Videobellen: welk programma gebruik je, en waar moet je allemaal aan denken?

Videobellen wordt steeds populairder. Onder vrienden en familie, maar ook zakelijk is het een hele fijne tool. En niet zo gek ook – er wordt wel gezegd dat 80% van de communicatie niet is wat je zegt, maar hoe je het zegt. En dat zit hem in intonatie en stemgebruik, maar ook zeker in gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal! Iets wat je allemaal mist als je alleen met geluid belt met elkaar. 

Een van de eerste programma’s waarmee je kon videobellen was Skype, die ik dan ook vanaf het begin gebruikte daarvoor. Inmiddels is er een enorm aanbod aan programma’s en apps, die allemaal weer net anders zijn. 

En omdat videobellen toch ook over VIDEO gaat, vonden wij het tijd voor tips en informatie over videobellen. In dit artikel heb ik een overzicht van de meest gebruikte programma’s voor je, maar zet ik ook op een rijtje waar je aan kan denken om het video telefoongesprek zo goed mogelijk te laten verlopen. Laten we beginnen met de techniek!

Image

De programma’s

Om te beginnen heb ik een schema gemaakt met een overzichtje van de bekendste programma’s, met de belangrijkste functies ernaast.
Onder het schema zal ik de verschillende programma’s nog iets uitgebreider bespreken. 

Oh ja: dit soort informatie verandert natuurlijk met de dag, door bijvoorbeeld nieuwe technieken. Zie je informatie die niet meer klopt? Laat het ons vooral even weten onderaan het artikel, dan passen we het aan! 

Image
Mijn gedachten over de verschillende programma's: 

 


Image

Privacy & veiligheid

Een notitie bij het voorgaande lijstje.

Zoom is de laatste tijd wat negatief in het nieuws is geweest, vanwege privacy problemen. Zie hier bijvoorbeeld dit artikel van techwebsite Bright. En inmiddels worden er ook over HouseParty dat soort dingen gezegd (hoewel Houseparty het tot nu toe ontkent)

Natuurlijk moet je altijd rekening houden met privacy tijdens dit soort dingen. Eigenlijk moet je het volgende altijd in gedachten houden: als een app gratis is, ben jij hun verdienmodel. Dus gebruiken ze jouw data.

Partijen zoals Facebook Messenger, Google Hangouts en Whatsapp (wat van Facebook is) gebruiken sowieso jouw data. Je ontkomt er dus niet helemaal aan. Ondanks dat is het goed om ervan bewust te zijn, zodat je er weloverwogen keuzes in kan maken. Een van de beste keuzes op dit gebied is de app Jitsi die ik hierboven al beschrijf. 

Meer hierover lezen? Check vooral dit artikel op OneWorld.

We kregen onlangs ook nog een tip in onze mail van een VPN expert. Hij had een lijstje opgesteld met de beste videobel apps, met info over privacy. En aangezien wij daar niet genoeg van weten – maar het wel belangrijk vinden – verwijzen we je daarvoor graag door naar hun artikel erover.

Tips & tricks

Videobellen is eigenlijk gewoon video maken, en dan ook nog live! Er zijn zeker wat dingen waar je aan kan denken om de ervaring zo goed mogelijk te maken. We bespreken waar je op moet letten in deze video:

Internet

Of het videobellen goed gaat, is uiteindelijk toch – helaas – voor 90% afhankelijk van je internetverbinding. Is die slecht, dan wordt je beeld pixelig, je geluid niet om aan te horen, vertraagt alles en valt de verbinding soms zelfs helemaal weg. Zorg er dus als eerste voor dat je een goeie verbinding hebt en controleer je wifi en zet andere internet functies misschien tijdelijk even uit. Zet dus downloads uit, stream niet tegelijk muziek en zeg dat je huisgenoot even op een ander moment Netflix moet kijken. 

Mocht dat allemaal niet helpen dan kun je er ook nog voor kiezen om niet te videobellen, en alleen audio te gebruiken. Uiteindelijk is dat toch het belangrijkste in een gesprek! 

Test!

Bij veel programma’s kun je, voordat je verbinding maakt, even je geluid en beeld testen. Doe dat ook, dan kun je eventueel nog dingen aanpassen, voordat het gesprek begint. Bijvoorbeeld een van de volgende dingen:


Image

Wees verstaanbaar

Audio is belangrijker dan video, dus daarom eerst deze tip! Check je geluid. Zeker bij videobellen met meerdere personen kan het geluid nogal eens een rommeltje worden als iedereen het hard aan heet staan op zijn apparaat. Dan kan geluid gaan rondzingen, de ene luidspreker uit, de andere microfoon in… 

De beste oplossing voor ongeveer alle audioproblemen tijdens videobellen is op te lossen door een koptelefoon met microfoon te gebruiken, zoals die op het plaatje hierboven. Maar je hebt er geen fancy koptelefoon voor nodig; de meeste smartphones worden geleverd met een setje in-ear headphones, waar dan ook een microfoon aan zit. 

Een andere optie is een microfoon zonder koptelefoon*, zoals deze Boya BY-M1. Die kun je direct in je computer steken. Je kunt dan dus niet meeluisteren naar het geluid, maar als dat niet erg is, is het goed. Het zou kunnen dat je even in de computer instellingen aanpassingen moet maken: vaak kun je instellen welke audio bron de computer gebruikt. Dus in het geval van een microfoon zoals de Boya wil je misschien de audio invoer instellen op de Boya, en de uitvoer op de ingebouwde uitvoer. 

Oh, en in een stille ruimte gaan zitten, binnen, werkt natuurlijk ook goed voor het geluid!

* Dan loop je dus wel het risico op rondzingend geluid, zoals ik in de video benoemde. Mocht je daar last van hebben, zorg dat de microfoon dan ver genoeg weg is van de speakers van de computer. Zet het geluid van de computer eventueel zachter (of toch uit, als het blijft aanhouden). 

Wees zichtbaar

Videobellen gaat om zichtbaar zijn. Zorg dat je dat dan ook bent! Je kan jezelf altijd zien in beeld, dus controleer dat beeld. 

Met een gewone camera kan je ook video instellingen aanpassen, dat kan met videobellen meestal niet, dus moet je het regelen door de juiste keuzes te maken over waar je gaat zitten.

Ga bijvoorbeeld niet zo zitten, dat er een lichtbron achter jou is. Die is dan heel fel, waardoor jouw camera dat compenseert en jouw hoofd heel donker maakt, waardoor je niet meer goed te zien bent! 

Probeer daarnaast te zorgen dat je hele gezicht in beeld is, daar gaat het tenslotte om. 

Denk na over het beeld

Is het een zakelijke meeting? Misschien is het dan slim om niet in je pyama voor de camera plaats te nemen. En eventueel kun je ervoor kiezen om persoonlijke dingen niet in beeld te nemen, denk bijvoorbeeld aan foto’s die achter je aan de muur hangen. 

Daarnaast gebeurt het echt dat mensen – die toch gewend zijn aan bellen met alleen audio – vergeten dat ze in beeld zijn.... En het apparaat meenemen naar het toilet. Toch een beetje genant, zeker als je in een zakelijke meeting zit! 

Ga samen in beeld

Ga je videobellen met meerdere mensen, en zijn er een paar bij elkaar in de buurt? Dan is het slimmer om samen voor de camera te gaan zitten. Hoe minder verbindingen je hebt, hoe beter het is voor de algehele kwaliteit van het gesprek, doordat het internet minder belast wordt, en er minder geluidsbronnen zijn die elkaar kunnen storen.

Image

Tot slot

Tot zover mijn overzicht over videobellen. Ik zou zeggen, ga lekker met elkaar het video-gesprek aan! Heb je nog aanvullingen op mijn lijst met programma’s, of vragen over dit onderwerp, laat het me vooral weten in de comments onder de video! 

 

About the Author

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Alfred Boom

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft recent een overzicht gemaakt van de privacy aspecten van een aantal videobel apps. Wellicht een mooie aanvulling voor dit artikel.
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/sites/default/files/atoms/files/keuzehulp_privacy_videobellen.pdf

Patricia

Fijne video tutorials maken jullie, dank hiervoor!

Ik kreeg toevallig vandaag een tip in de mail via Wordfence (een WordPress beveiligingsplugin) over hoe je Zoom veiliger kunt gebruiken. Maar daarin ook de tip Webex, dat ongeveer dezelfde features heeft als Zoom maar dan veiliger. Alle calls zijn helemaal encrypted. En de gratis versie heeft op dit moment geen tijdslimiet op hoe lang je met elkaar belt. Artikel staat hier: https://www.wordfence.com/blog/2020/04/safety-and-security-while-video-conferencing/

Game Maker George

Discord is ook een videobel programma