Camera’s om mee te filmen voor meer dan 1.500 euro in 2021

Naar welke camera's kun je kijken wanneer je een nieuwe filmcamera zoekt in 2021 en je een wat groter budget hebt? Met deze vraag gaan we langs bij een van onze favoriete camerawinkels: Nivo Schweitzer, gevestigd in Amsterdam. Met hen maakten we eerder al een video over hun aanraders voor camera's beneden de 1.500 euro

Goed om te weten: in dit artikel bespreken we een bepaald type camera, namelijk een fototoestel waarmee je goed kunt filmen. We hebben het niet over camcorders, cinecamera's of andere camerasoorten. Natuurlijk zijn er ook in die categorie hele goede camera's te vinden!

En Nivo Schweitzer heeft dit artikel niet gesponsord, wij zijn zelf met onze vraag naar hen toe gegaan en zij wilden ons hierbij helpen. Daan van Asselt en zijn collega’s van Nivo Schweitzer hebben een aantal interessante camera’s voor je uitgezocht.

Kijk zeker de video hier beneden voor je verder leest, dan zie je alle camera's alvast een keer langskomen!Algemeen

Zoals in de video al benoemd is, hebben al deze camera's een aantal dingen met elkaar gemeen. Zo hebben ze allemaal een microfoon ingang en de mogelijkheid een koptelefoon aan te sluiten. Voor de Fujifilm Xt4 heb je daarvoor wel nog een speciaal koppelstukje nodig, van USB-C naar koptelefoon uitgang.

Canon EOS R5

Prijs ± 4.500 euro, alleen body

De Canon R5 heeft natuurlijk bizarre specs: Full-frame, 8K RAW video, 4K 120 fps draaien, log filmen, foto’s maken met 45 megapixels, en een geweldige interne stabilisatie en autofocus. Hij filmt 25 fps op 8k, tot 120 fps op 4k en in Full HD. Toen de camera nog uit moest komen had Riske hem al op het oog, omdat ze heel graag weer een Canon camera wilde.

Zij schreef een super uitgebreid artikel over de Canon EOS R5 - dus als je deze camera overweegt lees dan absoluut dit artikel!


Image

Panasonic Lumix DC-S5

Prijs ± €1.700 tot €1.800, alleen body

Als we het dan toch hebben over camera's die wij al hebben 😉 Ik (Grietje) heb de GH5 van Panasonic, waar ik erg blij mee ben! De Panasonic Lumix DC-S5 is als het ware het grote zusje van de GH5. Er zit een fullframe sensor in met 24 megapixels en hij is licht van gewicht, waardoor je hem gemakkelijk kunt uitbreiden met een rig zonder dat je set te zwaar wordt. Deze camera is zelfs compacter dan de GH5 - terwijl er dus een grotere sensor in zit! 

 


Image

De autofocus van deze camera is prima en de Dual Native ISO maakt dat hij minder ruis geeft in donkere situaties. En ook fijn: er kunnen twee geheugenkaartjes tegelijk in deze camera. Waardoor je langer kunt filmen zonder kaartjes te verwisselen, wat handig is als je je camera helemaal hebt ingebouwd! Deze camera filmt tot 180 fps in Full HD.

Wat ik zelf heel prettig vind aan de GH5 is de interne beeldstabilisatie. Ook die schijnt erg goed te zijn op de S5! Combineer dat met een schermpje dat helemaal naar voren kan klappen, en het lage gewicht van de camera, dan heb je een camera die ook erg geschikt is als fullframe vlogcamera. En last but not least: de prijs is echt aan de scherpe kant! Een van de goedkopere opties in deze lijst. 

Sony Alpha 7 S III 

Prijs ± €4.100 tot €4.200, alleen body

De Sony Alpha S III was een camera die lang verwacht werd door Sony liefhebbers. Ook deze camera heeft een fullframe sensor, met 12,1 megapixels. Dat klinkt wellicht als weinig, maar zoals Daan uitlegt in de video zorgt dit er juist voor dat de camera buitengewoon is in situaties met weinig licht. Als in: er zijn bijna geen andere camera's die zo goed presteren onder moeilijke lichtomstandigheden!

Het maakt ook dat je beelden uiteindelijk iets minder scherp en crisp worden dan bijvoorbeeld de beelden uit de Canon EOS R5. De autofocus in de A7S III is top! Deze camera filmt tot 240 (!) fps op Full HD en op 4k tot 60 fps.

Als je meer wilt weten over deze camera dan kan ik je zeker deze video van DPreview aanraden. Zij hebben de camera uitgebreid getest en het samengevat in een super heldere video!

 


Image

Nikon Z6-2

Prijs ± €2.100 tot €2.200, alleen body

De Nikon Z6-2 heeft een 24 megapixel fullframe sensor. 

Ook in deze camera heeft twee kaartsleuven waardoor je materiaal meteen dubbel kunt opslaan, of langer kunt filmen zonder de camera uit je setup te halen. Intern kun je alleen 8-bit filmen, maar met een externe recorder kun je 12 bit in ProRes RAW filmen. Dat is vooral belangrijk als je je beelden later nog wilt kleurbewerken. Op Full HD film je tot 120 fps en op 4k tot 25 fps. 

Wij kennen Nikon als een merk dat zich meer richt op fotografie en op het gebied van video niet zo in de spotlight staat als bijvoorbeeld Sony en Canon. Maar leuk om te horen bij Nivo dat ook Nikon goede opties voor video heeft!


Image

Fujifilm X-T4 

Prijs ± 1.700 tot 1.800, alleen body

De Fujifilm X-T4 heeft een 26 megapixel APS-C sensor. De enige in dit rijtje dus die niet fullframe is! Maar binnen de APS-C categorie is hij dan wel weer erg goed. 

Wat het fijne is aan Fujifilm is dat de lens mount niet anders is bij verschillende modellen of verschillende sensor groottes, wat je bij andere merken vaak wel ziet. Je kunt de lenzen van een oude Fujifilm camera dus ook voor deze gebruiken, zonder adapters. 

Wat Fujifilm ook goed doet is dat analoge gevoel meegeven in de camera. Je hebt zelfs losse knoppen voor bijvoorbeeld ISO, diafragma en sluitertijd. En je kunt gebruik maken van twee kaartsleuven. Deze camera filmt op Full HD tot 240 fps en op 4k tot 60 fps. Je kan intern op 10 bit filmen. 

Deze camera heeft een goede interne stabilisator, een schermpje dat naar voren kan klappen en is licht van gewicht. Ook deze camera is dus erg geschikt voor vloggen. En als je het fotograferen en filmen snel wilt afwisselen, dan zal de ingebouwde schakelfunctie je zeker aanspreken! Hiermee schakel je gemakkelijk tussen je film- en fotografie settings. 

 


Image

Tenslotte

Daan zegt het ook in de video: waar jij blij van wordt hangt echt af van jouw situatie en ook van het merk waar je wellicht al aan gehecht bent! Als wij een nieuwe camera zoeken doen we altijd uitgebreid onderzoek. We lezen reviews online, kijken video's, onderzoeken de specs en als het even kan proberen we de camera ergens in onze handen te houden. Dat is precies de reden waarom wij altijd zeggen: ga even langs bij je lokale camerawinkel 🙂

Heel veel succes met het uitzoeken van een nieuwe camera! Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!
Lees verder


Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties