Welke geheugenkaart heb je nodig voor je camera?

De juiste geheugenkaart kopen voor jouw camera en filmproject is een belangrijk onderdeel van het succes ervan! Een verkeerde geheugenkaart kan betekenen dat je je camera niet optimaal kunt benutten, of tijdens het filmen tegen problemen aan kan lopen. 

Daarom gaan we in dit artikel kijken naar de verschillende soorten geheugenkaarten, en waar je op moet letten bij de aanschaf. 

We krijgen bij dit artikel hulp van Daan van Asselt, die werkt bij Nivo Schweitzer. ‘Nivo’, zoals wij ze noemen, vinden wij een super fijne fotowinkel (in Amsterdam), waar ze veel kennis van zaken hebben en alles weten over de nieuwste camera’s én geheugenkaarten. 

Nivo sponsort dit artikel niet, wij zijn gewoon heel blij dat ze ons (en jou) op deze manier kunnen helpen bij het bieden van inzichtelijke informatie 😀

Allereerst; we maakten natuurlijk ook een video over dit onderwerp, in de winkel bij Nivo! We zullen in dit artikel naar een aantal dingen kijken: 

  • Bits & bytes
  • Soorten kaarten
  • Lees- en schrijfsnelheid
  • Grootte
  • Merken
  • Kaartlezers
  • Externe recorder

Bits & bytes

Voor we in de geheugenkaarten duiken, even een stukje theorie! 🙂 In de wereld van opslagmedia hebben we te maken met bits & bytes. Beide worden gebruikt in de communicatie en ze zijn NIET HETZELFDE. 

Dit is computertechniek, want ja, camera’s zijn computers tegenwoordig! Computers werken met nullen en enen. Eén bit is precies dat: een 0 of een 1. En 8 bits = 1 byte.

In de teksten op geheugenkaartjes zie je vaak termen als ‘MB’. Dat staat voor Mega Byte. En hoe weet ik nou dat het Mega Byte is en niet bit? Omdat ‘MB’ met een grote B is gespeld; dan is het een Byte. Staat er ‘Mb’ met een kleine b, dan is het bit: ‘Mega bit’ 

Een overzichtje: 

Kb = Kilo bit

KB = Kilo Byte 

Mb = Mega bit

MB = Mega Byte (=1000 KB)

Gb = Giga bit (Dit kom je vaak tegen als je het hebt over glasvezel internet; vaak heb je dan een gigabit verbinding

GB = Giga Byte (=1000 MB)

TB = Tera Byte (=1000 GB)

Deze afkortingen kom je tegen bij de lees- en schrijfsnelheid, maar ook bij de grootte van de geheugenkaart. We komen daar zo nog op terug.


Image

Soorten kaarten

Er zijn verschillende soorten geheugenkaarten. Er is SD, CF, CFast, XQD en meer. Het kan best dat dit in de toekomst ook nog veranderd, want met de ontwikkeling van nieuwe camera’s, zijn er soms meer eisen aan de geheugenkaarten. 

In principe heeft elke camera maar 1 of 2 soorten kaarten die erin passen. Dit onderdeel is dus niet heel ingewikkeld. Kijk in het boekje van je camera (of online) welk type geheugenkaart jij nodig hebt.

Lees- en schrijfsnelheid

De lees- en schrijfsnelheid van een kaart is het belangrijkste (en het ingewikkeldste) om naar te kijken bij de aanschaf van een nieuwe kaart. 

Lezen vs schrijven

Eerst even: wat is het verschil? De schrijfsnelheid is belangrijk voor als je aan het filmen bent. Als je aan het opnemen bent, is de camera aan het schrijven naar de geheugenkaart. De leessnelheid is wat je gebruikt als je de beelden op je computer overzet: dan wordt de kaart gelezen door jouw computer.

Het gaat erom dat de kaart die je koopt, snel genoeg is voor de plannen die je hebt met jouw camera en hoe snel jouw camera schrijft tijdens het filmen op de door jou gekozen instelling. 

Schrijfsnelheden

Elke camera heeft verschillende opname instellingen, bijvoorbeeld HD of 4K, verschillende compressie instellingen (waarmee de video kleiner/gecomprimeerd wordt opgeslagen), en bijvoorbeeld de optie om slow motion te filmen of niet. Al die opties waarmee je je video gaat opnemen, bepalen hoe snel jouw camera schrijft op de geheugenkaart. Informatie over de schrijfsnelheden van jouw camera vind je in de handleiding van je camera, of online als je even op Google jouw camera zoekt. 

Opvallend is dat bij schrijfsnelheden van camera’s vaak in bits wordt gesproken (en je dus zal moeten omrekenen naar de bytes van de geheugenkaarten). Daarnaast wordt dit per seconde aangegeven. 

Ik vond bijvoorbeeld ergens deze beschrijving: ‘4K (25.00p/24.00p): ALL-I Approx. 470 Mbps’.

470 Mbps is dus 58,75 MB per seconde. Net geen 60 MB per seconde dus. Je hebt dus een kaart nodig die die snelheid aankan! 

Minimale & maximale schrijfsnelheid

Op alle kaarten zie je dus de lees- en schrijfsnelheid staan. Maar let op! Over het algemeen wordt vooral de maximale schrijfsnelheid genoemd. Die schrijfsnelheid wordt echter niet altijd gegarandeerd. 

Waar je naar moet kijken is de minimale schrijfsnelheid. Die wordt weergegeven met een V. Dus bijvoorbeeld: V30, V60 of V90. Daarbij staat het getal voor het aantal MB. Een V60 kaart kan dus minimaal 60 MB per seconde schrijven. Precies goed dus voor het voorbeeld hierboven! Een V30 kaart zou dus te langzaam zijn daarvoor, omdat de camera dan sneller wil schrijven dan de kaart minimaal aankan.  


Image

Fotografie

Ik heb het tot nu toe vooral over video gehad. Bij fotografie zijn de overwegingen net anders. Die minimale schrijfsnelheid is daar minder belangrijk, omdat foto’s tijdens het fotograferen eerst worden weggeschreven naar een cache, en dan pas naar je SD kaart. 

Je kan daar bijvoorbeeld 30 foto’s in een seconde maken, en dan zie je dat je camera bezig is met wegschrijven. Dat gebeurt dan met de snelheid die met grote letters voor op je kaart staat.

Grootte

Naast de spierballen van de kaart, moeten we natuurlijk ook nog kijken naar hoe groot je de kaart wilt hebben. Kaarten van 64 GB zijn nu we dit schrijven (maart 2021) heel normaal, maar de bestandsgroottes van video veranderen snel, en ik verwacht dat steeds grotere kaarten de norm worden. 

Ik heb zelf voor mijn Sony FS7 een XQD kaart van 128 GB en twee XQD kaarten van 64 GB. Ik kan daar op 4K 25 fps 2 uur mee opnemen. Voor de meeste klussen is dat genoeg, maar toen ik een keer met Grietje midden in Afrika stond, ver van fotowinkels… toen had ik spijt dat ik niet meer geheugen mee had. 2 uur was opeens best weinig toen er zo veel voor mijn camera gebeurde! 

Kijk dus weer in het boekje van je camera, of online, hoe groot de video is die jouw camera opneemt. Daarmee kan je uitrekenen hoeveel kaarten je nodig hebt voor jouw plannen. 


Pro tip: ga nooit met 1 kaart op pad! Geheugenkaarten zijn zeker niet onfeilbaar en corrupte kaarten of mysterieuze errors komen voor. Of wat denk je van per ongeluk een geheugenkaart verliezen? Het zijn tenslotte kleine dingetjes (vooral die Micro SD!) ik zorg dus altijd dat ik er minstens 2 bij me heb. Liever meer 🙂


Image

Merken

Natuurlijk zijn er enorm veel verschillende merken van de geheugenkaarten! Ik heb eerlijk gezegd nog nooit gehoord dat een bepaald merk kaart heel slecht is, dus ik denk dat het in dat opzicht niet heel veel uitmaakt welk merk je koopt. 

Van SD kaarten heb ik zelf veel Sandisk kaarten en hoor ook van Nivo dat die betrouwbaar zijn. Mijn XQD kaarten zijn van Sony, omdat daar toen de FS7 uitkwam, nog geen andere merken van waren. 

Angelbird is een nieuw merk dat Daan onder onze aandacht bracht. Vooral voor video zijn die aan te raden, omdat zij op dit moment een van de weinigen zijn die V90 kaarten aanbieden. 

Heb je ervaring met een bepaald merk? Laat je gedachten vooral onder het artikel achter! 

Kaartlezers

In de video hebben we het niet gehad over kaartlezers, maar dat is zeker nog een goede extra tip. Je kan vaak de kaart in je camera doen, je camera aansluiten op je computer met de bijgeleverde USB kabel, en dan de beelden overschrijven. 

Toch doe ik het liever met een kaartlezer. Over het algemeen werkt dat wat makkelijker dan het overschrijven met een camera, en soms ook sneller, zeker als je investeert in een snelle kaartlezer. Met grote hoeveelheden videomateriaal kan dat nog wel eens fijn zijn.

Voor elk type kaart zijn er ook kaartlezers beschikbaar. Ik heb dus inmiddels een hele verzameling 🙂


Image

Externe recorder

Naast geheugenkaarten is er nog een andere optie om je video mee op te nemen en dat is de externe recorder. Dan heb je dus in je camera geen geheugenkaart nodig, maar sluit je een SSD (Solid State Drive, vergelijkbaar met een harde schijf, maar zonder draaiende onderdelen) aan op de recorder. 

Een voorbeeld van zo’n recorder is de Atomos Ninja, die Daan ook in de video liet zien. Veel recorders zoals die Atomos, zijn een monitor + recorder ineen. 

Het mooie van zo’n recorder is dat je de mogelijkheden van je camera uitbreidt, doordat je met een recorder vaak kan filmen in betere kwaliteit dan je camera kan opnemen, bijvoorbeeld. Daarnaast kan je de SSD’s die je ermee gebruikt, daarna direct aan je computer hangen. En tenslotte: die SSD’s zijn vaak relatief goedkoper dan kleine geheugenkaartjes, puur omdat ze niet zo klein hoeven zijn. Als je echt grote filmplannen hebt, kan een recorder met een SSD schijf eraan dus een goede overweging zijn! 

Tot slot

Een hoop info, die we hopelijk zo weer wat inzichtelijker hebben gemaakt! Als je hier nou nog vragen over hebt, dan raden we je dus eigenlijk aan om eens langs te gaan bij onze vrienden van Nivo Schweitzer. Zij weten hier alles van! Je mag je vraag ook hieronder stellen, dan gaan wij ons best doen om die voor je te beantwoorden. 

Veel plezier met filmen!


Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!
Verder lezen


Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties