Stockvideo en speciale effecten gebruiken bij het video monteren

Je kunt bij het monteren natuurlijk beelden en effecten van derden gebruiken. Dat kan handig zijn, als je zelf (nog) niet goed overweg kan met een camera en toch mooie beelden wilt gebruiken, of als je een specifiek beeld zoekt, wat niet zo makkelijk te maken is. Denk aan een dravende kudde wilde paarden op de savanne, geschoten bij zonsondergang en in slowmotion. Beelden van een boorplatform in de storm, diepzeevissen, en meer! In dat geval is stockvideo handig. 

In dit artikel bespreek ik wat voor soort beeld er allemaal te vinden is, waar je het kunt vinden, waar je op moet letten bij het zoeken, maar vooral: tips voor de montage. Kijk voor je verder leest zeker eerst de video die we hierover maakten!Verschillende soorten stockbeeld


 • Foto’s en video’s

  De meeste platforms hebben tegenwoordig foto én video in de aanbieding

 • Overlays

  Light leaks, particles, rook en mist, sneeuw, bokeh, ea

 • Effecten

  Bijvoorbeeld explosies, confetti en geanimeerde beelden

 • Greenscreen

  Denk aan mensen die voor een greenscreen staan en een handeling uitvoeren


Verschillende platforms

Er zijn veel verschillende aanbieders. Wij hebben dit jaar van 2 aanbieders een abonnement gekregen*, namelijk bij Envato en Motion Array. Wij zeggen niet zomaar ‘ja’ tegen dit soort cadeautjes, we vonden deze partijen al leuk voordat zij ons hiervoor benaderden. Envato Elements kenden we al, en ik (Riske) heb er eerder ook al eens een abonnement gehad. Hun aanbod is zo divers dat dat het zeker waard is.


Image
Motion Array is het zusje van Artlist, waar we al jaren onze stockmuziek vandaan halen. Reden genoeg om Motion Array te vertrouwen. En ook daar is het aanbod groot! 

Image

Naast deze twee zijn er natuurlijk nog vele andere plekken om stockvideo te vinden. Kijk voor een overzicht van gratis en betaalde aanbieders in dit artikel.

Het grootste verschil tussen alle aanbieders van stockvideo is het aanbod: ze hebben allemaal hun eigen collectie. De betaalde aanbieders hebben over het algemeen een beter en uitgebreider aanbod dan de gratis websites, maar ook tussen de betaalde partijen zit veel verschil in de collecties. Dus als je iets specifieks zoekt, kijk eerst bij welke aanbieder ze dat beeld hebben, voordat je ergens een abonnement afsluit (want vaak zijn het abonnementen).

*We hebben deze producten dus gratis gekregen, we hebben niet beloofd dat we daar een uiting tegenover zouden zetten (dat doen we alleen als we enthousiast zijn) en we krijgen geen betaling voor de video en dit artikel. We ontvangen dus wel gratis hun service. Wil je meer weten over hoe we met dit soort samenwerkingen omgaan? Klik hier!

Zoeken naar stockvideo’s

Dit kan veel tijd in beslag nemen, zeker als je nog een platform moet kiezen. Als je meerdere beelden bij elkaar wilt gebruiken, zorg dan ook dat ze matchen. Bijvoorbeeld de explosie die ik in de video hierboven gebruik: die moet wel ergens op passen. Een explosie past bijvoorbeeld niet bij een slowmotion shot of timelapse.

Je kunt meestal wel filteren en zoektermen invoeren, bijvoorbeeld ‘light leak’. Zoektermen gebruiken is trouwens meestal het effectiefst in het Engels.  

Monteren met stockvideo’s

Het meest lastige met stockvideo’s is om het een passend geheel te krijgen. Of je stockbeelden nou gebruikt als aanvulling op je eigen beelden, of je video alleen uit stockvideo’s opbouwt, het belangrijkste is: zorgen dat het bij elkaar gaat horen en niet als los zand uit elkaar valt. 

Er zijn een paar dingen die je daarvoor kunt doen.


 • Vind de juiste beelden

  Het eerste is: de juiste stockbeelden vinden. Hierdoor kan het zoeken naar die beelden soms dus ook echt lang duren. Maar beelden vinden die op voorhand al mooi bij elkaar passen, maakt de montage daarna een stuk eenvoudiger. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sfeer: ga niet van hele duistere beelden opeens naar een heel zonnig grasveld en weer terug, tenzij je dit bewust inzet.

 • Kleurbewerken

  Gebruik de kleurbewerkings opties van je montage programma om de kleuren van de stockbeelden dichter naar elkaar toe te krijgen. Naast deze ‘correctie’ kun je er met kleurbewerking ook voor kiezen om de kleuren heel specifiek te maken, bijvoorbeeld de hele video een blauwe gloed geven.

 • Overlays gebruiken

  Een goed geplaatste light leak of mooie filter over het beeld kan de boel ook goed naar elkaar toe trekken. Check ons artikel over light leaks hier.

 • Goed monteren

  Dit lijkt een beetje een open deur, maar een goede montage maken is natuurlijk stiekem het belangrijkst. Zorgen dat alle beelden mooi op elkaar aansluiten, met de juiste timing en flow, en met alle elementen een eenduidig verhaal vertellen. Meer daarover weten? We hebben een cursus over monteren, waarin we daarop ingaan.

Tot slot

Stockbeelden en effecten gebruiken kan echt super tof zijn, en nét datgene aan je video toevoegen wat je wilde 😀
Als je ermee aan de slag gaat, zorg er dan voor dat je de juiste beelden vindt en die tot een prachtig geheel smeedt. Veel succes!


Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!
Verder lezenAbonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties