Waar je op moet letten als je een camera statief koopt

Als je aan het filmen slaat kom je er waarschijnlijk snel achter dat een statief een praktische toevoeging is. Je beeld wordt er stabieler van, en je kan zelf voor de camera gaan staan zonder dat je dan de camera in je uitgestrekte arm hoeft te houden of op de grond hoeft te leggen.

In dit blog ga ik je helpen je weg te vinden in het woud van statieven wat er te krijgen is, en zal ik een paar statieven die ik goed vind aanraden.

Kop en poten

Een statief bestaat over het algemeen uit 2 delen, die je los van elkaar kan aanschaffen, hoewel ze vaak als set worden verkocht.
De bovenkant, waar je de camera op schroeft, is de kop. Meestal kan je die dus losmaken van de poten waarop hij staat. Zo zou je dus op 1 set poten verschillende koppen kunnen gebruiken, voor verschillende doeleinden.

Belangrijk om op te letten bij de kop, is de aansluiting naar de camera. De meeste camera’s hebben een schroefgat aan de onderkant, speciaal voor aansluiting op statieven. Een statief met schroef kan je makkelijk aan je camera bevestigen.

Smartphones hebben geen schroefgat, waardoor je een aparte smartphone houder nodig hebt. Er zijn statiefkoppen (vooral voor mini statiefjes) die speciaal voor smartphones zijn.

Kijk voor je een statief aanschaft goed op welke manier je je camera aan je statief kan bevestigen.

Soorten

Om te beginnen zijn er grofweg 4 soorten statieven. Videostatieven, fotostatieven, lichtstatieven en ministatieven. Hierna zal ik die vier soorten uitgebreider toelichten.


Ministatieven

Deze kleintjes zijn uiteraard bestemd voor de kleine cameraatjes en smartphones.
Grietje heeft het er ook over in haar blog over smartphone accesoires.

Je hebt verschillende soorten, maar het type met de flexibele poten is het meest populair de laatste tijd. En niet gek ook: met zo’n statiefje kan je je camera echt overal plaatsen. Aan een hek, op een tafel, om een paal.

Of, zoals ik een keer heb gedaan op een beurs waar ik een timelapse maakte: aan een pilaar in een hal (foto hiernaast). Ik had er misschien wat extra tape voor nodig, maar met een gewoon statief had ik mijn camera hier niet kunnen plaatsen.

Het meest populaire merk van dit soort statiefjes is de Joby Gorillapod, dat is degene die ik ook gebruik.

Let er ook op of je een kop nodig hebt of niet. Je kan deze statiefjes namelijk met of zonder kop aanschaffen. De link hierboven verwijst naar een statief met een smartphone houder, maar je hebt ook varianten met een balhoofdje en een schroef aansluiting voor gewone camera’s.

Tenslotte: let er bij deze kleine statiefjes op dat ze een maximaal gewicht aankunnen voordat ze door hun poten zakken. Probeer dus niet een te grote camera op te kleine pootjes te zetten. Meestal staat in de gegevens van het statief vermeld tot welk gewicht je de poten kan gebruiken. Deze statiefjes zijn voor allerlei gewichtsklassen beschikbaar.


Videostatieven

Bij een videostatief draait het vooral om de juiste kop. Als je gaat filmen, wil je misschien ook mooie camerabewegingen maken zoals een pan (een draai opzij) of een tilt (een draai omhoog of omlaag). Hiervoor heb je een videokop nodig waarmee je de camera tijdens het filmen een draaiende beweging kan laten maken.
Een videokop herken je over het algemeen aan het lange handvat (zie bovenstaande foto). Met dat handvat kun je de camerabeweging goed controleren.

Bij de duurdere videostatieven kan je ook de stroefheid of weerstand van de beweging instellen met een draaiwiel zoals hiernaast op de foto te zien is. Daarmee controleer je dan de snelheid van de draaibeweging als je een beweging maakt.

Een mooi instapmodel is de Manfrotto 290Light Video.

Ik raad deze aan omdat het een Manfrotto is, en Manfrotto staat al jaren bekend als betrouwbaar en degelijk merk.

Mijn allereerste video statief, wat ik kocht toen ik 18 was, was ook een Manfrotto, vergelijkbaar met die hierboven. Hij werkt nog steeds perfect en was zelfs in de zomer van 2017 mee naar Zwitserland, zoals te zien op de foto hiernaast. 15 jaar oud, en nog steeds even degelijk als de eerste dag dat ik hem kocht. Die ervaring gun ik jullie ook allemaal 🙂

Helaas is mijn kleine Manfrotto te klein voor de grote camera’s waar ik nu mee werk. Om soepele video bewegingen te kunnen maken, heb je een stevig statief nodig, die het gewicht van je camera aan kan. Ik gebruik nu de Sachtler FSB 6 en ben daar erg blij mee.
Sachtler is één van de bekendste merken in de videowereld, en je zal menig professional hiermee zien lopen. Bijvoorbeeld bij CameraNU is hij te vinden in de shop.

Waterpas

Nog een detail waar je op kan letten bij de aanschaf van een videostatief is de aanwezigheid van een waterpas. Dat kan erg handig zijn om te bepalen of je statief recht staat. De waterpas zit soms op de kop, en soms aan de bovenkant van de poten.


Fotostatieven

Een fototoestel doet het ook prima op een videostatief, dus als je al een videostatief hebt, hoef je niet per sé een ander te kopen voor fotografie.
Eigenlijk werkt voor fotografie elk soort standaard waar je de camera op kan schroeven.

Toch, als je echt serieus wil gaan fotograferen zou ik aanraden een goede statiefkop te kiezen, bij voorkeur eentje met een balhoofd (zoals op de foto hiernaast) of ander systeem waardoor je heel makkelijk de hoek van de camera kan veranderen.

Het voordeel van zo’n balhoofd boven een videokop, is dat je de hoek van de camera elke kant op kan veranderen, terwijl een videokop over het algemeen alleen ‘recht’ draait: naar links of naar rechts, naar boven en naar beneden, maar niet schuin opzij.

Dus als je statief een beetje scheef staat (wat eerder regel dan uitzondering is) dan moet je proberen je camera waterpas te krijgen door de poten in en uit te schuiven. Met een balhoofd kan je dat doen met de kop alleen.

Ook kan je door het balhoofd de camera zo draaien dat je een verticale foto kan maken.

Een mooi instapmodel is ook hier de Manfrotto, de Compact Light.

Wil je wat meer geld uitgeven, dan is Gitzo het merk. Het Gitzo GK3532-80QD statief is bijvoorbeeld een mooie set met poten en balhoofd.

Voor fotografie heb ik zelf ook een Gitzo en ben daar heel blij mee.

Een topper die we recent ontdekt hebben is de Pixelmaker T3. Een statief voor smartphones en kleine camera's (tot 2 kg). Hij kan tot 165 centimeter uitklappen en is superlicht! Een fijn reisstatief of vlogstatief.

Dit soort balhoofden zijn dus niet geschikt om mee te filmen, omdat je er geen mooie camerabewegingen mee kan maken. Wil je filmen én fotograferen, dan zou ik toch voor een videostatief gaan. De nadelen voor het fotograferen met een videostatief zijn minder erg dan andersom.


Monopods

Een bijzonder soort fotostatief is de monopod. Deze heeft alleen maar 1 uitschuifbare poot, en geen kop. Ze zijn praktisch als je mobiel wil zijn, en geen tijd wil verspillen door steeds weer je statief te moeten in- en uitklappen, maar toch stabiliteit wil hebben.

Uiteraard zijn ze minder stabiel dan een driepoot statief, en niet geschikt om jezelf mee te filmen.

Ik heb er zelf eentje, maar gebruik die eigenlijk voornamelijk als een soort ‘hengel’, en hang mijn microfoon eraan, zoals in bovenstaande foto.

"Ik ken vloggers die dat gebruiken. Als je jezelf met uitgestrekte arm filmt, biedt het meer stabiliteit."Grietje Evenwel


Lampstatieven

Ook een lamp wil graag op een statief staan, zoals mijn lamp op dit plaatje hiernaast.

Bij lampstatieven heb je in principe geen kop nodig, omdat de meeste grote lampen zelf een systeem hebben waarmee je de lichthoek kan veranderen.

Lampstatieven zijn dus echt alleen maar poten die je omhoog schroeft, zoals bijvoorbeeld het Falcon Eyes lampstatief.

Bij lampstatieven moet je op 2 dingen letten:

 • Gewicht

  Is hij zwaar genoeg voor de lamp die ik erop wil zetten?

 • Hoogte

  Kan hij hoog genoeg voor wat ik ermee wil?

Ik zet een lamp zelf graag vaak iets hoger dan de persoon die ik ermee belicht, dat geeft het meest natuurlijke effect. Dus een lampstatief wat 2 meter hoog kan, is daarvoor prima geschikt.

Verder nog een kleine tip daarbij: als je buiten filmt met een lamp op een statief kan het slim zijn om iets zwaars mee te nemen om aan je statief te hangen, zodat je statief niet omwaait waardoor je lamp stukvalt (ja, dit is mij wel eens gebeurd!). Je kan daarvoor ook speciale zandzakken kopen.


Keuzes

Als je straks een statief wil gaan kopen of huren, is het dus goed om voor jezelf de volgende vragen te beantwoorden:

 • Type camera

  Welke camera ga ik erop zetten en hoe zwaar is die?

 • Gebruik

  Wil ik het statief voornamelijk gebruiken om te filmen, of om te fotograferen?

 • Vervoer

  Waar moet het statief mee naartoe en hoe groot en zwaar mag het dus zijn?

 • Budget

  Hoeveel geld wil ik uitgeven?


Tot Slot

Ik hoop dat je door dit blog je weg kan vinden in statieven land. Nog een laatste tip voordat ik afsluit: het belangrijkste is altijd dat je statief het gewicht van je camera aan kan, dus begin altijd te denken vanuit je camera!

Ik hoor graag welk statief jullie uiteindelijk gekozen hebben!

Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!


About the Author

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

Verder Lezen

Welk statief moet je kiezen als je gaat filmen?
Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Nicole

Hoi Riske,

Ik wil graag een statief waarmee ik kan filmen en fotograferen… Welke zou je me dan aanraden?

Groet Nicole

Ruud Venema

Ik heb een tijd geleden gekozen voor een sachtler statief+fsb8 kop voor m’n Sony fs5. Niks mis mee maar achteraf had ik liever de flowtech 75 gekocht, omdat deze sneller op te zetten is en gemakkelijk lekker laag kan, maar dit model was toen nog niet op de markt.
Wat ik zelf tijdens pannen vaak gebruik is een stukje elastiek dat ik aan de hendel heb gemaakt . Door hier aan te trekken krijg je een nog mooiere vloeiende beweging .
Leuke site trouwens, complimenten!

Ruud Venema

Hoi Riske,
Ik zit even te denken, misschien is het nog een idee om iets over sliders te vertellen? Ik gebruik al een tijdje tot m’n grote tevredenheid 2 elektrisch aangedreven sliders. ‘t Is natuurlijk wel voor een bepaalde doelgroep maar veel mooier kun je beelden uit een bewegende camera haast niet krijgen. Bij filmpjes van muziekbands werkt het prachtig en ook bij interviews geeft het wat meer dynamiek in beeld.