Doe dit niet voor de camera! Tips voor presentatoren

Als je voor de camera verschijnt, dan wil je natuurlijk wel zo goed mogelijk overkomen! Er zijn een aantal dingen die je in dat geval beter niet kunt doen...

Natuurlijk maakten we ook een video over dit onderwerp, bekijk die zeker voordat je verder leest.

Er groeit iets uit je hoofd...

... en het is geen haar, maar een plant of een lantaarnpaal bijvoorbeeld. 😉 Een levendige achtergrond is zeker leuk in een video! Maar je moet dus wel oppassen dat er niet net een plant zo staat dat ie uit iemands hoofd lijkt te groeien.

Tip: je kan dit probleem kan je oplossen door te schuiven met je camera of met de plant. Kan dat niet? Dan kan je het nog enigszins oplossen door de achtergrond onscherp te maken. Een scherpe plant achter een scherpe presentator is sneller storend, dan een onscherpe plant achter een scherpe presentator.

Eet smakelijk!

Smakelijk eten op beeld is best een uitdaging. Vaak ziet het er toch net niet charmant uit... Ik probeer er altijd op te letten dat ik geen al te grote happen neem als ik in beeld moet eten, en natuurlijk dat het kauwen er enigszins beschaafd uitziet.

Daarnaast heb je als presentator wat vertrouwen nodig in de filmmaker. Dat ze de momenten waarop het eten niet zo lekker overkomt, er uiteindelijk uit knippen. In de montage kan je natuurlijk net de goede momenten kiezen.

Ik merk dat drinken er vaak al snel beter uitziet. Tenzij je enorm slurpt natuurlijk. 😉

Glimmen

Het ene gezicht glimt sneller dan het andere. En wat in het dagelijks leven niet perse opvalt kan voor een camera, zeker met een sterke lamp erbij, al snel lijken op een flink sporthoofd! Meestal wil je dat niet. 

Neem altijd een matterend poeder mee als je voor de camera verschijnt, dan kan je de glim makkelijk wegpoetsen. En vraag of iemand het even wil zeggen als je glimt. Als je voor de camera staat zie je jezelf niet, en ook gedurende een opnamedag kan je gezicht toch weer gaan glimmen. Ook als je het al eens gepoederd hebt.

Lelijk licht

Goed licht kan wonderen doen voor je gezicht.
Film jezelf maar eens terwijl er licht uit een raam op je gezicht valt. En dan zonder extra filmlampen juist met het raam achter je en dus geen daglicht in je gezicht. Ik verbaas me er altijd over als ik dit doe hoe veel mooier mijn gezicht overkomt als het daglicht er goed op schijnt! Een goede lichtbron die je gezicht uitlicht is dus heel fijn.

Tip: niet alle lichtbronnen zijn hetzelfde. TL is vaak erg lelijk, terwijl filmlampen juist mooi zijn. Daglicht gebruiken is sowieso een goede optie als je geen extra (mooie) lampen hebt.

Plukjes en vouwtjes

Kijk altijd vlak voor dat je gaat filmen even goed of er geen spinazie tussen je tanden zit, of dat er 1 pluk haar net een gekke kant op springt. Of dat je kraagje half naar binnen zit. Allemaal dingen die mij ook op beeld gebeurd zijn! En nee, ze zijn helaas niet altijd op tijd gespot.

Ik merk dat ik voor de camera onbewust kan denken dat degene die achter de camera zit wel naar me kijkt en het zegt als er iets mis is, maar diegene ziet het simpelweg ook niet altijd. Niet in de laatste plaats omdat zij of hij ook met veel andere dingen bezig is rondom het camerawerk. Even specifiek vragen: zit m'n haar goed, zit er nog iets tussen m'n tanden - maakt dat je zeker weet dat alles echt ok is.

En als je een spiegel bij de hand hebt: check het vooral zelf even. 🙂

Wijde lens

De keus van een lens heeft veel invloed op je beeld, en ook op je gezicht. Kijk maar eens naar het verschil tussen twee lenzen in deze SuperKorteVideoTip:

Een groothoeklens wordt meestal niet gebruikt voor een portretshot, daarbij is het vaak mooier om de camera verder weg te zetten en in te zoomen.

Soms kan je hier echter niks aan doen! Als je wilt vloggen of een selfie wilt maken, dan is je arm niet langer dan hij is. Kortom: je zal wel een wijdere lens moeten gebruiken, anders past je gezicht niet volledig in beeld. Maar het is dus ook niet gek dat je bij een selfie sneller ontevreden bent over je gezicht: de lens vervormt je gezicht immers.

Denk je nu: waar gaat dit precies over? Of wil je meer leren over het goed inzetten van lenzen? Bekijk dan zeker ook onze basiscursus filmen en fotografie. Hier gaan we uitgebreid in op de werking van lenzen, en hoe ze je kunnen helpen om het beeld te maken dat jij wilt maken.

Welke hoek kies je?

Het maakt ook uit vanuit welke hoek je gefilmd wordt. Je weet vast wel hoe je gezicht eruit ziet wanneer je telefoon bij je op schoot ligt en per ongelijk de selfie modus aan gaat. Mijn gezicht is dan zeker niet charmant in ieder geval. 😉

Wij filmen het liefst op ooghoogte, maar er zijn genoeg influencers die de camera ietsje omhoog houden om het beeld van bovenaf te maken. Wat je gezicht vaak ook mooi uit laat komen.

Jouw gezicht

Natuurlijk zijn er allemaal algemene regels, maar elk gezicht is anders. En elk mens is anders en vindt iets anders aan zijn of haar gezicht storend of juist mooi!

Als er dingen zijn waar je je aan stoort in je gezicht, dan kan je ervoor zorgen dat er daar minder nadruk op komt te liggen, en probeer je juist dingen waar je blij van wordt naar voren te brengen.

Ik zelf merk bijvoorbeeld dat ik mijn scheve neus - die nooit iemand ziet behalve ik - storend vind. Dus word ik liever niet te veel van onderen gefilmd, dan zie je namelijk beter dat hij scheef staat.

Riske heeft dieper liggende ogen. Als bij haar de lamp ver omhoog staat, vallen haar ogen meer weg in het donker. Dat is jammer want juist door je ogen wil je connectie maken met de kijker van je video.

Kortom: leer je gezicht kennen en leer dus ook wat voor jou wel (en niet) werkt!

Tenslotte

Heb jij nog aanvullingen of gedachtes bij deze lijst? Laat het ons zeker weten! Wat probeer jij te voorkomen voor de camera? Of waar let je extra op?

Je kan ook je reactie achterlaten bij de video op Youtube, we kletsen daar graag met je verder!

Veel plezier met presenteren en filmen.
Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties