Wat kost een video? De Budgetwijzer!

Of je nu zelf aan de slag gaat, of een ander inschakelt: video’s maken is maatwerk. Tel daar een oerwoud aan mogelijkheden bij op, en het overzicht van ‘wat zoiets dan moet kosten’ is al gauw zoek.

Wij merken, door vragen die we krijgen, dat het voor veel mensen onduidelijk is wat gangbare prijzen voor video zijn. En als je een budget hebt vastgesteld, wat kan je daar dan vervolgens voor krijgen?

Hoog tijd dus om de cijfers eens door te nemen, en vooral: te kijken wat jij kan krijgen voor jouw budget!

Minder dan 100 euro

Ja, ook met zo’n klein budget kan je een video online zetten! Een professional zal niet voor je aan de slag kunnen, maar je kan wel zelf filmen.

Kijk of je een camera kan lenen bij vrienden of familie, of ga met je smartphone aan de slag. Gebruik een gratis edit programma zoals Da Vinci Resolve (Windows) of iMovie (Mac).

Je kan online veel tutorials vinden waarmee je beter kan leren filmen. Op ons Youtube kanaal, maar bekijk deze andere kanalen ook eens:

  Als je echt weinig te besteden hebt, maar je wilt je video wel net even een boost geven, adviseren wij je toch 2 kleine investeringen te overwegen. Namelijk:

  • Een statiefje
  • Een microfoon

  Met een statief maak je mooie, stabiele shots. En kan je jezelf filmen zonder dat het meteen een selfie wordt. Een statiefje voor smartphone of kleine camera heb je al voor een paar tientjes.

  Goed geluid is een van de belangrijkste dingen wanneer we het hebben over video! Met een extern microfoontje kan je ervoor zorgen dat je beter verstaanbaar bent, en minder last hebt van bijvoorbeeld de wind. Bekijk hier onze favoriete microfoons.


  100 - 500 euro

  Ook voor dit bedrag kan je prima zelf aan de slag. Je kan een klein cameraatje kopen, of iets huren als je niet met regelmaat gaat filmen.

  Ook hier adviseren we je randapparatuur aan te schaffen, zoals een microfoon en statief. Je zou zelfs aan een iets duurder microfoontje kunnen denken, met betere kwaliteit. Zie dit blog voor meer info daarover. En misschien een stabilisator als je veel uit de hand gaat filmen?

  Als je wil kunnen wij je voor dit bedrag ook nog sneller vooruit helpen met onze cursussen. Bijvoorbeeld onze cursus 'Bedrijfsfilm maken'.

  Iemand inhuren

  Ga je richting de 500 euro, dan kan je ook een beginnend filmmaker inhuren. Of een semi-professional die naast zijn werk ook video's maakt.

  Houd er wel rekening mee dat je niet heel veel kan doen voor dat bedrag. 500 euro voor 1 dag filmen en 1 dag monteren (waar je al snel aan komt) is erg weinig voor een professional!

  Een semi-professional of beginnend filmmaker kan een heel leuke video met je maken. Maar je moet natuurlijk wel net de goede hebben. Kijk naar iemands werk. Spreekt het je aan? Ligt het in lijn met wat jij voor ogen hebt? Shop goed rond voor je beslist.

  En lees dit blog om de kwaliteit van beeld beter te kunnen beoordelen.


  500 - 1.500 euro

  Voor dit bedrag kan je een professioneel filmmaker voor je aan de slag laten gaan. Inclusief apparatuur.

  Om een richtlijn te geven: 750 per dag is geen gek bedrag voor een professional met ervaring en een mooie setup aan camera's, lampen, statieven etc. Sommigen zullen duurder zijn, anderen iets goedkoper. Maar dan heb je een richtlijn.

  Afhankelijk van wat je wil en de exacte prijs kan je iemand dus 2 of 3 dagen voor je inzetten. Denk hierbij aan meedenken in het concept / scripten / de filmdag en het voorbereiden van het filmen / de edit.

  Als je meer voor een filmmaker betaalt, mag je ook meer kwaliteit verwachten! Maar ook dan kan het zijn dat iemand een andere stijl heeft dan jij in gedachten hebt, of meer feeling heeft met een bepaald soort video. Bekijk dus altijd eerder werk, en vergelijk filmmakers met elkaar

  Meer tips over het vinden van een goede filmmaker vind je hier.

  Video in 1 dag

  Om je nog een concrete richtlijn te geven: voor 950 exclusief BTW kan je al helemaal klaar zijn. Wij hebben hiervoor het Video-in-1-dag concept ontwikkeld.  's Morgens filmen we, 's middags monteren we en 's avonds zet je je video online.

  Zelf aan de slag

  Voor dit bedrag kan je ook nog steeds zelf gaan filmen! En je video's er steeds beter uit laten zien.

  Je kan voor een bedrag tot 1.000 een prima camera aanschaffen waar je meer opties mee hebt dan met een smartphone. Denk ook hier aan een microfoontje en statief. Wellicht een lampje?

  Een investering in een beter montage programma kan ook fijn zijn. Zelf stapte ik over van iMovie naar Premiere Pro, omdat je meer mogelijkheden hebt met dit programma.

  1.500 - 5.000 euro

  Met dit budget zijn er meerdere opties als je het videomaken wilt uitbesteden. Je kan een zelfregisserende camera operator meerdere dagen inhuren, en ook iemand meerdere dagen aan de montage laten besteden.

  Je kan overwegen los nog iemand meenemen voor de audio, of een presentator voor de camera zetten. Je kan met acteurs gaan werken, iemand laten scripten, noem het maar op!

  Om een voorbeeld te geven: voor iets minder dan 5.000 euro hebben wij voor een opdrachtgever 2 video's gemaakt. Dan denk je wellicht: duur! Maar dat valt mee als je ziet wat je ervoor krijgt:

  • 2 camera operators voor 1 dag
  • Camera apparatuur voor 1 dag. Denk aan: camera's, microfoons, statieven, lenzen, lampen etc.
  • Geluids operator voor 1 dag
  • Geluidsapparatuur voor 1 dag
  • Scripts voor 2 video's
  • Regisseur op de set
  • 2 dagen edit
  • Muziek onder de video
  • Reiskosten en parkeren

  Maak je een video die minder ingewikkeld is en die je met 1 camera gefilmd kan worden, of waar geen externe geluidsoperator voor nodig is of geen regisseur, dan kan je bijvoorbeeld meerdere dagen filmen voor dit bedrag. Of meer verschillende video's laten editen uit hetzelfde materiaal.

  Zelf aan de slag

  Als je zelf aan de slag wilt, kan je voor dit bedrag echt investeren in een camera waar je een tijd mee vooruit kan, ook als je beter wordt in het maken van video.

  Je kan investeren in een computer waarmee je sneller kan editen, waardoor je ook grotere bestanden kan schieten zonder dat je montage programma enorm gaat haperen.

  Je kan investeren in een montageprogramma. Of denk eens aan een goede microfoon / statief. Of als je een camera met verwisselbare lenzen koopt: wellicht een mooie lens!

  Ik gebruik bijvoorbeeld zelf de GH5 van Panasonic. Die valt prima binnen dit budget en het is een heel fijne filmcamera! Microfoontje zoals deze van Sennheiser erbij en een leuke lens en je hebt echt een mooie setup.

  Daarbij is een online cursus dan ook aan te raden. Denk bijvoorbeeld aan een basiscursus cameratechniek, om de mooiste beelden uit je camera te halen, of een basiscursus monteren.

  5000 +

  Kom je boven de 5000 dan kan je een video echt aanpakken zoals jij wilt. Je kan alles wat er tussen de 1500 en 5000 kon, en meer.

  Je hebt de keuze: ga je 1 dure video of film maken, of maak je een reeks kleine waar je een flinke tijd mee vooruit kan? Ons advies hierin; laat je niet afleiden door alle mogelijkheden, maar blijf denken vanuit het doel van je video, en wat er wel en niet nodig is om dat te verwezenlijken. We schreven bijvoorbeeld dit artikel met 11 vragen die je jezelf kan stellen bij het maken van een bedrijfsfilm, om je daarbij te helpen.

  Denk er ook aan dat professionele filmmakers al kunnen meedenken vanaf de eerste beginfase, waardoor je samen kunt kijken wat voor jouw boodschap de juiste stappen naar een video zijn. Of misschien zelfs wel te kijken wat je boodschap precies is.

  Te veel geld uitgeven aan dingen die er niet toe doen, is zonde! Het belang van een goede filmmaker is ook niet jou zo veel mogelijk te laten betalen, maar in goed overleg een video te maken waar jij blij van wordt.

  Zo werken wij tenminste 😉

  Image

  Extra kosten & kosten besparen

  In dit artikel gehad hebben we het gehad over de kosten van het filmen: camera's en cameramensen, apparatuur en montage. Maar bij het filmen komen vaak nog meer kosten kijken, die we hier niet genoemd hebben. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten, of het inhuren van een acteur. Wil je daar meer over weten, zie dan dit artikel.

  In de praktijk zien we vaak dat onze opdrachtgevers zelf met creatieve oplossingen komen om een video idee toch binnen het budget te laten passen. Gebruik deze budgetwijzer dan ook als een grove indicatie en laat het je vooral inspireren. We horen graag van je als je plannen hebt, die je naar aanleiding van onze indicatie met ons wilt bespreken.

  Tot Slot

  Ik hoop dat ik hiermee het pad naar (je eerste) video iets duidelijker voor je heb gemaakt. Als laatste tip zou ik je nog willen meegeven: denk goed na over het soort video wat je wil gaan maken. Gebruik ons artikel over bedrijfsfilms –inclusief downloadbare vragenlijst – daar vooral voor.

  En heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons zeker weten hier beneden in de comments!

  Of je nu zelf aan de slag gaat of een ander voor je laat filmen: maak er wat moois van!

  About the Author

  Grietje Evenwel

  Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

  Verder lezen

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest

  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties