Een youtube kanaal starten als ondernemer, zzp-er of bedrijf

Youtube zakelijk inzetten voor jouw bedrijf of onderneming? In dit artikel bespreek ik wat je hierover wilt weten voor je begint! Is Youtube wel de juiste keus voor jouw bedrijf? Ga je voor een eenmalige serie of een langlopend kanaal? En hoeveel tijd kost Youtube eigenlijk? Deze tips zijn ook geschikt voor jou als je ZZP'er bent.De kracht van Youtube

Er zijn een aantal redenen waarom het bouwen van een Youtube kanaal een goede investering kan zijn voor je bedrijf.


 • Vriendjes met Google

  Youtube is van google dus video’s met de juiste zoekwoorden helpen je om hoger te scoren in de zoekresultaten van Google. Een bijkomend voordeel hierbij is dat Google video’s ook direct toont in de zoekresultaten, als die er zijn. Dat betekent dus dat je een kans hebt om meerdere keren in de zoekresultaten naar voren te komen: een keer ‘gewoon’ met je website, en een keer met een video.

 • Expert status

  Het geeft je expertise. Als mensen zien dat je (vaak) informatie geeft over een bepaald onderwerp, dan wordt het duidelijk dat je veel weet van dat onderwerp (hierbij vinden wij het belangrijk om oprecht te zijn: eerlijk over wat we weten en ook over wat we niet weten).

 • Gunfactor

  Je geeft gratis tips en informatie en dat is iets wat door veel mensen wordt gewaardeerd. Zo bouw je een band op met je kijkers en zorg je ervoor dat de gunfactor bij jouw potentiële klanten ‘aan’ gaat, waardoor het meer waarschijnlijk wordt dat ze iets van je kopen.

 • Kwantiteit

  Door (naast je website/blog ea) video’s te publiceren, is er simpelweg méér content van jou online te vinden. Een bekend marketingprincipe is: mensen moeten je gemiddeld 7 keer zien, voordat ze tot een aankoop overgaan. De video’s verhogen het aantal keer dat mensen je (online) kunnen tegenkomen.


Keuzes

Als je denkt dat Youtube iets is waar je je in wilt verdiepen, dan zijn er een aantal dingen om over na te denken, voordat je begint.


 • Kanaal of eenmalige serie

  Er is niet één manier om Youtube te ‘doen’. De meest bekende manier is dat je een kanaal begint, daar video’s op publiceert en daarmee een steeds groter publiek opbouwt. Uitgangspunt van deze methode is dat je regelmatig (bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks) nieuwe video’s upload, waardoor je kanaal (en kijkers) in de loop van de tijd steeds verder groeit. Een andere manier is om er eenmalig een serie op te zetten, van bijvoorbeeld 10 video’s, en die te blijven gebruiken. Natuurlijk kun je later altijd weer een keer een nieuwe serie maken, maar dat hoeft niet. Uitgangspunt van deze methode is dat je niet continue blijft uploaden, maar dat sporadisch doet. Het ‘nadeel’ is dat je dan (meestal) minder hard groeit in het aantal abonnees en kijkers van je video’s.

 • Youtube of een ander platform

  Bedenk of Youtube het beste platform is, of dat bijvoorbeeld instagram, Linkedin of Tiktok geschikter zijn. Op elk van die platforms kun je ook video’s uploaden. Je keuze hangt af van de doelgroep die je wilt bereiken (is die doelgroep meer op instagram of op Linkedin te vinden?), maar ook van wat je inhoudelijk wilt maken. Je kunt bijvoorbeeld korte sketches of entertainment maken, wat heel goed zou passen op Tiktok. Wij vinden dat onze tutorials goed passen bij Youtube, omdat ze daar ook makkelijk terug te vinden zijn. Bedenk dus voor jezelf wat past bij jou en jouw doelgroep.


Denk bij het maken van dit soort keuzes ook aan de (tijds)investering. Als je een goede relatie wilt opbouwen met kijkers en veel volgers wilt verzamelen, dan kost dat veel tijd en doorzettingsvermogen. Een Youtube kanaal opbouwen is echt een lange-termijn strategie, waar in de eerste instantie veel meer in geïnvesteerd moet worden dan dat je eruit krijgt. Heb je die tijd niet, dan kan het bijvoorbeeld het slimst zijn om je te richten op een eenmalige serie. Laten we een paar voorbeelden bekijken. 

De Wackers Academie

De Wackers Academie is een kunstacademie waar Riske een aantal cursussen heeft gevolgd en later video’s voor heeft gemaakt. Zij gebruiken de methode van af en toe een serie (laten) maken, en die publiceren. Ze hebben dus bewust niet gekozen om continue te blijven uploaden, omdat dat gewoon niet haalbaar is. Toch worden de meeste video’s op hun kanaal erg goed bekeken. Bekijk het kanaal hier.

Charlotte’s Law

We hebben haar al eerder genoemd, maar Charlotte Meindersma van Charlotte’s Law doet het ook erg goed met haar Youtube kanaal. Zij gebruikt de methode die wij ook gebruiken, en upload al een lange periode met veel regelmaat, en heeft daardoor veel (online) bekendheid op haar vakgebied. 

Extra tips

Welke aanpak je ook kiest, natuurlijk helpen we je graag verder met een aantal tips.


 • Bedenk een strategie

  Plan hoe vaak je video’s gaat maken en hoe je dat gaat volhouden. Als je nu al weet dat je niet heel veel tijd hebt, maar je wilt wel regelmatig blijven uploaden, dan is het misschien slim om te besluiten elke 2 weken of elke maand een nieuwe video te uploaden, en niet elke week. Als je voor de lange-termijn strategie kiest, is volhouden (en geduld) belangrijker dan snel veel publiceren. Wees dus realistisch over de mogelijkheden.

 • Houd het simpel en richt je op de inhoud

  Dit is iets wat wij best vaak zeggen, maar zeker als filmen nieuw voor je is, zouden we aanraden om het in het begin simpel te houden. Ga gewoon eens filmen met je smartphone, zonder extra hulpmiddelen. Probeer hoe dat voor je werkt en bouw je vaardigheden en apparatuur langzaam uit vanaf daar. Uiteindelijk gaat het om de inhoud van je video, wat je vertelt en of je waarde biedt aan de kijkers. Als dat zo is, zullen de kijkers komen en terugkeren.


Als je gaat beginnen zouden we je zeker aanraden om onze startersgids over Youtube te downloaden, om ijzersterk van start te gaan 😉 Je krijgt hem als cadeautje als je je aanmeld bij onze nieuwsbrief.

Als je met Youtube aan de slag gaat: veel succes! En mocht je nog vragen hebben, stel ze vooral onderaan deze pagina.

Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!
Verder lezenAbonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties