Video monteren met 4K en HD beelden

Tegenwoordig filmen veel camera’s op 4K opnamekwaliteit. Dat is 4096 x 2160 pixels, of 3840 x 2160 pixels (afhankelijk van je camera en instellingen. In elk geval: ongeveer 4000 pixels in de breedte. 

Toch is het nog niet per sé de standaard om ook 4K video’s te exporteren na het monteren. Voor gebruik op Youtube is HD (1920 x 1080 pixels) bijvoorbeeld nog steeds prima.

Hierover verschillen de meningen uiteraard. Wij krijgen ook wel eens de vraag waarom we onze video’s niet in 4K uploaden. Tja. Heb je het echt nodig, denk ik dan? 4K wordt leuk wanneer je het op een heel – heel – groot scherm afspeelt, en wanneer je bijvoorbeeld kleine details goed wilt zien. Of wanneer je een bioscoopfilm maakt. 

Voor de meeste video’s die wij maken is dat allemaal niet het geval, dus vind ik HD echt ruim voldoende. Wellicht dat dat nog gaat veranderen in de komende jaren, maar voor nu (2021) is dat nog niet zo. 

In elk geval kan het dus gebeuren dat je 4K videobeelden hebt, en daar in de montage HD van wilt maken, of misschien wil je het wel combineren! In deze video laat ik je zien hoe ik dat doe.Kortom, er zijn een paar stappen die ik doorloop (die ik hier even kort aanstip, meer details in bovenstaande video!):


 • HD tijdlijn

  Ik maak een tijdlijn (of sequence, of project, afhankelijk van je programma) in HD formaat.

 • 4K beelden

  Ik sleep daar 4K materiaal in. Soms krijg je dan een melding van je programma met de vraag of de tijdlijn aangepast moet worden aan dat 4K materiaal. NEE dus 😉

 • Schalen

  Het 4K beeld is nu als het goed is te groot en ziet er ingezoomd uit. Dit moet je vervolgens dus kleiner maken, om het te laten passen in een HD tijdlijn en toch het volledige beeld te zien.

 • Variëren

  Tijdens het monteren kies ik om sommige stukken toch deels in te zoomen, vaak doe ik dat bijvoorbeeld om een overgang te verbergen.

 • Exporteren

  Tenslotte exporteer ik de video als HD video.


Image

Wil jij beter leren monteren? 

In onze cursus 'Video monteren basis' leren we je alles over het werken met je montageprogramma, maar vooral over hoe je een verhaal opbouwt en hoe je de magie van beeld voor je kan laten werken. Met deze cursus krijg je niet 1, maar 2 stappenplannen hoe je je montage kan aanpakken!


Ja, ik wil meteen beginnen 😀

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties