Extra kosten bij het maken van een film

Of je je bedrijfsfilm of promotievideo nu helemaal zelf gaat filmen, of het uitbesteedt aan een professional, het is altijd een investering. Een investering in tijd, geld, ervaring en apparatuur. We schreven al eens een artikelom je meer inzicht te geven in wat het kost om jouw video idee te verwezenlijken

De prijzen waar we het in dat artikel over hebben gaan uit van de basis: 1 of meerdere camera’s en videomakers, en de montage. Maar afhankelijk van wat het precies is dat je gaat doen, kunnen er daarnaast nog meer kosten bij komen. In dit artikel geven we je daarom graag een overzicht van kostenposten die bij het maken van een video kunnen komen kijken.

Script

Kosten indicatie: ±€250 - €1000

Het schrijven van een script kun je vaak goed uitbesteden. Natuurlijk zal je de inhoud moeten controleren en aansturen - als opdrachtgever weet jij tenslotte als geen ander wat er verteld moet worden - maar het kan echt tot een beter eindresultaat leiden als je het script door een professional laat uitwerken. Omdat een professional goed weet wat in een video wel en niet gaat werken bijvoorbeeld. 

Daarnaast kan het uiteindelijk geld opleveren, doordat een duidelijk script tot een efficiëntere opnamedag kan leiden. Denk bijvoorbeeld aan het goed voorbereiden van interviews. Wanneer mensen van tevoren al gebeld zijn en een interview telefonisch al eens doorlopen hebben, kan het verhaal dat daaruit komt alvast goed gefilterd worden. Op die manier hoef je tijdens het filmen niet twee uur te interviewen, maar kun je direct de vragen stellen waarvan je weet dat je ze in de video wilt hebben, en de tijd voor het interviewen tijdens de filmdag terugbrengen tot bijvoorbeeld een half uur.

De kosten voor het script schrijven zijn afhankelijk van de lengte van de video, en hoe ingewikkeld het is. Moeten er bijvoorbeeld meerdere interviews uitgewerkt worden, dan kan het misschien nog duurder worden dan hier ingeschat. 

Voor tips over wat je allemaal kan doen met een bedrijfsfilm, hebben we dit artikel geschreven, met 11 vragen om jezelf te stellen voor je begint met het produceren van je video.


Image

Locatie

Kosten indicatie: ±€75 - €1000 per dagdeel

Als filmlocatie is vaak een huiskamer of kantoor geschikt, maar niet altijd. Het kan veel toevoegen aan de uitstraling van de video om een mooie locatie te vinden. Locaties huren kost meestal wel geld. Houd er dus rekening mee dat je hier budget voor apart houdt, of dat je een ruimte zoekt die je gratis kan gebruiken. 

Reiskosten

Kosten indicatie: €0,19 -  €0,28 cent per kilometer, of OV kosten

Iedereen die naar de locatie komt, maakt onkosten. Je kan daarop besparen door een locatie te nemen die voor iedereen dichtbij is, zodat er bijvoorbeeld mensen op de fiets kunnen komen. Carpoolen is ook een handige optie! 

Houdt er wel rekening mee dat vooral de filmers meestal niet met de fiets kunnen komen, omdat zij vaak veel apparatuur bij zich hebben en dus met de auto moeten komen. 

In een grote stad kan dat naast de kilometers nog leiden tot hoge parkeerkosten.

Goede lunch

Onbetaalbaar 😉

Dit lijkt misschien onbelangrijk, maar een goede lunch is juist heel belangrijk tijdens het filmen! 

Filmen kost veel energie voor alle betrokkenen, dus zorg dat een lunch is geregeld. Daarnaast nog wat snacks zoals koekjes of appels, en natuurlijk koffie en thee is ook een goed idee! Een blij team maakt mooiere video’s, merk ik altijd.


Image

Extra medewerkers

Kosten indicatie: van €400 tot €1.000 per dag

Sommige filmproducties hebben naast een filmer nog andere mensen nodig. In mijn ervaring heb ik gezien dat de meeste freelance professionals hier tussen de €400 en €1.000 per dag voor vragen, afhankelijk van hun niveau en ervaring. Je kan denken aan de volgende functies: 

Regisseur

Niet voor elke filmproductie heb je een regisseur nodig. Ik vind het vooral handig, wanneer een productie wat ingewikkeld is doordat er bijvoorbeeld meerdere camera’s en acteurs zijn, en meerdere filmdagen. Een regisseur kan dan goed de lijn van de film in de gaten houden, en zich richten op de acteurs. Filmers die alles zelf doen, hebben soms niet genoeg tijd om dat ook nog goed in de gaten te houden.

Visagist

Ik zou een visagist aanraden wanneer de mensen in beeld er goed op moeten staan. Nu is dat natuurlijk eigenlijk altijd zo, en in de praktijk werk ik niet vaak met een visagist. Ik merk dat visagisten vaak komen wanneer de productie er extra goed moet uitzien, dus bijvoorbeeld voor een tv-commercial, of wanneer je bepaalde effecten wil creëren, zoals sfeervolle make-up bij de muziekvideo van een rockband. 

Geluidstechnicus

Ik doe geluid in kleine producties vaak zelf, zolang er maximaal 1 of 2 mensen tegelijk spreken. Zijn er meer sprekers tegelijk, óf moeten de microfoons bij meerdere sprekers onzichtbaar worden weggewerkt? Dan werk ik graag met een geluidsman- of vrouw. Grietje en ik werken bijvoorbeeld met Geluidsman Leo voor onze producties van Cees & Cas voor Vistikhetmaar. Daar moeten de zenders onzichtbaar worden weggewerkt, én de locaties waar we filmen zijn vaak ingewikkeld qua geluid: er is veel achtergrondlawaai, of we staan in de wind. 


Image

Lichttechnicus

Ook voor licht kan je een specialist inhuren. Net als bij de visagist zou ik dit pas doen wanneer een productie er extra goed moet uitzien. Een specialist voor licht kost namelijk niet alleen geld, maar soms ook extra tijd tijdens het filmen, omdat er veel komt kijken bij het opbouwen van licht. Nu klinkt het dus alsof je het beter niet kan doen, maar het tegendeel is waar: met een licht specialist ben je verzekerd van extra mooi beeld.

Als filmer neem ik natuurlijk ook altijd wel een basis lichtset mee, maar dat is niet te vergelijken met de mogelijkheden van een lichttechnicus. 

Bijkomend voordeel van iemand voor licht, is dat degene die filmt zich dus alleen op het camerawerk hoeft te richten, en dat dus beter kan doen. 

Producent

Kosten indicatie: ±€1000 (voor 1 dag voorbereiding, en een dag filmen)

Een producent is iemand die zorgt dat alles soepel verloopt. Dit is dan ook iemand die meestal tijdens het hele filmproces betrokken is, en vanaf het begin zorgt voor de planning, de juiste afspraken en contracten, afspraken maakt met alle betrokkenen en zorgt dat iedereen een parkeerplek heeft, bijvoorbeeld. 

Daarnaast is een producent vaak tijdens het filmen aanwezig, om ook daar de planning in de gaten te houden. Ik vind een producent bijvoorbeeld fijn wanneer er veel verschillende mensen betrokken zijn bij de opnames, en er tijdens het filmen nog mensen aankomen en weggaan. Als ik aan het filmen ben, wil ik me niet bezighouden met een acteur die belt omdat hij de locatie niet kan vinden. Daarvoor heb je een producent. 

Talent

Kosten indicatie: ±€300 - €1000 per dag

Naast mensen achter de camera kan je natuurlijk ook mensen voor de camera inhuren. Bijvoorbeeld acteurs, presentators, of muzikanten. Dit kan je productie ook echt naar een hoger plan brengen. 

Houd er rekening mee dat acteurs en figuranten vaak naast een dagprijs soms werken met een buy-out. Zeker wanneer je eindproduct commerciëler wordt of iemand echt een gezicht wordt van een merk of bedrijf. Een buy-out is een bedrag wat je betaalt over een periode, waarmee je met de acteur of presentator afspreekt dat je in die periode het beeld mag gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld €500 aan buy-out betalen voor het online gebruik van een commercial voor 1 jaar. Meer weten over portretrecht? Ook daar schreven we al eens een artikel over.


Image

Figuranten

Kosten indicatie: ±€50

Soms heb je wat extra personen in beeld nodig. Bij een bedrijfsfilm wordt er bijvoorbeeld wel eens iemand ingeschakeld die een klant kan spelen. Bij grotere producties kan je ook denken aan mensen die in de achtergrond te zien zijn. Je moet dit goed regelen, omdat je (zeker bij commerciële producties) te maken hebt met portretrecht. Het is dan ook niet ongewoon om figuranten een kleine vergoeding te geven voor hun hulp. Naast hun reiskosten is bijvoorbeeld een bedrag van €50 niet ongewoon.

En ook voor figuranten is een buy-out niet gek! Vooral dus als ze in een commercieel eindproduct komen te staan.

Extra apparatuur

Kosten indicatie: ±€100 - €1000

Een filmer komt meestal met een standaard set apparatuur. Denk aan een camera, 1 of 2 microfoons, een lamp en een statief. Maar soms is er extra apparatuur nodig, die dan gehuurd zal moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan een slider (te zien op onderstaande foto), om extra mooie bewegingen te kunnen maken. Een vergelijkbaar apparaat is een jib of een dolly, maar denk bijvoorbeeld ook aan een drone. Niet elke filmmaker heeft deze spullen in zijn arsenaal. In sommige gevallen (zoals bij een drone) kan het zelfs betekenen dat je nog een extra persoon moet inhuren. Voor Drone vliegen heb je namelijk speciale vergunningen nodig, en niet elke filmmaker heeft dat.


Image

Muziek

In de montage wil je waarschijnlijk muziek toevoegen aan je video. Als je je film online wil gebruiken, kun je er dan niet zomaar top-40 muziek onder zetten. Tenminste, dat kan wel, maar dat kost veel geld. Als je dat wilt, moet je bij Buma Stemra zijn. 

Voor de meeste videoproducties zie ik echter dat ze daar niet voor kiezen, maar liever stockmuziek kopen. Wij maken zelf graag gebruik van Artlist, een platform waar je lid van kan worden, waarna je onbeperkt muziek mag gebruiken. Ik gebruikte (voordat ik Artlist ontdekte) bijvoorbeeld vaak Audiojungle of Premiumbeat.

Tenslotte is er nog een manier, en dat is muziek laten maken. Dit is veruit de mooiste en beste manier, want je krijg muziek die exact past bij jouw video en jouw wensen. Natuurlijk is dit ook de duurste manier. 

Animatie

Kosten indicatie: vanaf ±€500 per 10 seconden

Soms kan een stukje animatie een heel goede toevoeging zijn in je video, om iets uit te leggen of extra sfeer te geven. De meeste filmmakers (zoals ik) kunnen heel simpele animaties nog wel doen. Denk dan aan het laten invliegen van een naamtitel, bijvoorbeeld. Wordt het ingewikkelder, dan moet je apart iemand benaderen voor de animatie (hoewel de filmmakers vaak ook wel contacten hebben op dat gebied). 

Denk dan aan een kostenplaatje vanaf ±€500 per 10 seconden. Als het echt simpele animatie is (bijvoorbeeld een ‘doodle’ animatie), zou het goedkoper kunnen, wordt het ingewikkelder en bijvoorbeeld 3D, dan kan het ook nog duurder worden. 

Ondertiteling

Kosten indicatie: ±€50 per minuut

In deze tijd van social media video’s is ondertiteling iets wat steeds vaker wordt gevraagd. Video’s voor de overheid moeten bijvoorbeeld altijd ondertiteld zijn, omdat ze ook toegankelijk moeten zijn voor slechthorenden.

Ondertiteling is vaak een tijdrovend werkje, en kost daarom veel geld. Let op: de kosten van ondertitelen zijn exclusief de kosten van een eventuele vertaling, als de ondertitels in een andere taal moeten zijn. 

Nog een goede overweging: ondertitels kan je ook zelf makkelijk toevoegen, door je video te uploaden op Youtube, en daar de automatische ondertiteling te gebruiken (en die te verbeteren). Je kan die ondertitels vervolgens ook exporteren en bijvoorbeeld weer uploaden in Vimeo of Facebook. 


Tot slot

Tot zover het overzicht van extra kosten. Zijn we nog iets vergeten? Of heb je hier vragen over? We horen het graag in de reacties onderaan de pagina. 

En mocht je erover denken om ons in te huren voor jouw project? In ons Productiehuis zie je wat voor soort video's wij maken en hoe je contact met ons kan opnemen. 

Sowieso heel veel succes met het maken van je video!


Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!

About the Author

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties