Video bewerken: 5 video’s waarvan je beter gaat monteren

Op ons Youtuekanaal houden we zo af en toe een poll. Om te peilen wat jullie als kijker nog graag willen leren. Met een overweldigende meerderheid kwam naar voren dat jullie graag meer willen weten over het monteren van video.

Naast onze tutorials over gratis programma's als iMovie of DaVinci Resolve, hebben we ons dit keer dus gestort op het inhoudelijke gedeelte van je edit. Hoe ga je om met muziek? En waar knip je?

Als je beter wilt leren monteren, gaan deze video's je zeker helpen!
Mocht je na het zien van deze video's nog meer tips willen, download dan zeker ook onze gratis startersgids over monteren. In dit ebook geven we meer inzicht in ons montage proces en delen we een aantal belangrijke inzichten.

de Basis

Om te beginnen bij het begin een video met een aantal basisregels rondom monteren. Over teksten over je video, slowmotion, overgangen en het afwisselen van wide, medium en close.

Wanneer knip je?

Hoe lang of kort een shot moet duren, is een heel lastige vraag! Het hangt af van het soort video dat je maakt, wat je wilt vertellen, welke muziek je eronder gaat zetten... noem het maar op. Soms kan een shot van 5 minuten prachtig werken. En soms is 2 seconden meer dan lang genoeg.

Riske laat in deze video aan de hand van een simpele situatie zien hoe je met dat knippen kan gaan spelen. De sleutel naar een professionele montage.

Muziek voor je montage

We schreven al eens artikelen over het vinden van Creative Commons muziek. Nummers die je gratis mag gebruiken voor je video's, zolang je de artiest maar credits geeft.

Maar in dat woud van deuntjes is het dan ook nog eens de kunst een nummer te vinden met de juiste 'feel'. Iets dat past bij je beelden en boodschap.

In deze video bespreken we een aantal punten die belangrijk zijn om muziek en beeld perfect samen te laten gaan.

Waarom je edit niet wil lukken

Zeker als beginnend filmmaker, is het soms lastig te bepalen waarom alles tijdens de edit net niet lekker samenvalt. Voor je de handdoek in de ring gooit, kijk eerst nog even of het niet hieraan ligt!

Hoe wij monteren

Wat kan je er veel van leren als je meekijkt met anderen! Hoewel Riske en ik allebei een eigen montage stijl hebben, leer ik altijd weer iets nieuws als ik over Riskes schouder meekijk.

Ik heb deze video dan ook zelf bij haar aangevraagd. Om jullie ook eens te laten zien hoe onze video's worden gemonteerd. Het is een langere video, maar de tijdcodes staan in de omschrijving, zodat je precies de dingen kan opzoeken die je graag wilt zien.

Ja, en wat ik deed bij Riske kan jij natuurlijk ook doen! Als je nog ideeën hebt van video's die wij moeten maken, laat het ons hier beneden weten. Of natuurlijk in de comments onder onze video's. Succes met monteren!

About the Author

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

Lees meer

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mandy

Hallo, wat een handige en duidelijke filmpjes!
Is het met Premiere Pro ook mogelijk om personen uit bewegende beelden (bijv door filmen voor een green screen) in/over een andere video te plakken? En hoe moet dit dan?!

Rein Hoogsteder

Jullie waren onbekend bij de twee videoclubs hier in Arnhem en Duiven.

Ik heb over jullie vertelt en er wordt nu wel naar jullie leuke en interessante films gekeken.

Klasse meiden ga zo door.