Onze eerste, leukste, uitdagendste en misselijkmakenste filmopdrachten | de Videomakers

Storytime! 😀

In deze video vertellen we je over een aantal van onze opdrachten. Welke werd het best betaald, waar zijn wij ooit begonnen en waar werden we echt behoorlijk misselijk van? Onder de video delen we de linkjes naar werk dat we nu nog online konden vinden (en dat was nog verrassend veel!). Maar kijk zeker eerst de video, dan weet je waar het over gaat!

De eerste filmopdracht

Een opdracht moet de eerste zijn 😉

Riskes eerste freelance opdracht na een aantal jaren in dienst te zijn geweest, was samen met Kim Hutjens (die je ook op ons kanaal kunt zien! Scroll maar eens helemaal terug naar de eerste video's). Het was een video waarvoor ze niet eens filmde, dat deed Kim, maar waarvoor ze  alleen de animaties maakte. Gek eigenlijk, omdat ze dat nu nooit meer doet. Maar tijdens je eerste opdrachten ben je natuurlijk ook nog aan het uitvinden wat je wilt en wie je bent als filmmaker. We waren allebei heel verbaasd dat de video nog te vinden was. Let dus zeker extra goed op de animaties.

Mijn (Grietje) eerste opdracht was voor het Jeugdjournaal en Free Press Unlimited, supertof! Ik won een wedstrijd waardoor ik naar Zuid-Afrika mocht om daar twee items te maken voor het Nederlandse Jeugdjournaal. Dat was voordat Youtube groot werd, maar je vindt de video's nog wel terug op de website van het Jeugdjournaal. Deze over Lente en haar Babyneushoorn en deze over de school met wilde dieren.

De spannendste filmopdracht

We mochten voor onze spannendste klussen allebei de lucht in! Riske vloog in een helicopter rondjes boven de Coentunnel om naar beneden te filmen, samen met Jantien Jonkheijm, waar ze nu nog steeds af en toe mee werkt. Hieronder zie je beelden van dat project, in een korte compilatie die Jantien heeft gemonteerd.

Ik werd tijdens een persreis verrast met acrobatic paragliding, wat spannend was en enigszins misselijkmakend 😉

De 'dat nooit meer' filmopdracht

Elke filmmaker heeft wel projecten gedaan waarvan je achteraf denkt: 'dat doen we niet meer'. Bijvoorbeeld als het bijzonder saai is om te filmen, als je niet achter de boodschap staat, als de sfeer ver beneden nul is of een combinatie van al die dingen. 😉

Riske filmde ooit de lancering van een nieuw whiskymerk op een avond met bobo's, wat ze achteraf niet haar favoriete opdracht vond... We plaatsen die hier maar even niet. 😉

Ik maakte ooit een reclame voor een merk waarvan ik achteraf denk: daar sta ik toch echt niet achter. Ik hou even in het midden welk merk dat was (geen idee meer wat ik toen getekend heb en waar ik eventueel gedoe mee krijg). Laten we het erop houden dat ik geld nodig had, en dat ik ontzettend leuke mensen heb leren kennen op de set, die ik nu nog steeds spreek en waar ik zo af en toe mee mag werken. Naast geld zijn er dus toch wel meer mooie dingen uit gekomen!

De saaiste filmopdracht

Riske maakte ooit een video over krimpende pensioenfondsen binnen een bedrijf. Een opdracht die behoorlijk saai was, en de boodschap was ook nog eens vervelend voor de medewerkers. Die video is intern gebruikt, dus die kunnen we niet meer terugvinden.

Ik sprak ooit, in mijn eentje in een hete zolderkamer, alle centen in van 1 tot 100, en moest dat vervolgens ook nog eens allemaal helemaal netjes en perfect schoonknippen. Ook een draak van een klus! Ook deze video's zijn niet openbaar beschikbaar, dus ik kan ze niet met je delen.

De misselijkmakende filmopdracht

We deelden net bij onze spannendste opdrachten al klussen die vrij misselijkmakend waren. Maar we mochten vaker dingen doen waar je maag zich van binnenstebuiten keert!

Riske filmde achterstevoren in een Tesla, en moest de chauffeur stellig vragen de auto even aan de kant te zetten omdat het echt niet goed ging... We hebben de video niet teruggevonden helaas.

Ik mocht filmen bij de fantastische Master Milo, die een Ford Ka had omgetoverd tot een soort kermisattractie. Na het filmen duurde het nog wel een tijd voordat mijn hoofd niet meer tolde.

De grootste filmopdracht

Riskes grootste klus was voor de Partij voor de Dieren. Een van de video's die ze daarvoor maakte is online nog terug te vinden. Ook deze video maakte ze samen met Kim Hutjens en met Manon Huizing-Onderwijzer. Voor deze opdracht reisden ze naar verschillende plekken in Europa om te filmen. De enige die er online van terug is te vinden, is de ene die in Nederland (in Groningen) gemaakt is. Die zie je hieronder!

Ik filmde een aantal dagen in de studio's bij Lukkien voor een kerstserie van Bol.com. Niet alleen waren er veel mensen aanwezig tijdens het filmen, maar er was ook een levensgroot huis gebouwd in de studio's.

De uitdagendste filmopdracht

Riskes uitdagendste klus waren deze video's voor Architectuurverhalen. Het was uitdagend omdat er bij deze opdracht erg strak gefilmd moest worden, en er dus veel concentratie vereist is en je ook qua apparatuur veel uit de kast moet trekken.

Mijn meest uitdagende opdracht is voor een klant waar ik nog steeds voor werk! Voor het Nationaal Deltacongres moest ik vorig jaar tijdens een live uitzending zo'n 30 mensen interviewen. Je moet dus schakelen tussen de interviews en instartjes, maar ook over 30 verschillende onderwerpen informatie in je hoofd hebben. Een behoorlijke uitdaging.

En een mooie, erg uitdagende opdracht die we samen gedaan hebben, was voor The Hunger Project. Een deel van de uitdaging zat hem erin dat we alle interviews in de lokale taal moesten houden, waarbij er tijdens het interview altijd een tolk tussen zat. Maargoed, als je dan vervolgens in de montage geen idee hebt wat er gezegd wordt, dat is wel lastig monteren 😉 Natuurlijk zijn de interviews wel vertaald (in uitgeschreven tekst) maar dan nog is het een hele klus om alles goed te knippen. We zijn ook ontzettend trots op deze video's!

De bestbetaalde filmopdracht

En dan tenslotte de opdracht waar we het meest aan verdienden. Een lastige om te bepalen, want wanneer is iets het best betaald? Als je per uur het meeste krijgt, als je er in totaal het meest aan verdient? We hebben voor beide opties gekozen 😉

Riskes best betaalde opdracht is voor Minddistrict. Een organisatie waar ze al jaren voor werkt, en doordat de opdracht doorlopend is, is het een fijne stabiele inkomstenbron.

Mijn best betaalde opdrachten (per uur) zijn opdrachten voor commerciële voice overs. Je hebt er eigenlijk geen voorbereidend werk aan, bent meestal binnen een uur klaar, krijgt een uurtarief en een buy-out. Wat samen een mooi bedrag kan worden!

Een van de commerciële voice-overs die ik gedaan heb en die je online nog. kunt vinden, was voor een televisiecommercial voor startpagina.

Tenslotte

Heb jij ook opdrachten of filmmomenten die jou zijn bijgebleven? Deel ze hieronder in de reacties of onder de video. We zijn natuurlijk heel benieuwd! 😀Lees ook


Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties