Zelf een e-learning of online cursus maken: hier moet je zeker aan denken!

Online lesgeven wordt steeds populairder, en misschien begin jij er ook al aan te denken. Super natuurlijk! Er zijn zoveel mogelijkheden rondom e-learning en online cursussen. Dat maakt het ontzettend leuk en echt een goed idee om je in te verdiepen. Tegelijk kunnen al die mogelijkheden ook verwarrend werken. Waar te beginnen? 

Nou, bij dit artikel 🙂 

In dit artikel neem ik je mee in mijn ervaring als filmmaker van de afgelopen 10 jaar, waarbij ik veel online cursussen en e-learnings heb gefilmd, maar vooral ook in de ervaring die wij als de Videomakers hebben opgedaan, sinds we begonnen met dit platform, waarvoor we onze eigen online cursussen ontwikkelden. 

Ik zal in dit artikel een paar onderdelen behandelen: 


  • Waarom zou je een e-learning maken?
  • Soorten online cursussen
  • Onze methode
  • Overwegingen over de verschillende methoden

Daarnaast valt er nog een hoop te zeggen over de techniek. Welk platform, hoe pak je het aan, en wat kun je nou wel en niet zelf doen? Daar schreef ik nog een tweede artikel over, check dat hier!

Om te beginnen hebben we deze video voor je gemaakt. Waarom een e-learning of online cursus? 

Er zijn allerlei redenen te bedenken om een online cursus te willen maken. Voor ons was het vanaf het oprichten van ons bedrijf de Videomakers duidelijk: de online cursussen zijn het hart van ons bedrijf. Natuurlijk hebben we andere inkomstenbronnen – zoals youtube advertenties, affiliate links en filmopdrachten – maar uiteindelijk willen we voornamelijk ons geld verdienen met de cursussen. Dat kan een goed businessmodel zijn, want het is schaalbaar. Maar er zijn natuurlijk nog andere redenen te bedenken. 

Misschien heb je wel een trainingsbedrijf, waarbij je op locatie training geeft. Ook dan kan het mooi zijn om daarnaast ook een online versie te hebben. Op die manier heb je een diverser aanbod, en kun je je klanten helpen op de manier die hen het beste past. 

Iets wat wij ook al vaak voorbij hebben zien komen: online videolessen als aanvulling of opfriscursus op een live training. Dit kan je geven aan deelnemers van jouw cursus, als extra service. 

Daarnaast kan het, als je bijvoorbeeld ondernemer bent, ook een marketing methode zijn. Je zou een cursus zelfs gratis kunnen aanbieden, als je daarmee nieuwe potentiële klanten in contact kunt brengen met jouw bedrijf. Als je iets gratis weggeeft bouw je daarmee goodwill op, omdat mensen blij zijn met de kennis die je gratis weggeeft, en daarnaast zet je jezelf in de markt als iemand die veel kennis van zaken heeft. Win-win dus!

Expertise

Nog een overweging: een online cursus kan aan jouw klanten laten zien dat jij expertise hebt op een bepaald gebied, maar dat werkt eigenlijk alleen als je al een bepaalde ‘status’ hebt opgebouwd. Als jij net voor jezelf begint, en nog geen aantoonbare ervaring hebt in het gebied waarop je trainingen wil geven, is het wellicht lastiger om je cursus te verkopen. Dan is het misschien slim om eerst wat bekendheid op te bouwen door goede blogs te schrijven en een tijdje in het werkveld actief te zijn, waardoor je vertrouwen opbouwt in jouw kennis en kunde.


Image

Soorten e-learning en online cursussen

Wij hebben regelmatig video’s gemaakt voor mensen die ons vroegen om trainingsvideo’s. Wat we vaak zien, is dat mensen die bij ons komen met die vraag, vooral een serie video’s in hun hoofd hebben. Terwijl een online cursus in onze ogen véél meer kan – moet – zijn dan alleen video’s… want hoewel wij natuurlijk groot video-liefhebbers zijn, vinden we ook dat video altijd in dienst moet staan van wat je uiteindelijk wil bereiken, en dat is in dit geval: iemand iets leren. Dus daarom voor jou op een rijtje: wat voor vormen kan een e-learning of online cursus allemaal aannemen? 

Online cursus met alleen video

Het kán wel natuurlijk, een online training maken die alleen uit video bestaat. Voor de camera kun je heel veel informatie goed overdragen, dus als dat past bij jouw onderwerp, doe het dan vooral. 

Je kan er dan nog over nadenken waar je je training wil aanbieden. Je kan de video’s online aanbieden op een platform zoals Youtube of Vimeo (waarbij Vimeo betere beveiligingsopties heeft) of zelfs op Facebook of Instagram. 

Online cursus live geven

Een online cursus kan natuurlijk ook compleet live zijn. Bijvoorbeeld door een wekelijkse live webinar, waarvoor je cursisten zich kunnen inschrijven. Op die manier is het bijna vergelijkbaar met een ‘gewone’ cursus, omdat er hetzelfde element van tijd bij zit als je normaal hebt. Het maakt dat je je cursisten een stok achter de deur geeft om aan de slag te gaan, iets wat bij een online cursus zonder live gedeelte ontbreekt, wat jammer kan zijn. Tijdens zo’n webinar kun je opdrachten geven voor de volgende keer, en vragen van deelnemers bespreken. Ook komt dat de interactie tussen de verschillende deelnemers ten goede, wat heel leuk kan zijn. 

Wil je meer weten over het geven van webinars? Check dan ook zeker even dit artikel van ons erover. Of check deze video:Content drippen

Een tussenvorm tussen live en niet-live is om je cursussen – die niet live zijn – wel op bepaalde tijden aan te bieden. Content ‘drippen’ wordt dat wel genoemd, in online-cursus-land. 

Zo kan je een cursus bijvoorbeeld laten beginnen op een bepaalde datum, en dan wekelijks een nieuwe les open zetten voor de cursisten. Op die manier gaat een groep met cursisten wel tegelijk door een cursus. Dat kan leuk zijn als je daarnaast bijvoorbeeld een forum hebt, waar cursisten met elkaar en met jou kunnen sparren.

Je kan ook content drippen zonder een vaste startdatum. Dan begint een cursist op het moment dat ze wil, maar krijgt dan wel op vaste momenten de vervolglessen. 

Video als aanvulling op je online cursus

Een cursus kan natuurlijk ook voornamelijk uit tekst bestaan, bijvoorbeeld een PDF waarin een werkboek staat, al dan niet in combinatie met een online gedeelte met informatie. Hierbij kan video altijd ingezet worden als verdieping, wanneer een onderwerp meer toelichting behoeft, maar niet per se onderdeel is van de hoofdlijn.

Denk ook bijvoorbeeld aan video’s die voorbeelden uit de praktijk laten zien, zoals een interview met een kunstenaar in een cursus over landschap schilderen.

Video als onderdeel van de cursus

Dit is eigenlijk het soort wat wij het meest interessant vinden. Gebruik video samen met alle andere middelen die je tot je beschikking hebt. Want waarom niet?

Uiteindelijk is je doel om iemand iets te laten leren, dus zet daar dan gewoon alle zeilen voor bij. 

Onze methode

Kijk bijvoorbeeld eens naar de screenshots uit onze cursussen.


We gebruiken tekeningen om iets uit te leggen.


Zoals je ziet is video bij ons echt een onderdeel, maar niet de hoofdmoot. We geloven erin dat als je iemand iets wil laten leren, dat je de informatie het beste op verschillende manieren kan aanbieden. En dat doen we dus ook, met – natuurlijk – video’s, maar ook tekst, plaatjes, downloads, quizzen en opdrachten. 

Interactie

Een van de dingen die we ook goed vinden werken daarbij, is interactie. We hebben onder al onze cursussen – net zoals bij onze artikelen en onze video’s op Youtube – de mogelijkheid voor de cursisten om vragen te stellen. En dat doen ze dan ook regelmatig! Hoe goed je iets ook uitlegt, toch is het heel logisch dat mensen vragen willen stellen. 

We vinden dat zelfs dubbel positief: als iemand een vraag stelt en wij daar antwoord op geven, dan zien andere cursisten dat ook. Het kan best zijn dat er iemand ook met die vraag zat, en daardoor dus ook weer geholpen wordt. 


Let op, als je interactie in je cursus hebt betekent het dus ook dat je daar alert op moet zijn, en antwoord moet geven. Maak daar dus een plan voor. Bij ons is het bijvoorbeeld zo, dat als er iemand een vraag stelt, we daar een email van krijgen.


Image

Welke methode is het beste? 

Er zijn zo veel manieren, en eigenlijk is er geen 'beste' manier.

Hoewel ik het al gezegd heb – wij zijn fan van de methode waar video een onderdeel is van een groter geheel – is het gewoon voor iedereen anders. Veel hangt af van de tijd en het budget wat je hebt om de cursus te maken, en het doel wat je ermee hebt. 

Als je het als marketing tool gaat inzetten, kan ik me voorstellen dat je er niet een fortuin aan wil uitgeven. Ook als je het eenmalig wil doen, zijn er weer andere overwegingen dan als je het als je belangrijkste inkomstenbron ziet. En het onderwerp van je lessen is natuurlijk ook iets wat meespeelt, en dat is iets waar jij alleen zelf goed van weet welke vorm erbij past. 

Tot zover onze gedachten over online cursussen. Zoals gezegd hebben we dus ook nog een artikel over de meer technische kant van de online cursus, dus check die vooral, als je aan de slag wilt. 

Heb je nog vragen, opmerkingen of andere gedachten hierover? Laat vooral je reactie achter onder dit artikel. 


About the Author

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

Lees ookAbonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bedankt voor deze heldere info zonder direct te willen verkopen. Heel prettig en profi!

Annelies

Hi,
Wat een fijne uitleg! Gebruiken jullie WordPress voor jullie online cursussen?