Trends in video marketing in 2022

Ooit kon je als bedrijf gewoon een bedrijfsfilm maken, die neerzetten op je website, en klaar was je. Tegenwoordig is het maken van een enkele bedrijfsfilm eigenlijk ouderwets geworden. Als je het als bedrijf of organisatie goed wilt doen in 2022, dan maak je niet een bedrijfsfilm, maar doe je video marketing. Dat is niet één video, maar een serie video’s, een ‘video content strategie’ en social media… klinkt ingewikkeld? Valt mee. In dit artikel bespreken we de trends, en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. 

Natuurlijk maakten we daar (als onderdeel van onze video content strategie 😉 ) een video over! Zoals ik in de video al zei, ik zie dat er 3 hoofdlijnen te ontdekken zijn in de trends: shorts, live en zelf maken. Laten we die eens beter bekijken. 

Shorts

Op Youtube heet het ‘shorts’ op Instagram en Facebook heet het ‘stories’ of ‘verhalen’ en je hebt natuurlijk ook nog Tiktok. De overeenkomst hiertussen? Het draait om kort! 

Met de opkomst van de verschillende soorten korte video kanalen, zie je steeds meer korte content voorbij komen. Vaak zijn het rechtop staande video’s, hebben ze een maximale lengte en wordt er veel gebruik gemaakt van teksten in beeld, maar ook gifjes en gekke effecten. Al met al is de sfeer in dat soort video’s vaak wat losser. Zeker met de opkomst van Tiktok is dat sterker geworden, waar je makkelijk muziekjes kunt gebruiken en de trends van de week kunt volgen in het soort dansjes en grapjes je uit kunt halen. 

Ik denk dat het goed is om voor jezelf (of je bedrijf) in te schatten wat er bij jou past. Je hoeft niet mee te doen aan elke nieuwe rage op Tiktok. Vind een vorm die past bij jou en je boodschap, en zet daarop in. 

Door regelmatig shorts te delen, blijf je steeds in beeld bij je doelgroep. Op die manier leren ze je beter kennen, en wordt je meer onderdeel van hun dagelijks leven. 

Live

Ook live gaan is natuurlijk niet meer weg te denken tegenwoordig. Er zijn veel manieren om dat te doen. Je kunt natuurlijk met je smartphone in de hand, met één druk op de knop live gaan voor je publiek op Facebook, Instagram of Youtube. Je kunt het ook serieuzer aanpakken en een webinar organiseren met verschillende sprekers en een presentatie. Hoe je het ook doet: live gaan kan een geweldige manier zijn om in contact te komen met je publiek, en een band op te bouwen. Een geweldig voorbeeld hiervan vind ik uitgeverij Zilverspoor (waarbij mijn boek uitkomt begin 2023). 

Zilverspoor doet (al ruim twee jaar) wekelijks een livestream naar Facebook, Youtube en Twitch, waarin ze schrijvers interviewen, schrijf- en lees onderwerpen bespreken, en gewoon een hele gezellige sfeer neerzetten. Die sfeer maakt dat het voor kijkers uitnodigt om vaker te kijken, en doordat de kijkers ook worden betrokken bij de show voel je je als kijker gezien en onderdeel van de ‘club’. 

Kijk bijvoorbeeld deze aflevering terug (of kijk en praat een keer live mee op een woensdagavond om 19:30, en ervaar hoe het is!):Wat opvalt in de video is dat het eenvoudig is gemaakt (mensen zitten gewoon thuis achter de laptop) maar dat er leuke interactie is met de kijkers. En doordat ze dit wekelijks doen, nu al jaren, begint het echt een begrip te worden in de markt waarin Zilverspoor opereert. En dat is winst! 

Zelf doen

Als laatste moeten we het hebben over kwaliteit. In de tijd dat het maken van een enkele bedrijfsfilm nog de norm was, was kwaliteit belangrijk. Die ene vorm was je hele presentatie, dat was hoe jouw (potentiële) klanten jou gingen leren kennen, dus moest je kwaliteit uitstralen. 

In de veelheid van video die er tegenwoordig wordt gebruikt, is dat minder belangrijk geworden. Simpelweg omdat er ZO VEEL video is. Als alles dat hoge kwaliteitsniveau moest hebben, met perfecte shots en dure apparatuur, dan was het simpelweg niet meer te doen. En daarbij speelt nog iets anders wat stiekem nog veel belangrijker is: simpele, zelfgemaakte video’s zijn directer, echter en meestal spontaner dan een glimmende bedrijfsfilm. 

Op de een of andere manier werkt het zo: als een video heel goed (en vooral gelikt) gemaakt is, met perfecte shots, prachtig belicht, zachte onscherpte in de achtergrond, een subtiel muziekje, strakke animaties… daardoor kan je ook een soort afstandelijkheid krijgen. Dat soort video’s horen bij grote bedrijven en speelfilms in de bioscoop, en de makers (of ‘afzenders’) daarvan staan ver van ons af, die kennen we niet en daar hebben we geen persoonlijke band mee. Er was een tijd dat we gewend waren aan dit soort reclame video's. Nu gaat het meer over menselijkheid en persoonlijk contact.

En juist dat gevoel van een persoonlijke band opbouwen tussen merk & publiek is wat zo goed werkt op de lange termijn. 

Persoonlijkheid

En daarmee komen we bij de conclusie. Want de drie hoofdlijnen die we hebben besproken, draaien eigenlijk allemaal om hetzelfde: dichterbij je publiek komen, echt en oprecht zijn, persoonlijk, gezellig. 

Dat kun je alleen maar opbouwen door regelmatig ‘aanwezig’ te zijn op de social media die bij je past, en ook de minder opgepoetste en glanzende beelden te laten zien. 

Nu zeg ik niet dat er nooit meer bedrijfsfilms gemaakt hoeven te worden. Ik denk dat een goede balans vinden belangrijk is. Als je een wat grotere organisatie bent moet je óók kwaliteit uitstralen. Wat goed werkt is bijvoorbeeld op de website een mooie bedrijfsfilm neerzetten, die met aandacht voor kwaliteit is gemaakt, en daarnaast professionele foto’s, een goede vormgeving, ea. En naast die kwaliteit kun je op social media inzetten op snel, simpel, persoonlijk en gezellig. 


Image

Tot slot

Er valt natuurlijk nog veel meer te zeggen over videomarketing (waar ga je bijvoorbeeld video’s over maken?), maar voor nu houden we het even hierbij. Wat als laatste misschien goed is om in gedachten te houden is dit: probeer (video) content te maken waar mensen echt iets aan hebben. Natuurlijk wil je ‘reclame’ maken, maar bedenk dat de video’s beter bekeken zullen worden, hoe verder je wegblijft van reclame maken. Onlangs maakten we bijvoorbeeld deze video, waarin we bespreken waarom een video niet goed wordt bekeken. 

In dit artikel hadden we het over de trends van 2022, maar stiekem denk ik dat de trends die we hier bespreken, langer blijven hangen. De behoefte aan echtheid en persoonlijkheid is iets menselijks, dus ik kan me voorstellen dat dat nog wel even blijft, of misschien: nog sterker wordt. Ik ben benieuwd hoe het videolandschap zich mee ontwikkelt!

Veel succes met de videomarketing, en laat vooral vragen & opmerkingen achter in de reacties onderaan de pagina.


Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!
Verder lezenAbonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties