Gratis muziek voor Youtube? Of betaalde muziek?

Het klinkt natuurlijk fantastisch. Gratis muziek die je mag gebruiken onder je Youtube video's. Zonder het gedoe van video's die worden geclaimd en met alleen de moeite van naamsvermelding. Want het is immers Creative Commons muziek!

Toch kleeft er aan gratis muziek voor Youtube een aantal nadelen. Er zijn goede redenen om te kiezen voor betaalde muziek. En ook dat hoeft niet duur te zijn!

Ik ben zelf ook overgestapt van het gebruiken van gratis muziek, naar betaalde muziek. In dit blog bespreek ik graag de voor- en nadelen van beiden. En we gaan kijken wanneer je beter voor gratis, en wanneer voor betaalde muziek kan kiezen.

Gratis muziek, of Creative Commons muziek

Toen ik begon met Youtube, begon ook mijn zoektocht naar muziek die ik mocht gebruiken onder mijn video's. Ik kwam al snel bij Creative Commons muziek. Artiesten maken hun muziek beschikbaar voor anderen, met als tegenprestatie naamsvermelding of bijvoorbeeld dat je je werk niet commercieel mag gebruiken.

Voordelen van gratis muziek

Het grootste voordeel is natuurlijk dat je geen geld kwijt bent aan muziek. Zeker als beginnend Youtuber, kon ik me simpelweg geen betaalde muziek veroorloven.

Daarnaast is het fijn dat je, als je de juiste nummers uitzoekt, je video's commercieel kan inzetten. Je mag er dus advertenties overheen zetten of bijvoorbeeld een product promoten.

De mensen die CC muziek maken, zijn helden! Absoluut! Ik heb inmiddels een hele lijst aan websites en Youtube kanalen waar je mooie 'rechtenvrije' muziek kan vinden.

Nadelen van gratis muziek

Het lastigste vond ik dat je niet alleen gratis muziek wilt, je wilt ook dat het goede muziek is. Dat het nummer past bij wat je aan het maken bent! En probeer dat maar eens te vinden. Want er is ook heel veel Creative Commons muziek die niet goed is.

Ik heb uren en uren gespendeerd aan websites doorploegen en muziekjes verzamelen, die ik nu of later kon gebruiken.

Als je dan een nummer gevonden hebt, is het nog maar de vraag of je het wel mag gebruiken zoals jij wilt. Bij sommige websites kom je daar pas achter als je op 'downloaden' klikt. Heb je eindelijk het perfecte nummer gevonden, mag je er geen video's mee maken.

Heb je een goed nummer, en mag je het gebruiken, dan nog is het altijd de vraag of je video wordt geclaimd op Youtube. Zelfs als je alles goed doet, kan de rechthebbende nog bedacht hebben dat ze jouw advertentie inkomsten willen. Creative Commons is een leuk systeem, maar het is niet waterdicht. Als iemand jouw video claimt, wat ga je dan doen?! Toch maar weer een ander nummer zoeken en de video heruploaden...

Een laatste nadeel dan nog: er zijn een paar heel fijne Creative Commons nummers, maar die worden ook al door iedereen gebruikt. Het kan dus zijn dat je iets onder je video zet waarvan de gemiddelde Youtube kijker denkt: wat een uitgekauwd nummer. En dat wil je niet.

Betaalde muziek

Wil je een nummer van Justin Bieber onder je video zetten en dat netjes regelen? Dan betaal je daar wel wat voor... Maar er is ook een groot middensegment. Bandjes , zangers en zangeressen en electronische muzikanten die mooie muziek maken, en hier ook graag aan willen verdienen. Hun muziek kan je voor een fijne prijs krijgen!

Bijvoorbeeld voor 20 dollar per nummer. Of onbeperkt nummers voor 200 dollar per jaar.

Voordelen van betaalde muziek

Bij betaalde muziek hoef je je niet af te vragen of je nog gedonder krijgt met claims van Youtube. Je hebt de muziek immers gekocht en afgesproken dat je het mag gebruiken.

Als er een content claim komt, is het waarschijnlijk een valse. Die heb je makkelijk weerlegd.

Ook kost het veel minder tijd iets te vinden. Betaalde nummers zijn geselecteerd, dus in principe heeft elk nummer dat je aanklikt in ieder geval kwaliteit. Je moet alleen nog de juiste sfeer vinden.

En de kans dat je een goed nummer gebruikt, wat nog niet uitgekauwd is, is veel groter!

Nadelen van betaalde muziek

Tsja... het kost geld!

Wanneer gratis, wanneer betaald?

Als je begint op Youtube kan je prima gratis muziek gebruiken. Ploeg jezelf door de websites heen, leg een mooie verzameling aan en vergeet niet de juiste credits bij te voegen! Kijk ook goed of je je video's wel of niet commercieel in mag zetten.

Ben je ondernemer en ga je video's maken voor je bedrijf? Dan zou ik toch kijken of je betaalde muziek kan gebruiken. Het is immers een investering en tijd is ook geld... Eindeloos zoeken naar een geschikt nummer, of een veel te bekend liedje onder je video zetten is zonde!

Als je 1 nummer wilt gebruiken kan je prima terecht bij Audiojungle (rond de 19 dollar) of Premiumbeat (rond de 50 dollar).

Maak je vaker video's en begin je er inkomsten uit te krijgen? Ga dan zeker voor betaalde muziek. Zelfs met een relatief kleine investering - 200 dollar per jaar bij artlist.io (affiliate link)- kan je je een hoop gedoe besparen.
Wij zitten allebei bij Artlist en raden het elke filmmaker aan die wij kennen. De muziek is echt goed, en als je ziet hoe veel muziek je in een jaar kan gebruiken, is het erg goedkoop! Veel goedkoper dan losse nummers via andere aanbieders.

Via bovenstaande link kan je 2 maanden korting krijgen op een jaarabonnement. Wij krijgen dan ook korting!

Heel veel succes met het maken van mooie video's!
En laat je het ons weten als je nog vragen hebt?


About the Author

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

Lees meer

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties