Werk vinden en netwerken als zelfstandig filmmaker

Toen ik net voor mezelf begon, in 2014, stond ik ook voor deze vraag: hoe ga ik als filmmaker mijn opdrachten vinden? Ik was goed in mijn vak, en filmen, monteren en goede verhalen vertellen. Maar hoe vond ik werk en opdrachtgevers? Mijn plan was toen: ik ga op alle manieren die ik kan bedenken, werk zoeken. Ik heb nu tenslotte 40 uur per week om dat te doen. In dit artikel zet ik mijn stappen voor je op een rijtje en link ik naar websites, organisaties en fora die mij daarbij hebben geholpen.


Online zichtbaarheid

Zorg dat je je eigen website hebt, waarop je wat voorbeelden laat zien van je werk, maar waarop je ook jezelf laat zien. Een website werkt daarvoor natuurlijk het beste, maar in het begin kan ook een Vimeo of Youtube profielpagina geschikt zijn. Je kunt ter inspiratie eens op mijn website kijken. 

Als je nog niet genoeg video’s hebt om je portfolio mee te vullen, kun je dat natuurlijk ook zelf maken. Gewoon zelf een videoproject doen; dat kan ook nog eens heel leuk zijn! Ik raad je wel aan om daar niet al te veel tijd aan te besteden. 1 video kan genoeg zijn, je hoeft niet veel meer te maken. Je hebt tenslotte ook nog tijd nodig voor de volgende punten in mijn lijstje!

Netwerken

Netwerken is zoooo belangrijk! Voordat ik voor mezelf begon leek me dat echt verschrikkelijk; ik dacht dat ik dan mezelf moest verkopen en aan mensen die ik niet kende moest vertellen hoe goed ik was. Maar toen ik het eenmaal ging doen, vond ik netwerken eigenlijk heel leuk. Want het mooie is: je kan gewoon jezelf blijven. Je hoeft je niet mooier voor te doen dan je bent, netwerken gaat wat mij betreft juist om jezelf zijn. Mensen leren kennen, vrienden maken, verbinding zoeken, echte gesprekken hebben met mensen. En leuke gesprekken hebben met mensen, en vertellen over mijn werk, dat kan ik prima. 

En… het leverde me uiteindelijk werk op, en contacten die ik van tevoren niet eens had gedacht dat ik ze nodig had. Maar ook vond ik het leerzaam, omdat je vaak kort moet uitleggen wie je bent, wat je doet en waarom. Dat maakt dat je jezelf steeds beter leert kennen, en ook steeds beter weet wat je wilt.


Image

Online netwerken

Netwerken kan op 2 manieren: online en offline. Online zijn er vooral facebook groepen waar je lid van kunt worden en waar wel werk voorbij komt, maar waar je ook kunt sparren met vakgenoten en mede-ondernemers. De groepen die ik inspirerend vind: 

 • Ondernemers, bedrijven & ZZP-ers Groep
 • ZZP’er, durf te vragen
 • Young Creators Group
 • Mediaborrel Noord (de FB groep is interessanter dan de jaarlijkse live borrel)
 • TV Productie Punt
 • Video Editors
 • Media- en journalistiek vraagbaak
 • Videomattie (met als aantekening dat ik de groep niet altijd even gezellig en inclusief vind)
 • Filmmattie
 • Vacatures en betaalde opdrachten in de creatieve sector
 • C&CF - Cast&Crew Facebook
 • Zelfstandige Professionals
 • Creatieve filmprojecten
 • 48 Hour filmmakers
 • 48 Hour Utrecht
 • 48 Hour Amsterdam

Offline netwerken

Offline netwerken is uiteindelijk denk ik nog belangrijker dan online netwerken. Omdat je bij offline netwerken elkaar ook echt spreekt, en echte relaties opbouwt. Ik heb zelf verschillende netwerk clubs en groepen bezocht. Ze zijn allemaal heel anders, en de een zal beter bij je passen dan de ander. Ik vond zelf BNI bijvoorbeeld heel fijn, maar er zijn ook genoeg mensen die dat niks vinden. Ik zou je aanraden om gewoon verschillende soorten offline netwerk groepen uit te proberen.

 • BNI - een wekelijkse ontbijt-bijeenkomst. Je wordt lid van een groep in de regio en ontmoet jouw groep vervolgens elke week. In elke groep zit maar 1 iemand van elk vakgebied. Je mag altijd vrijblijvend langskomen (let op, ze gaan je wel proberen lid te maken 😉 )
 • Open Coffee’s - Open coffee zijn laagdrempelige bijeenkomsten waar je niet lid van hoeft te worden. Niet alle Open coffee’s staan op de overzichtpagina in de link. Er staan daar bijvoorbeeld geen Amsterdamse Open coffee’s tussen, terwijl die er wel zijn. Je kunt altijd even op Google of Facebook zoeken naar ‘open coffee + stad’ om te kijker of er in jouw buurt eentje is.
 • Bites & Business - Netwerkdiners voor vrouwen (sorry mannen 😉 )

Er zijn nog veel meer van dit soort initiatieven te vinden, Google gewoon even op ‘netwerk club’ of ‘netwerkdiner’ in jouw regio. 

Naast dit soort netwerkclubs zijn er ook andere manieren om te netwerken. Neem bijvoorbeeld deel aan leuke evenementen, waar je ook weer collega videomakers ontmoet. Ja, ook dit is een uitstekende manier om te netwerken! Ik heb in het verleden meegedaan aan de volgende dingen: 

 • Kermis FM - Een jaarlijkse 10daagse op de Tilburgse kermis, waar radio en tv wordt gemaakt door vrijwilligers (de website was offline, daarom verwijst de link nu tijdelijk naar de Facebook pagina).
 • 48 Hour film project - Elke maand is er wel ergens in Nederland een 48 Hour Film Project. Ze staan niet allemaal op deze overzichtssite, Google vooral ‘48hfp + jouw stad’.
 • Een kantoor. Werk niet vanuit huis, maar huur een kantoor, liefst samen met andere makers! Ik heb sinds 2016 een kantoor met 5 andere professionals in het videovak, en dat is echt fantastisch. Naast dat we elkaar inspireren, kunnen sparren en elkaars apparatuur kunnen lenen, wordt er ook veel werk uitgewisseld. Zo helpen we elkaar!

En niet te vergeten, onze collega Youtuber Robin de Ridder organiseert (bijna) jaarlijks een videomakers nieuwjaarsborrel.


Image

Vacature pagina’s

Een andere goede manier om werk te vinden zijn de websites waarop vacatures en oproepen worden verzameld. Hieronder heb ik er een paar verzameld die ik wel vaker heb gebruikt in het begin. 

 • De prikborden op Vers (let op, hier komt ook veel onbetaald voorbij, maar kan ook leuk zijn op zijn tijd).
 • Freelance.nl (heb ik veel aan gehad toen ik net begon. Ik heb toen ook een tijd een pro abonnement gehad, dat heb je wel nodig om er echt iets aan te hebben).
 • Filmvacatures (die checkte ik dagelijks in het begin).
 • Villamedia prikbord (algemene media vacatures).

Vrienden, bekenden en familie

Waarschijnlijk heb je ook al een netwerk, van mensen die je al kent! Ook die kun je inzetten. Laat iedereen die je kent weten dat je voor jezelf bent begonnen. Ga eventueel nog eens koffie drinken met een kennis die je al een tijd niet hebt gesproken, maar die wel wellicht iemand zou kunnen zijn met wie je nog eens kan samenwerken. 

Ook zou je kunnen overwegen om contact te zoeken (en koffie te drinken) met mensen die je nog niet kent. Ik houd hier zelf niet zo van. Ik houd er niet van om mensen die ik niet ken zomaar te bellen of mailen met zo’n verzoek (‘koude acquisitie’ heet dat). Mailtjes die ik krijg met zo’n verzoek door mensen die mij niet kennen gooi ik ook in 99% van de gevallen onmiddellijk weg. Toch noem ik het even, omdat er mensen zijn die dit wel een manier vinden om werk te vinden! Als het voor jou werkt, dan kan het natuurlijk. 

Ambassadeurs en terugkerende klanten

Deze is interessant, en misschien wel de allerbeste methode om aan werk te komen. Als je uiteindelijk wat klussen hebt gedaan, dan kan het zijn dat klanten weer bij je terugkomen voor een nieuwe klus. Of, minstens zo leuk: dat ze je naam hebben gegeven aan iemand anders, die ook video’s nodig heeft. Top! Hoe zorg je hier nu voor? Volgens mij zijn er een aantal methoden: 

 • Zorg dat je kwaliteit levert. Maak gewoon goede video’s! Als je net voor jezelf begint zijn de video’s misschien nog niet het beste, en dat is oké. Maar ik zou je aanraden om te zorgen dat je jezelf altijd blijft ontwikkelen, en dat je werk steeds beter wordt. Daardoor zullen je klanten blij zijn met jouw werk, en je vaker willen inhuren. Wat hierbij (voor mij) helpt, is bijvoorbeeld zelf apparatuur hebben, waardoor ik altijd met dezelfde spullen kan werken en daar dus ervaren in ben, maar ook af en toe cursussen doen, en met collega videomakers werk bespreken. 
 • ‘Over deliver’. Oftewel: verras de klant met uitstekend werk, wat nét iets meer is dan ze hadden gedacht. Ik heb bijvoorbeeld vaak mijn fototoestel bij me tijdens het filmen en maak dan ook nog een paar mooie foto’s, die ik er gratis bij lever. Daarnaast help ik ook altijd met nazorg, en geef tips over hoe de klant zijn video’s het beste kan inzetten. Dat soort extra service wordt altijd gewaardeerd! 

Tot slot

Zo, tot zover mijn tips! Ik hoop dat je er wat aan het gehad hebt 😀 Mocht je nog aanvullingen hebben op deze lijst, laat het dan zeker achter in de reacties hieronder!


Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties