Dit zijn 7 manieren om een livestream op te zetten: van makkelijk tot professioneel

In dit artikel gaan we 7 manieren laten zien waarop je kan livestreamen. Van de simpelste manier die je gewoon zelf kan doen, naar grotere opstellingen die je – als je de juiste spullen hebt – in principe ook zelf kan doen, maar waarvoor ik je eigenlijk aanraad om een pro in te huren. Voor dit artikel krijgen we hulp van onze collega, kantoorgenoot en livestream-pro Tom Castricum van Striking Video. Je ziet hem in de foto hierboven!  

Even in de basis: hoe meer verschillende camerabeelden je wilt, hoe ingewikkelder het wordt. Dus als je het low-budget zelf wil doen, dan raad ik je aan om het bij 1 of max 2 camera’s te houden. 

We maakten natuurlijk ook een video bij dit onderwerp. Kijk die eerst om alvast een goed overzicht te krijgen!Livestreamen met je smartphone

Deze manier is echt makkelijk, en kan je eenvoudig zelf doen. Het is geschikt om even te ‘connecten’ met je volgers en/of klanten. Vanuit de apps van Youtube*, Facebook en Instagram kun je gewoon direct live gaan. Voor Instagram is het zelfs de enige manier om te livestreamen. 

Als je bijvoorbeeld een cursus wil geven, is dit misschien te basic; het straalt misschien niet genoeg professionaliteit uit.

*Let op, bij Youtube kan het pas vanaf 1000 abonnees, daarnaast moet je geverifieerd zijn.


Image

OBS en webcam

Met OBS kun je prima een webinar geven, bijvoorbeeld. Je kan je gezicht en je beeldscherm samen, of om en om laten zien. Het is vrij makkelijk om een betere webcam aan te sluiten, met USB, zoals bijvoorbeeld deze. Ook kun je eraan denken om een betere microfoon aan te sluiten, zoals bijvoorbeeld deze van Rode.

Het enige nadeel van OBS vind ik dat ik het niet super betrouwbaar vind, en een beetje ingewikkeld. 

Om je toch een beetje op weg te helpen maakten we al eens een video over hoe je kan werken met OBS:Wirecast en webcam

Wirecast is het (betaalde) programma dat Tom gebruikt voor livestreams. Hij vindt het net wat beter en betrouwbaarder dan OBS, daarnaast heb je er meer mogelijkheden mee. Het kost ±€500. 

Ook met Wirecast kun je gewoon werken met de ingebouwde camera en microfoon van je computer en eventueel je scherm weergeven, of je kunt externe apparatuur aansluiten, zoals de webcam en usb microfoon die ik hierboven noemde. Of je kan ‘echte’ camera’s aansluiten. Daar gaan we hieronder verder op in.

‘Echte’ camera aansluiten

Als je echt goed beeld wil hebben, dan raad ik je aan om een betere camera aan te sluiten dan een webcam. Heb je nog een fototoestel liggen die niet ouder is dan een paar jaar? Grote kans dat je die tegenwoordig gewoon kan gebruiken om te livestreamen.

In dit artikel leggen we uit hoe dat (per merk) werkt. Vervolgens kan je OBS of Wirecast gebruiken om die camera als beeld-bron te gebruiken.

Blackmagic Ultrastudio Recorder

Als je je camera niet kan aansluiten met de methode die we hierboven noemden, dan zou je kunnen kijken naar de Blackmagic Ultrastudio Recorder

In deze video doe ik voor hoe dat werkt, en voeg ik ook nog een Powerpoint toe aan de stream.

Let op: om te werken met dit Blackmagic boxje moet je computer Thunderbolt aankunnen!Als je aan de slag gaat met een serieuze camera, dan wil je daar natuurlijk ook het mooiste beeld mee maken. Maar hoe zorg je voor de juiste belichting en scherpe beelden? In onze cursus 'de Basis van Video en Fotografie' leren we jou hoe je het maximale uit je camera kunt halen. Om je livestream een echt professionele uitstraling te geven.


Ja, dat wil ik!


Blackmagic Atem Mini

Wil je meerdere camera’s (en andere bronnen, zoals bijvoorbeeld een computerscherm of een vooraf opgenomen video) combineren in je stream, dan kun je gaan kijken naar een Atem Mini. 

Dit is een methode die Tom graag gebruikt, omdat de Atem mini een fijn, betrouwbaar apparaat is, waarop je met fysieke knoppen je livestream kan regelen. 

En omdat een livestream toch wel ‘kritisch’ is, omdat het live is en dus eigenlijk niet fout mag gaan, is zoiets als fysieke knoppen typisch iets waardoor je meer zekerheid hebt. 

Er zijn 3 Atem Mini’s: 

De Atem Mini. De meest goedkope versie. Hierop kan je meerdere bronnen laten binnenkomen en uitsturen. Tom raad aan om daarbij bijvoorbeeld deze monitor te gebruiken, om al je bronnen ook tegelijk te kunnen zien (Bij de Atem Mini kun je standaard alleen je uitgaande beeld zien). Met deze monitor kan je 4 HDMI apparaten tegelijk aansluiten, en het beeld weer uitsturen naar de Atem Mini. 

De Atem Mini Pro. Hierop kan je die binnenkomende bronnen ook allemaal monitoren. 

De Atem Mini Pro ISO. Dit is de duurste variant, die Tom heeft. Hierop kun je alle binnenkomende bronnen niet alleen zien, tijdens het streamen, maar ook opnemen. Handig als je achteraf nog een montage wil maken.

Bij de Atem mini heb je geen extra software nodig, maar je kan er ook nog Wirecast bij gebruiken. Met Wirecast heb je meer mogelijkheden dan de standaard opties die je met de Atem Mini hebt. 


Image

Atem Television Studio

Dit is de meest professionele manier, met de meeste opties. Deze manier zou ik niet zelf doen, huur een pro in. Soms kan het zelfs zijn dat je een team nodig hebt om dit uit te voeren. Zo heb ik ook wel eens samen met Tom een livestream gedaan, waarbij hij de stream-techniek deed, en ik de verschillende camera’s bediende.

Wanneer kies je nou voor deze optie boven de Atem Mini van hierboven? De ‘television studio’ biedt echt de mogelijkheden van een tv studio. Je kan nog meer camera’s en andere bronnen aansluiten, werken met schermen op locatie waar ook de uitzending op wordt getoond en bijvoorbeeld inkomende streams zoals deelnemers via Zoom. 

Met deze methode kun je het zo gek maken als je wil. 

De spullen die Tom in onze video liet zien: 

Switcher: Atem Television Studio HD - Hiermee schakel je tussen de verschillende beeld-bronnen.

Schermen: Blackmagic Smartview Duo - Hiermee kun je je inkomende en uitgaande beeld monitoren.

Videospeler: Hyperdeck Studio - Hiermee kun je vooraf gemaakte video’s afspelen.

Intercom: Hollyland Mars T1000 - Hiermee kun je communiceren met bijvoorbeeld cameramensen of een presentator.

Kist: 19 Inch Rack - Hier kun je alle apparatuur in bouwen, om zo een compact systeem te hebben.

Bereid je goed voor

Er zijn dus nogal wat mogelijkheden. Ik zou je altijd aanraden om de manier die je wil gaan doen even goed te testen van tevoren, en als je het echt goed wil doen: gewoon een pro inhuren. 

Bij livestreamen komt zo veel techniek kijken, dat is best veel om echt goed te doen. En als je ook nog moet aansturen wat er voor de camera gebeurt, kan dit te veel zijn. Zelf kies ik er dus ook al voor om geen livestreams professioneel aan te bieden: ik weet er gewoon net niet genoeg van om écht goed te doen, en ik heb niet de juiste spullen. Dan besteed ik dat veel liever uit aan zo iemand als Tom

Mocht je nog vragen hebben, stel die dan vooral hieronder, of ga direct naar de website van Tom.


Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!


About the Author

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties