Templates en effecten gebruiken in je video montage

Je kunt heel goed templates gebruiken om je video naar een hoger plan te tillen. Templates zijn eigenlijk voorgebouwde special effects en montages, waar je zelf jouw teksten, kleuren en beelden kunt invoeren. Super handig! Kijk voor je verder leest natuurlijk ook onze video over dit onderwerp, mocht je die nog niet hebben gezien.


(Soort van) nadeel van templates gebruiken

Het werken met templates is vooral een handigheidje voor de iets gevorderde editors. Hoewel het zware werk voor je gedaan wordt, moet je ook, om het goed te gebruiken, iets weten van de programma’s waarin je het template gaat gebruiken. Vaak zijn templates ook alleen te vinden voor Adobe Premiere, Adobe After Effects, Davinci Resolve, ea. en bijvoorbeeld niet voor iMovie. Daarnaast zijn templates ook meestal betaald.

Er zijn ook gratis opties, waar je zelfs de zware programma’s niet voor nodig hebt. Eentje die we laatst ontdekten is Placeit, waar je online effecten kunt bouwen voor je project. Houd er wel rekening mee dat de opties die je hebt in de online builder veel minder zijn dan wanneer je een template downloadt en in je eigen montage programma aan de slag gaat! Placeit is dan wel weer veel eenvoudiger en dus heel geschikt voor beginnend editors. 

Praktijkvoorbeeld

Om te zien wat je nou zoal kan doen heb ik hieronder een voorbeeld voor je neergezet. Deze video maakte ik voor collega fantasyschrijver Kim ten Tusscher, voor de onthulling van de omslagen van 2 nieuwe boeken. Voor deze video heb ik alleen stockbeelden, templates en effecten gebruikt, naast de afbeeldingen van de boekomslagen die ik van Kim kreeg. Ik fietste hier 2 templates in elkaar, namelijk deze trailer-template en deze boekcover template. Verschillende templates verbouwen en in elkaar verwerken is natuurlijk nog wel een stapje ingewikkelder dan 'gewoon' een template gebruiken. Ik haalde alle stockbeelden en de 2 templates van Envato Elements en van Motion Array. 

En, voor de oplettende kijker (luisteraar): ik heb naast de stockbeelden en templates ook nog geluidseffecten gebruikt (ook gevonden op Envato) om sommige beeldeffecten extra aan te zetten. Zo kun je het grommen en brullen van een draak horen als hij vuur spuugt en bij sommige overgangen, en gebruikte ik wooshes en een paar filmische 'dreunen' die in trailers en films vaak worden gebruikt.

Verschillende platforms

Er zijn veel verschillende aanbieders. Wij hebben dit jaar van 2 aanbieders een abonnement aangeboden gekregen*, namelijk bij Envato en Motion Array. Wij zeggen niet zomaar ‘ja’ tegen dit soort cadeautjes, we vonden deze partijen al leuk voordat zij ons hiervoor benaderden. Envato Elements kenden we al, en ik (Riske) heb er eerder ook al eens een abonnement gehad. Hun aanbod is zo divers dat dat het zeker waard is.


Image

Motion Array is het zusje van Artlist, waar we al jaren onze stockmuziek vandaan halen. Naast Artlist is er tegenwoordig ook Artgrid, voor stockvideo’s, en nu is Motion Array er dus nog bijgekomen, waar je ook templates en effecten kunt vinden. Reden genoeg om Motion Array te vertrouwen. En ook daar is het aanbod groot! Het was ons eerst nog niet duidelijk wat nu precies het verwschil was tussen. Artgrid en Motion Array dus hebben we onlangs contact gehad met de mensen achter het platform. Wat zij er zelf over zeggen is dit: het stockvideo aanbod van Artgrid is van hogere kwaliteit, maar Motion Array heeft dan weer meer verschillende dingen, en naast video dus ook templates en effecten, bijvoorbeeld.


Image

Naast deze twee zijn er natuurlijk nog vele andere plekken om stockvideo te vinden. Kijk voor een overzicht van gratis en betaalde aanbieders in dit artikel.

*We hebben deze abonnementen dus gratis ontvangen. We gaan nooit verplichtingen over wat (en hoe) we iets publiceren over datgene dat we krijgen. We zijn ook niet betaald om dit artikel te schrijven. Wil je meer weten over hoe we met dit soort samenwerkingen omgaan, en onder welke voorwaarden we dat doen? Klik hier!

Het grootste verschil tussen alle aanbieders van stockvideo is het aanbod: ze hebben allemaal hun eigen collectie. De betaalde aanbieders hebben over het algemeen een beter en uitgebreider aanbod dan de gratis websites, maar ook tussen de betaalde partijen zit veel verschil in de collecties. Dus als je iets specifieks zoekt, kijk eerst bij welke aanbieder ze dat beeld hebben, voordat je ergens een abonnement afsluit (want vaak zijn het abonnementen).

Templates vinden

Als je op zoek gaat naar templates, kun je meestal zoeken op het programma waarin je de template wilt gebruiken. Sommigen zijn alleen maar beschikbaar voor één programma, anderen zijn breder inzetbaar. Bedenk dus van tevoren waarin je je montage wilt maken. 

Bij templates kun je, net als bij video’s, filteren op soort. Als je weet wat voor soort template je wilt zoeken, kan dat ook. In de bovenstaande video zocht ik bijvoorbeeld op ‘trailer’, waarmee je gave trailerstijlen kunt ontdekken. Als je al weet wat voor soort trailer je gaat maken, kun je daar natuurlijk ook specifieker op zoeken. Bijvoorbeeld ‘book trailer’ (zoeken in het Engels is het meest effectief) of ‘product launch’. 

Als je aan het zoeken bent tussen al het aanbod, bedenk dan dat wat je ziet van de templates, allemaal aanpasbaar is. Over het algemeen kun je de beelden aanpassen, de kleuren en de lettertypen. Wat je precies kunt aanpassen en hoe het werkt, dat zie je pas na het downloaden van een template.


Image

Werken met templates in de montage

In de montage is het soms even zoeken naar hoe de specifieke template ‘werkt’. Ik heb nog wel eens gehad dat iets waarvan ik dacht dat ik het kon aanpassen, toch niet zo werkte. In zo’n geval ga ik op zoek naar een andere template. 

De belangrijkste tip die ik je nog wil meegeven bij het werken met een template, is om niet te snel dingen aan te passen en te verwijderen. Alle elementen in de montage staan er voor een reden, ook als je dat niet meteen ziet. 

In de video hierboven laat ik bijvoorbeeld zien hoe er vier clips van verschillende lengte achter elkaar op de tijdlijn staan, en dat je de timing van die clips vooral moet aanhouden. Later ontdekte ik ook nog dat die clips instellingen hadden ingebouwd. Dus wat je me ziet doen in de video (de clips weggooien en er mijn eigen shot voor in de plaats zetten) is eigenlijk niet handig. Ik had beter de clips op de tijdlijn kunnen vervangen door mijn nieuwe clips, waardoor de instellingen bewaard waren gebleven. De instellingen op die clips waren bijvoorbeeld een snelle digitale inzoom, om het ritme van de video nog beter neer te zetten.


Tot slot

Met alle tips in de video en in dit artikel denk ik dat je een aardig eind komt 🙂 Uiteindelijk is het gebruiken van templates altijd een beetje stoeien met het materiaal, maar als het goed is komt er dan iets heel tofs uit! Veel succes met monteren 😀


Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!
Verder lezenAbonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties