Een onscherpe achtergrond maken, voor foto’s en video’s

Een wazige achtergrond in je foto of video kan erg mooi werken! Maar hoe maak je zoiets. In deze video legt Riske het uit.

Stap 1: Zet je diafragma open

Een mooi open diafragma zorgt ervoor dat er veel licht je camera in kan vallen. Een klein diafragmagetal, bijvoorbeeld f/2.8 of f/1.8, geeft aan dat het diafragma ver open staat. Hoe groter het getal, bijvoorbeeld f/22, hoe dichter het diafragma.

Naast dat er veel licht naar binnen kan, wordt de scherptediepte ook kleiner. Waardoor je een mooie onscherpe achtergrond kunt maken!

Stap 2: Zoom in

Inzoomen helpt om de achtergrond onscherper te maken. Een groothoeklens werkt dus minder goed dan een telelens. Kan je kiezen tussen een brandpuntsafstand van 18mm of 100mm - kies voor een onscherpe achtergrond dan zeker de 100mm brandpuntsafstand.

Stap 3: Zorg dat je achtergrond ver weg is

Hoe verder de achtergrond bij je onderwerp vandaan is, hoe onscherper hij kan worden. Zorg dus voor veel 'diepte' in je achtergrond. Ga niet vlak voor een muur zitten, als je wilt dat die muur onscherp is.

Meer leren?

Wil je je meer verdiepen in de werking van lenzen? De theorie achter het maken van een onscherpe achtergrond beter beheersen, en die kennis ook toepassen op andere creatieve keuzes? Bekijk dan zeker eens onze online cursus 'de Basis van Filmen en Fotografie' - waarin je je camera écht leert kennen.Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties