Monteren met Shotcut: zo werkt het! Gratis montageprogramma voor Mac en Windows

Er wordt ons heel vaak gevraagd wat een goed, gratis en eenvoudig montage programma is voor Windows. Een heel lastige vraag! Want eigenlijk hebben wij zo'n programma nog niet gevonden...

ShotCut is een van de betere programma's in die categorie. Het is open source en dus gratis, het draait op windows en er zijn geen watermerken. Tenminste: wij hebben ze nog niet gevonden 😉

We merkten wel dat we het geen heel intuïtief programma vinden. Daarnaast kun je je bij open source programma's afvragen hoe goed ze uiteindelijk worden bijgehouden?

Al met al hebben we een beetje gemengde gevoelens over ShotCut. 
Mocht je vaker willen gaan monteren en wat tijd willen stoppen in het leren van een programma? Dan kan DaVinci Resolve ook een goede optie zijn! Dit programma heeft een gratis variant met een hoop mogelijkheden waar je zelfs als gevorderde editor prima mee uit de voeten kan.

Hoe werkt Shotcut?

In de video hier beneden laten we je zien hoe Shotcut werkt. We leggen de basis aan je uit zodat je meteen aan de slag kan.

Shotcut downloaden

Lukt het je niet om ShotCut te downloaden? Je bent niet de enige 🙂 We kregen hier ook veel vragen over, zo veel zelfs dat we er een extra video aan gewijd hebben!

De downloadpagina van ShotCut vind je hier.

About the Author

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

16 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Thomas

Hallo Grietje
Leuke uitleg, thx! Ik heb een reeks foto’s achter elkaar gezet met een muziekje eronder. Nu wil ik de foto’s in elkaar laten overlopen. Dat kan door de ene foto wat over de andere te trekken. Is er ook een manier om dat met alle foto’s tegelijk te doen en de overgangen dan hetzelfde zijn? BVD!

Ilona

Hi, ik ben een vlogje aan het maken maar de shot opgenomen met iPhone (MOV) die zijn schokkerig. Shots opgenomen met Samsung lopen wel soepel. Wat moet ik veranderen?

Willemijn

Wat een fijn tutorial!
Ik ben aan het monteren in shotcut en ben er nog niet zo goed in. Hoe verkort ik de tijd dat 1 foto te zien is tijdens een filmpje. Ik wil dat minder lang dan de standaard zeg maar. Dat krijg ik niet voor elkaar.

Christel

Ik zou graag tekst inspreken bij de beelden. Is dat mogelijk met dit programma?

Amber

Hallo,

Dankjulliewel voor al jullie filmpjes. Ben er veel wijzer van geworden hoe te werken met bijvoorbeeld shotcut.
Ik heb nog wel een vraagje: Hoe kan ik een stukje van de video sneller laten afspelen? We hebben bijvoorbeeld een paar filmpjes van in de auto onderweg en die gedeeltes van de video wil ik sneller laten afspelen

* Ik heb het gevonden, maar in ieder geval bedankt voor jullie filmpjes 🙂

Groetjes

Amber

P. Huijbregts

Hallo,
Ik heb met jullie input gister een filmpje met Shortcut gemaakt. Toen ik het filmpje bekeek nadat ik het geëxporteerd had, bleek dat er voortdurend een verwijzing naar Shortcut (dat het de gratis versie was, op het scherm te zien, als een balk op een derde van onder. Hoe komt je daarvan af?
Hgr. Pieter Huijbregts

Ed Pach

Beste Grietje en Riske, onlangs heb ik jullie tutorials ontdekt die ik tot diep in de nacht met veel plezier bekijk. Hartelijk dank daarvoor. Nu wil ik graag beginnen met het maken van filmpjes. Een paar doelen: informatieve filmpjes over omgeving, gebouwen, bezienswaardigheden, promotie van mijn vakantiewoningen, maar ook een muziekvideo met meerdere beelden tegelijk op het scherm (je kent ze wel; ze worden momenteel gepresenteerd alsof het online opnamen zijn van bands, samenwerkende ‘bekende’ artiesten, of zelfs enorme koren.) Nu ben ik in jullie video’s al een aantal editing programma’s tegengekomen die jullie aanbevelen: iMovie (ik heb een Macbook… Lees verder »

Riske de Vries

Hoi Ed, wat leuk dat je ons gevonden hebt! Heb je ook dit artikel al gelezen: https://devideomakers.nl/programmas-voor-video-bewerken-onze-favorieten/ En om je vraag te beantwoorden is ook de vraag: wat wil je precies met video? Is het iets wat je in de toekomst wil blijven doen, en wil je dus graag veel tijd besteden om het echt goed te gaan doen (kies dan DaVinci) Of wil je liever iets makkelijkers omdat je het maar een paar keer wil doen? (kies dan iMovie). Sowieso raad ik beginners die een Apple hebben altijd aan om gewoon met iMovie te beginnen. Het is een top… Lees verder »

Roos

Hi!
Met veel plezier ben ik door je tutorial wegwijs geworden in Shotcut. Dankjewel voor de superhandige tips! Ik heb ook een vraag: is het mogelijk om in Shotcut tekst in het scherm op te nemen, een ondertiteling zegmaar?
Ik ben benieuwd!
groetjes!
Roos