tips om te vloggen

Hoe moet je vloggen? Met deze handige vlogtips kan je meteen aan de slag

Het maken van een goede vlog is een skill op zich! Want hoewel vloggen een makkelijke vorm van video lijkt, je kletst gewoon tegen de camera en als het allemaal niet superstrak is wordt je dat gemakkelijk vergeven, toch kan wat basiskennis over video je enorm helpen. Om je vlog beter te maken, en om het hele proces gemakkelijker en dus leuker te maken!

In dit artikel gaan we daarom een heleboel vlogtips met je delen. Kijk om te beginnen zeker deze video waarin Riske de theorie van vloggen met je doorneemt:

Wat is een vlog?

Een vlog is eigenlijk een 'video weblog'. Een soort dagboek in videovorm. In een klassieke vlog neem je als vlogger de kijker mee in jouw leven. Je begint als het ware bij het ontbijt, doet je activiteiten en gaat weer naar bed, waarbij je de boeiendste momenten en spontane gedachten deelt met je kijker. Wat je 's avonds in je dagboek zou schrijven, laat je nu zien in een video.

Je kan een vlog ook specifiek richten op één belangrijke gebeurtenis op een dag, of op één onderdeel van je leven. Als je zakelijk vlogt bijvoorbeeld, kan je ervoor kiezen om juist meer werk gerelateerde dingen te laten zien en bijvoorbeeld niet je keukentafel thuis of het moment vlak voordat je gaat slapen. Of je laat alleen een evenement zien in je vlog, en niet de rest van de dag. Je vlog begint dan zodra je naar binnen loopt en eindigt als het evenement is afgelopen en je jouw laatste gedachten erover hebt gedeeld.

Wat is vlogstijl?

Een vlog is niet alleen kenmerkend voor de dagboek-achtige inhoud. Met het vloggen is er ook een typische stijl van filmen opgekomen. Zo bevat een vlog vaak (maar niet altijd!) de volgende elementen:

  • Filmen en presenteren tegelijk

    Een vlog is eigenlijk een eenmensfanfare. Je filmt en staat tegelijkertijd voor de camera. Je krijgt vaak dus dat klassieke 'selfie' perspectief, waarbij je de camera op een armlengte afstand houdt en - eventueel al lopend - tegen de kijker kletst.

  • Uit de hand filmen

    Veel vlogs worden dus vanuit de hand gefilmd. Het gevolg daarvan is dat beelden vaak niet super stabiel gefilmd worden (zoals wel gebeurt als je met een stabilizer filmt of als je alles vanaf statief filmt). Een beetje instabiel beeld hoort erbij.

  • De 'Youtube Cut'

    Een filmmaker probeert een overgang tussen twee beelden vaak mooi weg te werken. Toen het vloggen opkwam werd het opeens geaccepteerd om je overgangen duidelijk te laten zien. Wij noemen dat de Youtube Cut. Je ziet het vooral als iemand spreekt en er een stuk tekst halverwege is weggeknipt bij de montage. Het beeld verspringt even en het is heel duidelijk dat er een paar zinnen uit de video gehaald zijn.


Als je meer weten over de Youtube Cut? Bekijk dan zeker deze video die we erover maakten.

En hoewel je deze stijlelementen vooral in vlogs vaak ziet, kun je ze ook in andere soorten video's inzetten. Je video krijgt dan een beetje een 'vlog-vibe', wat heel leuk kan zijn.

Sfeerbeelden in een vlog

Een belangrijk onderdeel van een vlog is dus dat je zelf tegen de camera praat. Een goede tip is om dat ook af te wisselen met sfeerbeelden.

Ga je naar het park? Laat ook beelden van het park zien. Zie je een mooie zonsondergang? Deel dan ook de mooie shots van de zonsondergang met je kijker.

Toen ik zelf reisvideo's ging maken in 2015 heb ik hier van tevoren heel goed over nagedacht. Ik merkte dat ik in het type video dat ik wilde maken (reisvideo's!) zelf niet zo aangetrokken werd door video's waarin ik vooral vaak iemands gezicht zag, en maar weinig zag van de omgeving. Als mensen zeiden: wat een mooie zonsondergang! Dan dacht ik: laat zien dan! 😀

Ik bedenk me daarom altijd maar dat ik je perfecte reismaatje wil zijn. Eentje die informatie geeft als dat leuk en boeiend is, die plekken met je deelt die je zelf nooit gevonden had, maar ook eentje die stil is en je met mooie muziek van het uitzicht laat genieten nadat er veel gekletst is.


Wil je zelf ook die mooie reisvideo's maken? In onze online cursus 'Reisvideografie' krijg je de tools die je nodig hebt.

Ik zie het om me heen vaak gebeuren: dat mooie shots en dierbare herinneringen uiteindelijk nooit tot een video gemonteerd worden, maar op een harde schijf belanden en verstoffen... Simpelweg omdat je er thuis achterkomt dat de montage van die enorme berg beelden te lastig is.

In deze cursus delen we het geheim van de montage, zodat jouw shots straks wel die mooie video's worden die je voor ogen hebt.

Ja, ik wil ook mooie reisvideo's maken!

Maak een plan

En dat brengt ons meteen op het volgende: maak een plan voor je vlogs. Omdat een vlog gaat om de spontaniteit van wat je tegenkomt, maak je hiervoor geen uitgewerkt script. Maar dat betekent niet dat je geen algemeen plan kan maken voor je gaat filmen.

Het kan zijn dat je van tevoren al ongeveer weet wat je gaat meemaken. Wie je gaat ontmoeten, welke activiteiten je gaat doen, welke mooie dingen je gaat zien. Je kan van tevoren dan dus plannen dat je voordat je ergens bent alvast vertelt wat je gaat doen. Je kunt tijdens de activiteit praat- en sfeershots maken en natuurlijk achteraf nog even met je kijker nabespreken wat je ervan vond.

Als je steeds een structuur in je hoofd hebt, helpt dat enorm bij het vloggen. Een introductie en een outro is ook fijn om op je lijst te zetten! Dan heb je altijd een inleiding voor je video en een mooie afsluiter.

Vlog techniek


Naast deze theorie achter het vloggen, delen we graag ook nog een aantal praktische tips! Bekijk om te beginnen weer de video. Daar leggen we alles superhelder uit 🙂

Leer je camera kennen

Hoe beter je weet hoe je camera werkt, hoe beter de beelden die je met die camera zal maken. Natuurlijk kan je prima vloggen op de automatische stand. Maar soms zal je daarmee toch tegen beperkingen aanlopen. Bijvoorbeeld als er weinig licht heeft en de camera het moeilijk heeft. Of als je veel tegenlicht hebt en de camera jouw gezicht erg donker maakt... Als je weet hoe je dit soort dingen kan oplossen, maak je betere shots en wordt je video uiteindelijk mooier.

Wil je vloggen met je telefoon? Dat is echt een prima optie. Je hebt dan relatief weinig instellingen en minder mogelijkheden dan met een camera. Maar je hebt een telefoon altijd bij je, en je kan bijna altijd wel een externe microfoon aansluiten. Dus dat kan prima!

De vlogcamera's die wij hebben zijn de Sony RX100 Mark IV en de Sony ZV-1. Die eerste heb ik ooit gekocht om te gebruiken voor mijn reisvideo's, De Sony ZV-1 hebben we gratis gekregen van Sony en CameraNU, om te testen en te houden.

Met een camera kan je bijvoorbeeld gemakkelijker inzoomen dan met een (oudere) smartphone. En je kunt meer dingen instellen: zoals ISO, diafragma en sluitertijd.

Overweeg je om een vlogcamera te kopen? Bekijk dan ook ons artikel met vlogcamera’s onder de 1.000 euro.

Stabiel beeld?

Zoals ik eerder al zei: een vlog is meestal uit de hand gefilmd. Wat maakt dat beelden niet altijd even stabiel zijn als wanneer je bijvoorbeeld vanaf een statief filmt of wanneer je een stabilizer gebruikt.

Opzich is dat helemaal niet erg! Je beelden mogen best wat beweging in zich hebben. Maar zorg er wel voor dat het niet te heftig wordt. Een kleine shake kan, een grote shake kan je kijker net iets te veel een achtbaan gevoel geven 😉 En dat wil je niet!

Kijk zeker ook even in je telefoon of camera of er interne stabilisatie opties zijn. Veel apparaten hebben dat tegenwoordig, en ook dat kan helpen je beelden stabieler te maken. Test die stabilisatie wel even uit, soms wordt je beeld er juist lelijker van.... En ook met de interne stabilisatie aan zal je nog zelf steeds moeite moeten doen de camera goed stabiel te houden. Een apparaat kan wel iets aan schokken opvangen, maar zeker niet alles.

Geluid

Goed geluid is echt het allerbelangrijkste voor een geslaagde video. Zeker voor een vlog waarbij je vaak pratend in beeld gaat zijn.

Veel camera's hebben een interne microfoon. En bij vlogcamera's wordt er vaak ook wel aandacht aan besteed om zo'n microfoon echt zo goed mogelijk te maken. En toch redt een interne microfoon het niet bij een externe microfoon die je los aansluit, vinden wij.

Als je een vlogcamera gaat kopen, kijk dan dus of je een externe microfoon kunt aansluiten of niet. Bij nieuwere vlogcamera's kan dit vaker dan bij oudere.

Wil je meer weten over microfoons? Lees dan ook dit artikel waarin we uitleggen welke microfoon je het beste kan gebruiken in verschillende situaties.

Presenteren

Vloggen doe je op allerlei plekken, vaak ook in het openbaar. En dan kan het best ongemakkelijk zijn om jezelf te gaan staan filmen. Die ongemakkelijkheid herkennen wij zeker ook! Er zijn wel een paar dingen die je kan doen om je wat comfortabeler te voelen.

Het kan helpen om iemand bij je te hebben. Als je met z'n tweeën bent (zelfs al film je alleen jezelf) dan voel je je waarschijnlijk al minder ongemakkelijk. Het kan ook goed werken om een rustige plek op te zoeken om tegen de camera te praten in plaats van midden in een drukke staat te gaan staan, bijvoorbeeld.

Houd er tenslotte rekening mee dat niet iedereen altijd in beeld wil, en dat je niet altijd iedereen zomaar mag filmen. Sowieso is het altijd goed om, als je iemand echt herkenbaar in beeld laat verschijnen, even goed af te stemmen wat ze wel en niet fijn vinden. Willen ze gefilmd worden en vinden ze het goed dat je met je video gaat doen wat jij ermee wilt doen? Dan zou je in principe goed moeten zitten. Iemand heeft natuurlijk het recht privacy en ook portretrecht.

Ga uitproberen

De belangrijkste tip die ik je kan geven: ga het gewoon doen! Ga filmen, ga tegen de camera praten, maak gerust ook fouten want dat hoort erbij. Filmen is ingewikkeld en de allerbelangrijkste stap is niet alles wat we hierboven met je hebben doorgenomen, maar gewoon dat je het gaat doen!

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Stel ze gerust! Dat kan hier beneden in de reacties en op Youtube.

En als je aan de slag gaat met vloggen, alvast veel succes!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties