Wat is diafragma?

Het diafragma is een onderdeel in de lens van een camera, de ronde of hoekige opening waardoor het licht kan worden toegelaten of tegengehouden. Die opening kan groter of kleiner worden gemaakt door een iris van metalen plaatjes, lamellen, die over elkaar heen draaien.

Image

Met het diafragma bepaal je dus de hoeveelheid licht die op de sensor van je camera valt, en daarmee hoe licht je foto wordt. Naast het diafragma kan je daarvoor de ISO en sluitertijd gebruiken.

Goed om te weten: naast licht, beïnvloeden het diafragma, de ISO en sluitertijd ook de scherpte van je foto of videobeeld. Hoe verder het diafragma open is, hoe meer licht er binnenvalt, en hoe minder scherpte je hebt. Diafragma wordt weergegeven met een f-getal. Bijvoorbeeld f2,8. Bij f2,8 staat het diafragma wijd open, bij bijvoorbeeld f16 is hij ver dicht.


Image

Wil jij beter filmen en fotograferen?

In onze basiscursus fotografie en video leren we je alles over het diafragma, over ISO en sluitertijd, maar nog veel meer. Met deze cursus leer je hoe je je camera handmatig bedient, waardoor niet de camera, maar jij bepaalt hoe je plaatje eruit ziet!

Ja, ik wil mijn camera beter begrijpen! 😀


Dit artikel is onderdeel van onze videopedia, onze kennisbank waarin we begrippen rondom video uitleggen. We hopen dat het je weer een stapje verder heeft geholpen! Als je vragen hebt, kan je die altijd hieronder achterlaten. Mis je een artikel in onze kennisbank? Laat ook je suggesties achter onder dit artikel.


Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties