Wat is sluitertijd en hoe beïnvloedt dat de belichting?


De sluitertijd (ook wel 'shutterspeed' in het engels) geeft aan hoelang de sluiter (shutter) in de camera open en weer dicht gaat. Samen met het diafragma bepaalt dit de belichting, de hoeveelheid licht dat op je sensor valt.

Met aanpassen van de sluitertijd kan je verschillende effecten creëren in je beeld. Een lange sluitertijd kan zorgen voor onscherpte door beweging, soms kan dat heel mooi zijn. Een hele snelle (korte) sluitertijd zorgt ervoor dat je minder of geen bewegingsonscherpte hebt en je kan er ook heel goed bewegende details scherp mee vastleggen. Denk bijvoorbeeld aan een vliegende vogel.


Image

Met de sluitertijd bepaal je dus de hoeveelheid licht er op de sensor van je camera valt, en daarmee hoe licht je foto wordt. Daarnaast  kan je hier ook de ISO en het diafragma voor gebruiken.

Goed om te weten: naast licht, beïnvloeden het diafragma, de ISO en sluitertijd ook de scherpte van je foto of videobeeld.


Image

Wil jij beter filmen en fotograferen?

In onze basiscursus fotografie en video leren we je alles over het diafragma, over ISO en sluitertijd, maar nog veel meer. Met deze cursus leer je hoe je je camera handmatig bedient, waardoor niet de camera, maar jij bepaalt hoe je plaatje eruit ziet!

Ja, ik wil mijn camera beter begrijpen! 😀


Dit artikel is onderdeel van onze videopedia, onze kennisbank waarin we begrippen rondom video uitleggen. We hopen dat het je weer een stapje verder heeft geholpen! Als je vragen hebt, kan je die altijd hieronder achterlaten. Mis je een artikel in onze kennisbank? Laat ook je suggesties achter onder dit artikel.


Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties