Camera’s om mee te filmen voor minder dan 1.500 euro in 2021

Welke camera’s zijn interessant als je een nieuwe filmcamera zoekt in 2021? Owja, en liefst niet al te duur 😉 Met deze vraag gingen we naar een van onze favoriete camerawinkels: Nivo Schweitzer, aan de Haarlemmerdijk in Amsterdam. Omdat wij kijkers en lezers ook vaak aanraden om naar een goede camera winkel te gaan als je advies nodig hebt! Als wij zelf advies nodig hebben gaan we vaak naar Nivo, zoals we de winkel onderling noemen.

Nivo Schweitzer heeft dit artikel overigens niet gesponsord, wij zijn zelf met onze vraag naar hen toe gegaan en zij wilden ons hierbij helpen. Daan van Asselt en zijn collega’s van Nivo Schweitzer hebben een aantal interessante camera’s voor je uitgezocht. Kijk voor je verder leest zeker even de video hier beneden, dan zie je alle camera’s alvast in vogelvlucht langskomen:Fujifilm X-T200 

Prijs ± 700 tot 900
met 15-45mm 3.5-5.6 lens, Gorillapod statief, een VideoMic GO Microfoon van Rode en een SD kaart

Het leuke aan de Fujifilm X-T200 is dat je niet alleen een camera met lens krijgt, maar er ook een prima microfoon, een klein statiefje en een SD kaartje bij krijgt. Je hebt dan een volledige vlogset voor minder dan 1.000 euro, waarmee je meteen aan de slag kunt.


Image

Een voordeel van Fujifilm in het algemeen is dat je de lenzen voor alle Fujifilm camera’s kunt gebruiken. Dat klinkt logisch, maar veel cameramerken hebben verschillende lens-aansluitingen voor verschillende camera’s. Je kunt je oude lenzen dan niet altijd gebruiken op een nieuwe camera. Bij Fujifilm heb je dit probleem niet, dus elke lens die je koopt kun je bij elke upgrade behouden. Mits je bij Fujifilm blijft natuurlijk 🙂

Deze camera heeft de mogelijkheid om externe microfoons aan te sluiten. Met een verloopstukje dat als het goed is wordt meegeleverd met de camera kun je ook een koptelefoon aansluiten. Hij heeft een APS-C sensor met 24 megapixels.

Het schermpje kan helemaal naar voren klappen, wat bij vloggen natuurlijk heel handig is. De camera kan 4k filmen tot 30 fps en Full HD tot 120 fps. In Full HD kun je mooie slow motion beelden maken. De sensor is een 24.2 megapixel APS-C sensor. De camera heeft een touchscreen, wat het makkelijk maakt om er doorheen te navigeren. Ook de autofocus van deze camera is prima. 

Deze camera is ook erg geschikt voor fotografie!

Als je een beginnend vlogger of fotograaf bent, of beiden, en je wilt iets wat net wat meer kan dan je telefoon, dan is dit een prima optie. Binnen deze prijsklasse is hij zeker een goede keus!

Panasonic DC-G100 

Prijs ± 700 tot 800
Met 12-32mm 3.5-5.6 lens en met statiefje

De Panasonic DC-G100 is vergelijkbaar met de Fujifilm X-T200 die we hierboven besproken hebben. Met z’n lichte gewicht en volledig draaibare scherm is dit ook een prima vlogcamera. Hij heeft een iets kleinere sensor dan de Fujifilm X-T200: namelijk een 20 megapixel Micro Four Thirds sensor.


Image

Je kunt een externe microfoon op deze camera aansluiten. Hij heeft helaas geen uitgang voor een koptelefoon dus je kunt tijdens het filmen niet meeluisteren naar het geluid dat je opneemt. Als je bijvoorbeeld veel interviews wilt filmen is dat lastig. 

Wel wordt de interne microfoon geprezen. Je kunt de interne microfoon op verschillende manieren instellen, afhankelijk van hoe je de camera gebruikt en welk geluid je dus wilt opnemen. Je kunt bijvoorbeeld de focus leggen op geluid van voren, of juist op geluid van achteren. Er zijn niet veel camera’s die deze optie hebben!

Ook met deze camera kun je in Full HD tot 60 fps en in 4K tot 30fps filmen. Film je groter dan Full HD? Houd er dan rekening mee dat de camera gaat croppen op de sensor, dus dat je een meer ingezoomd beeld krijgt. Dat gebeurt ook als je de beeldstabilisatie aanzet. Als je aan het vloggen bent kan het lastig zijn omdat je zo ver inzoomt dat je gezicht niet meer volledig in beeld is. Over de beeldstabilisatie en de autofocus zijn de meningen online enigszins verdeeld, dus zorg er zeker voor dat je een paar proefvideo’s bekijkt of de camera uitprobeert als deze dingen belangrijk zijn voor jou. 

Ook deze camera is trouwens prima geschikt voor fotografie! En je kunt hem met of zonder het bijbehorende statief kopen. Op het statiefje zit ook een record knop waardoor je tijdens het vloggen gemakkelijk de camera aan en uit kunt zetten. 

De Panasonic DC-G100 wordt vaak vergeleken met de ZV-1 van Sony. Die camera bespreken we in dit artikel met vlogcamera’s voor minder dan 1.000 euro.

Sony A7-2 

Prijs ± 1.200 tot 1.300
Met 28-70mm 3.5-5.6 lens

De Sony A7 Mark II is een de enige camera in dit rijtje met een fullframe sensor met 24 megapixels. Mocht je een mooie onscherpe achtergrond willen maken of bijvoorbeeld filmen in situaties met weinig licht, dan is deze camera daar beter voor uitgerust dan de vorige twee. Een grotere sensor vangt de kleuren ook beter. 


Image

Het schermpje van deze camera kan wel klappen, maar niet volledig naar voren draaien. Dat maakt deze camera minder geschikt voor vloggen, maar vooral geschikt voor als je liever achter de camera staat. Zeker omdat er ook een koptelefoon uitgang en een microfoon ingang in de camera zitten. 

Je kunt in Full HD tot 50 fps filmen. Hij heeft beeldstabilisatie wat zijn voorganger de Sony A7 niet had. Deze camera filmt overigens NIET in 4K - dus mocht dat belangrijk voor je zijn dan valt hij helaas af. 

Maar voor deze prijs een fullframe camera met lens kopen, is een heel goeie deal! Zeker omdat je hem ook goed kunt gebruiken voor fotografie. 

Canon EOS 90-D 

Prijs ± 1.200 tot 1.400
Met 18-55mm lens

De Canon EOS 90-D is de enige spiegelreflex camera in deze lijst. Dat betekent dat er een spiegelhuis in zit, wat klapt wanneer je fotografeert of filmt. In de praktijk kun je tijdens het filmen dus niet door de zoeker kijken, maar wel op het schermpje. Door de spiegel is de camera ook wat groter dan de Fujifilm en de Panasonic hierboven.


Image

De voorloper van deze camera, de Canon EOS 80-D, is lang een populaire camera geweest onder vloggers. De 90-D filmt in 4K zonder op de sensor te croppen. Als je de interne beeldstabilisatie aanzet, wordt je beeld wel meer ingezoomd.

Een sterk punt van deze camera is de goede autofocus, wat prettig is als je wilt vloggen of niet handmatig scherp wilt stellen.

In 4K film je tot 30 fps en op Full HD tot 120 fps. Je kunt dus slowmotions maken met deze camera. Er is een touchscreen en een microfoon ingang en een koptelefoon uitgang. Ook deze camera is prima voor foto’s.

Voor de beginnend filmmaker of de vlogger die het niet erg vindt om met een iets grotere camera op stap te gaan is dit een prima keuze. 

Nikon Z50 

Prijs ± 1.100 tot 1.300
Met Nikkor-Z DX 16-50mm/3.5-6.3 lens

De Nikon Z50 filmt op 4k tot 30fps en op Full HD tot 120 fps. Het schermpje van deze camera kan wel kantelen, maar niet helemaal naar voren klappen. Als je wilt vloggen is dit jammer, zeker omdat de camera wel redelijk klein is en gemakkelijk mee te nemen. Wat voor een vlogcamera altijd fijn is.


Image

Dat hij compact is komt mede doordat je de lens die in deze set is dat die helemaal kan inklappen, daardoor de camera nog compacter wordt. Hij heeft een APS-C sensor met 21 megapixels.

Je hebt de mogelijkheid een externe microfoon aan te sluiten, maar deze camera heeft helaas geen koptelefoon uitgang. En deze camera heeft geen ingebouwde beeldstabilisator, dus je zult moeten vertrouwen op de beeldstabilisatie van de lenzen. Als je veel uit de hand wilt filmen kan ik me voorstellen dat deze camera wellicht niet een voor de hand liggende keuze is. De autofocus van deze camera wordt online wel weer gewaardeerd. 

En heel handig: met een keuzeknop kan je gemakkelijk schakelen tussen film en video. Je kunt de camera de verschillende instellingen laten onthouden, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te stellen. Als elke camera dit eens zou hebben 😀

Ik moet zeggen dat wij nooit met Nikon werken en ook geen videomakers kennen die met Nikon werken. In de video benoem ik het al: bij video zou ik dus niet direct aan Nikon denken! Leuk daarom dat Daan wel een Nikon heeft gekozen voor deze video. En wat hij zegt: ik kan me voorstellen dat als je van Nikon komt het fijn kan zijn om bij Nikon te blijven.


Image

Tenslotte

De perfecte camera bestaat niet, en waar jij blij van wordt hangt helemaal af van wat je met de camera gaat doen, en wat je fijn vindt werken. Ga je voornamelijk vloggen of vooral interviews filmen bijvoorbeeld? Mag je camera best wat groter zijn, of wil je liever iets dat je in je broekzak zou kunnen stoppen? En heb je al een merk waar je een beetje aan verknocht bent geraakt? Omdat film situaties en persoonlijke voorkeuren uiteenlopen zeggen wij vaak: ga naar een goede fotozaak (met verstand van video!) en vraag persoonlijk advies.

Daan zij bijvoorbeeld al dat hij voor de Sony zou gaan. Riske is fan van Canon dus die zou wellicht voor de Canon kiezen. En ik heb zelf een GH5 van Panasonic die ik heel fijn vindt, maar zou bij deze camera’s toch denken: ik ken ze nog niet goed genoeg, dus moet mijn voorkeur nog even onderzoeken door heel veel Youtube reviews te kijken 😉

En ook goed om je te realiseren: in dit artikel hebben we bijvoorbeeld geen camera’s zonder verwisselbare lenzen besproken, en ook geen camcorders, terwijl dat best kan zijn wat jij zoekt.

Voor welke camera je ook gaat, we wensen je natuurlijk heel veel plezier met filmen!


Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!
Lees verder


Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties