Evenement video of aftermovie maken die iedereen wil zien

De evenement video of ‘aftermovie’ is een veelgevraagd type video. Ik zie er veel aanvragen van bedrijven over voorbij komen, en veel videomakers die dat soort video’s maken*. 

Een evenement film is een verslag van een evenement, waarin je als organisator van het evenement kunt laten zien dat je een evenement hebt georganiseerd, om online nog wat buzz te creëren. Vaak worden die event films dan het jaar erop gebruikt als promotie voor het volgende evenement. Ik zie dat bij (muziek) festivals voor het grote publiek deze evenement films vaak ‘aftermovie’ worden genoemd. Dat is natuurlijk cooler 😉 maar in feite zijn het hetzelfde soort video. 

In dit artikel neem ik je mee door de verschillende typen event video, zodat je kunt bepalen welke soort film bij jouw evenement past. 

* Het maken van evenement video’s is iets wat wij zelf in principe niet doen, tenzij het echt type 2 of 3 is (zie verderop in het artikel).Denk over je doelgroep

Wie gaan de video uiteindelijk zien? En wat is het doel van de video? Wil je vooral na afloop van het evenement de discussie voortzetten (bijvoorbeeld wanneer je een congres hebt gegeven met verschillende lezingen van wetenschappers, waar ook discussie centraal stond) of wil je de video vooral inzetten om volgend jaar weer bezoekers te interesseren voor je evenement? 

Voor de verschillende doeleinden zijn verschillende typen video geschikt, dus bekijk vooral de voorbeelden om een goede keuze te maken, wat er bij jouw evenement past. 

Type 1: de sfeer-muziekvideo

Dit is eigenlijk het type wat ik ook wel ‘aftermovie’ zou noemen, en wat je veel ziet bij festivals. Meestal zit hier geen gesproken tekst in en geen geluid van het evenement zelf, maar alleen (prachtige) beelden van het festival. Meestal zijn die beelden een mix van allerlei soorten bijzondere videotechnieken, zoals slow motion, timelapses, dronebeelden, en wordt er gebruik gemaakt van gimbals en mooie lenzen, om de kijker op zoveel mogelijk manieren te prikkelen, verwonderen en inspireren. 

Een typisch voorbeeld van zo’n soort video is bijvoorbeeld de aftermovie van een festival zoals Lowlands (deze video hebben wij dus niet gemaakt!). Type 2: de inhoudelijke video

Met een inhoudelijke video bedoel ik een video die eigenlijk niet per se over het evenement gaat, maar waar het evenement meer een handig moment is om verschillende mensen aan het woord te laten over een bepaald onderwerp. Je kunt zo het onderwerp en de discussie verder trekken dan de dag(en) van het evenement zelf, en er op internet verder over praten. Op deze manier vergroot je tegelijk de interesse voor het onderwerp en jou als organisator, wat wellicht ook tot meer aanmeldingen leidt voor een volgend evenement. 

Een voorbeeld van een video waarin deze techniek deels wordt gebruikt is onderstaande video van PodiumT. Ik filmde deze beelden jaren geleden, toen ik nog voor Netwerk.cc werkte. In deze video zie je een deel echt inhoudelijke discussie, en een deel promotie van het evenement (in dit geval een theatervoorstelling).Type 3: de reportage

Een variant op de inhoudelijke video is de reportage, zoals je ook op het nieuws wel kan zien. Een reporter is op locatie en neemt de kijker mee door het evenement. Het leuke is, dat een reporter informatie kan geven (bijvoorbeeld ‘ik ben vandaag op Festival X in Woerden’) maar ook kan interviewen. Interviews die gedaan worden door een reporter die eventueel ook in beeld is, zijn vaak relaxed en gezellig, omdat er echt een gesprekje plaatsvind. 

Grietje maakte dit soort video's bijvoorbeeld voor Nuffic.En Grietje en ik maakten samen een aantal reportages voor haar reisvideo kanaal TravelGretl, bijvoorbeeld deze:


Hier waren we met zijn tweeën op pad, maar vaak doet Grietje dat soort video’s ook in haar eentje! Kijk vooral meer video’s op haar kanaal voor inspiratie. 

Wil je zelf ook die mooie reisvideo's maken? In onze online cursus 'Reisvideografie' krijg je de tools die je nodig hebt.

In deze cursus deelt Grietje het geheim van haar video's: hoe pak je het filmen aan, hoe bouw je een goed verhaal op en tenslotte, hoe doe je de montage? Na afloop van de cursus heb je je eigen prachtige reisvideo af!

Ja, dat wil ik!


De vlog-variant

Een voorbeeld van een vlog-versie van zo’n evenement reportage is onderstaande video die ik maakte voor mijn Youtube kanaal Robin Rozendal. Hier deed ik het filmen & presenteren en interviewen allemaal zelf, met een simpel cameraatje.Bonustype: een combinatie

Ook combinaties van bovenstaande typen zie je wel voorbij komen. Bijvoorbeeld een reportage, maar zonder de reporter in beeld te zien (of te horen). Een voorbeeld daarvan is deze, die ik in 2014 maakte op de Tilburgse Kermis.Tot slot

Er zijn dus allerlei verschillende manieren om evenement video’s te maken, en persoonlijk heb ik de voorkeur voor type 2 en 3, omdat je bij die soorten ook inhoudelijk een verhaal vertelt. En daar gaat het mij toch altijd wel om! 

Ik hoop dat dit artikel je heeft geïnspireerd! Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben hierover, laat ze dan zeker achter in de reacties onderaan de pagina. Verder lezenAbonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties