Video monteren met een tweede monitor

Moet je voor videomonteren nu echt een tweede monitor hebben bij je computer? De meningen zijn verdeeld! 🙂 Sinds kort heb ik een tweede monitor naast mijn 27” iMac staan, namelijk een BenQ PD2506Q*, dus werk ik nu vaak met 2 schermen. In dit artikel kijken we daarom naar de voor- en nadelen van werken met 2 (of meer) monitors, en geef ik natuurlijk ook nog wat tips. 

* De BenQ monitor hebben we gekregen van BenQ om uit te proberen, superleuk! Nu doen we dat soort dingen alleen als we er echt achter staan. Meer weten over hoe wij omgaan met sponsoring? Lees hier verder.

Om te beginnen – natuurlijk – een video over dit onderwerp. Voordelen

1. Meer schermruimte

Het eerste voordeel is: je hebt meer schermruimte! Die had je vast wel zien aankomen. Maar laten we duidelijk zijn: dat is toch wel waar je het voor doet. Zeker bij video bewerken is genoeg ruimte op je scherm echt een noodzaak. Montageprogramma’s zitten vol met kleine knopjes en priegelige settings, en hoe meer ruimte je op je scherm hebt, hoe fijner en overzichtelijker dat werkt.


Image

2. Tweede scherm gebruiken voor notities

Ook als je je tweede scherm niet gebruikt voor extra ruimte voor je montageprogramma, dan kan het nog handig zijn. Zo werk ik vaak met een script als ik monteer, en dan is het best handig als dat script er steeds naast te zien is, zodat je niet heen en weer hoeft te schakelen tussen de verschillende programma’s.


Image

3. Gebruik het tweede scherm als afspeel monitor

Wat ik ook vaak zie gebeuren is het tweede scherm gebruiken als grote afspeelmonitor. Op die manier heb je een groot beeld van dat wat je aan het monteren bent, en dat kan heel fijn zijn! Let in dat geval wel goed op de kleuren van die tweede monitor, en dat die goed zijn afgesteld.


Image

4. Naast een laptop

Zeker als je met een laptop werkt, kan het fijn zijn om er een tweede monitor bij te hebben. Laptops zijn per definitie niet heel groot, en ik merk zelf ook altijd dat als ik op mijn laptop monteer, ik het toch wat priegeliger vind allemaal. Kijk, zo heeft Grietje er ook een tweede monitor bij.

Het voordeel van deze setup is ook dat je niet steeds omlaag hoeft te kijken naar je laptop scherm. Wat voor je nek wel zo lekker is. 😉


Image

5. Aansluitingen

Afhankelijk van de monitor, zijn er nog wat extra voordeeltjes. De BenQ monitor die wij hebben gekregen sluit je bijvoorbeeld aan met USB-C, en op de monitor zit nog weer een USB ingang. Voor mijn gevoel heb ik er dus zomaar een USB ingang bij gekregen, en dat is (zeker met Apples die de laatste tijd steeds minder ingangen hebben) bijzonder handig.

Nadelen

1. Extra ruimte op je bureau nodig

Dit nadeel is iets waar ik vooral tegenop zag voordat ik de tweede monitor had. Ik heb namelijk altijd ook een zooitje schijven op mijn bureau staan, een stapel papier in van die postvakjes, een lamp en een plant (we kunnen toch niet zonder plant he… 😉 ). Dus ik dacht, waar moet dat tweede scherm nou staan dan? Toen ik de BenQ monitor binnenkreeg, viel dat me wel alles mee, want hij is zo hoog, dat mijn schijven er gewoon onder kunnen staan. Top dus. Maar goed, dit geldt niet voor elke monitor, en kan dus zeker wel een nadeel zijn, bijvoorbeeld als je een heel klein bureautje hebt.

2. Budget

Ja, zo’n tweede monitor kost natuurlijk ook weer extra geld! Nou is die prijs natuurlijk helemaal afhankelijk van wat je koopt. Op dit moment lopen de prijzen voor een monitor uiteen van ± €120,- tot duizenden Euro’s. Ter vergelijking: de BenQ die wij hebben gekregen is €450,-

3. Heen en weer kijken

En dan een nadeel dat ik niet had zien aankomen. Namelijk, dat je met een tweede monitor heel erg heen en weer moet kijken tussen de twee monitoren. Dat is natuurlijk logisch, maar ik had het gewoon niet bedacht van tevoren, dat dat misschien wel vervelend zou zijn. Ik zit met mijn stoel ongeveer in het midden van de twee monitors, en moet dan toch wel een flink eind heen en weer kijken. En als ik iets wil doen wat helemaal links op het linker scherm staat, heb ik toch de neiging om dat weer meer naar het midden te schuiven… waardoor mijn ‘werkgebied’ op de twee schermen eigenlijk weer kleiner wordt. 

Iets wat hierbij nog goed is om te overwegen: de diepte van je bureau maakt veel uit. Als je verder naar achter zit, verder weg van de monitoren, dan hoef je je hoofd minder ver te draaien om alles te zien. 


Image

4. Niet altijd nodig

En ja; is het altijd nodig om een tweede scherm te gebruiken? Dat lijkt me zeker een goede vraag om jezelf te stellen. Ik heb het heel lang zonder gedaan, met alleen een 27” iMac scherm, en dat ging best prima. Ik heb wel vaak gedacht dat ik het wel wilde, maar had meestal andere prioriteiten waar ik mijn geld aan uit wilde (of moest) geven. Nu ik hem heb gekregen van BenQ vind ik het toch wel heel tof, dat wel. Het is een beetje een luxe, die me vooral belangrijk lijkt als je echt elke dag achter je computer aan het monteren bent. Ik zelf monteer zeker niet iedere dag, want ik ben ook vaak aan het filmen, of ik werk aan de website van de Videomakers, en daar heb ik niet per se een tweede scherm voor nodig (hoewel… ook dat proces wordt wel makkelijker). 

Tips

Als je een tweede scherm gaat gebruiken, dan zou ik zeker zorgen dat je die goed afstelt naast je eerste scherm. Kies het juiste scherm voor jouw werkzaamheden en kalibreer die eventueel. Wil je daar meer over weten, check dan zeker ook dit artikel. 

Heb je nog vragen of aanvullingen op deze voor- en nadelen lijst? Laat je reactie achter onderaan deze pagina! 

Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!
Verder lezenAbonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties