Over Youtube: wat je moet weten over advertenties over jouw video’s

Kun je advertenties over je video hebben, zonder dat jij dat zelf hebt aangezet? Kun je bepaalde adverteerders blokkeren? In dit artikel deel ik een aantal inzichten die wij de afgelopen jaren hebben opgedaan over advertenties op Youtube. Bekijk voor je verder leest zeker de video die we over dit onderwerp maakten, waar we alles uitgebreid doorspreken!

Ongevraagde advertenties

Kan het zo zijn dat Youtube advertenties over je video zet, zonder dat jij dat zelf hebt aangezet of er zelfs maar toestemming voor gegeven hebt? Ja, dat kan! Youtube heeft onlangs het beleid veranderd en vanaf nu mogen zij, ook als jij zelf nog geen advertenties over je video's kunt afspelen, toch advertenties op jouw content zetten. Krijg jij daar dan geld voor? Nee helaas niet. Dat krijg je alleen als je lid bent van het Youtube partner programma, waarvoor je een minimum aantal kijkuren en abonnees moet hebben. Je hebt daarbij ook zelf de keus of je advertenties aan of uit wilt zetten.

De tweede reden waarom je ongevraagde advertenties op je video kunt hebben is wanneer Youtube detecteert dat je content van een ander hebt gebruikt, bijvoorbeeld een stukje muziek. Youtube schat dan in dat jij hier niet het auteursrecht van hebt, en degene die wel het auteursrecht heeft mag vervolgens bepalen wat er met jouw video gebeurt. Bijvoorbeeld: een video moet helemaal offline, of kan in bepaalde landen niet meer vertoond worden. Of, wat heel vaak zo is, er worden advertenties over jouw video gezet en de opbrengst gaat (gedeeltelijk) naar degene die het auteursrecht heeft op dat muziekje.

Wil je muziek vinden die 'rechtenvrij' is, lees dan zeker ook dit artikel!

Adsense

Als je in aanmerking komt voor advertenties en je bent lid van het Youtube partner programma, dan moet je ook Adsense nog koppelen. Het is niet heel moeilijk, maar nog even een gedoetje voor je dus echt aan de slag kunt 😉

Adverteerders blokkeren

Iets wat we recent ontdekt hebben en wat wij heel fijn vinden: je kunt bepaalde adverteerders weren van je video's. Zo kun je concurrenten buiten de deur houden, maar bijvoorbeeld ook bepaalde boodschappen waar jij niet achter staat, niet bij jouw video's laten zien. Vooral dat laatste vinden wij heel fijn. We vinden bepaalde adverteerders op Youtube zelf niet zo ok, dus die willen we zeker geen podium geven door de advertenties voor en tijdens onze video's te laten spelen.

Adverteerders blokkeren kan voor zover ik weet alleen als je dus lid bent van het Youtube Partner Programma en zelf je advertenties aan en uit kunt zetten. Het is heel eenvoudig: ga naar Adsense en klik links op 'opties voor blokkeren'. Zie ook het plaatje hier beneden!

Je hebt zoals je ziet dus de keus: je kunt adverteerders direct blokkeren of hele categorieën uitsluiten. Ik merk bij ons eigen kanaal dat het uitsluiten van hele categorieën leuk lijkt, maar niet vlekkeloos werkt. Ik zie bij ons nog steeds weleens een nieuwe adverteerder die volgens mij in een categorie valt die we hebben uitgesloten, maar die dus toch wordt getoond. Ik zet hem dan maar handmatig in de eerste categorie 'URL's van adverteerders', dan blijven ze meestal wel weg 😉

Hoeveel advertenties?

Je kunt de hoeveelheid advertenties op je video's aanpassen. Of tenminste: tot op een bepaalde hoogte. Je kan bepalen of je alleen voor je video advertenties wil, voor en na, of: voor, na en tijdens. Voor die laatste optie moet je video wel lang genoeg zijn. Volgens mij minstens 10 minuten, maar dit verandert nog weleens. Het is door de tijd heen steeds korter geworden.

Wat je niet kunt aanpassen (volgens mij) is hoeveel advertenties Youtube in 1 reclameblokje stopt. Dat kan 1 advertentie zijn maar ook 2. Ik vind dat als kijker soms wel echt te lang duren, maar als maker kan je hier dus volgens mij niet iets aan doen...

Zelf advertenties verkopen?

Op Youtube ben je helaas afhankelijk van het advertentiesysteem wat Youtube aanbiedt. Je krijgt zelf dan maar een deel van de advertentie opbrengsten, Youtube houdt de rest. Nu zijn er natuurlijk ook manieren te bedenken om je advertentie inkomsten helemaal zelf te houden! Je kunt een gesponsorde video maken, waarbij je direct in je video een sponsor uitlicht en daar een bedrag voor krijgt.

Ook zijn er (nieuws)organisaties die video's embedden op hun eigen platform, en daar zelf advertentieruimte verkopen. Als Youtuber is dit wellicht geen optie, maar als je bijvoorbeeld een lokale omroep bent, kan dit zeker aantrekkelijk zijn!

Tenslotte

Natuurlijk valt er nog veel meer te zeggen over adverteren op Youtube of geld verdienen met Youtube in het algemeen. Wil je over dat laatste onderwerp meer weten, lees dan zeker ook dit artikel waarin we 8 manieren om geld te verdienen met Youtube met je delen.

Veel succes met je kanaal!!

Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties