dat is de volgende stap: communiceer je niche markt. Zorg dat iedereen weet dat ze jou moeten hebben voor dat onderwerp.

Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Ik begon toen met het schrijven van die blog waaruit ik steeds citeer. Daarnaast zette ik het op de homepage van mijn website: "ik werk voornamelijk voor maatschappelijke, sociale en culturele organisaties".

En binnen een jaar had ik als klant de GGD, Partij voor de Dieren, Pro Sea, Wakker Dier, Podium Mozaïek en e-health producent Minddistrict.

Tot slot

Denk dus goed na over welke niche markt bij jou past. Bij mij werkte het goed, omdat deze niche mij op het lijf geschreven was, en iedereen die ik kende, vond het ook logisch dat ik die keuze maakte.

En daarnaast: communiceer je niche markt. Dat kan in één zin op je website, maar een goede video waarin je vertelt over jouw passie en inspiratie, werkt natuurlijk nog sterker.

Veel succes!


Over de schrijver

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

Verder lezen:

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties