Filmlocatie checklist: waar moet een locatie voor het filmen aan voldoen?

Als je plannen maakt om te gaan filmen, komt de vraag bijna altijd: waar gaan we filmen? In dit artikel zet ik voor je op een rijtje waar een filmlocatie aan moet voldoen. 

Ik doe dit vanuit mijn ervaring in het maken van opdrachtfilms. Als je een speelfilm gaat maken, of een vlog of reportage, dan zijn je overwegingen wellicht anders. Maar voor de opdrachtfilms die ik maak, hebben we vaak een locatie nodig voor interviews of opnamen waarbij iemand iets vertelt tegen de camera.

Wil je de filmlocatie checklist downloaden? Dat kan hier!Een mooie plek

We gaan filmen en dat is visueel. Het is dus logisch dat we als eerste gaan kijken naar een mooie plek. Ik houd zelf bijvoorbeeld van ruimtes met boekenkasten, veel en grote ramen met daarachter liefst groen, veel planten, kunst en/of mooi behang met een interessant patroon. En kijk vooral ook of een ruimte inhoudelijk past bij wat je wilt vertellen. 

Een lichte ruimte

Ik noemde daarnet al even de ramen. Ik zie graag ramen in de achtergrond, omdat dat diepte geeft en daglicht*. Ik vind dat vaak mooi in beeld. Daarnaast zijn de ramen ook fijn omdat ze de licht geven, en veel (dag)licht in een ruimte is erg prettig tijdens het filmen. 

De verlichting van de ruimte zelf (bijvoorbeeld TL licht) is niet wat ik bedoel bij een lichte ruimte. TL licht zelf is erg lelijk en kan zelfs flikkeren in beeld, maar ook als het een ander soort lampen zijn zet ik ze vaak uit, omdat de mix van daglicht en het kunstlicht van de lampen meestal niet goed werkt.

* Dit kun je alleen doen als jouw apparatuur en het licht van de dag dat toelaat. Een raam in de achtergrond kan ook overbelicht worden (met een onderbelichte spreker op de voorgrond). Ik neem zelf daarom altijd een grote filmlamp mee om de spreker van voren te belichten, om het felle licht van het raam te compenseren.


Image

Genoeg ruimte

Naast dat een ruimte mooi en licht moet zijn, is een beetje een grote filmlocatie ook erg fijn! Alle video apparatuur neemt veel ruimte in, soms zijn er meerdere mensen aanwezig bij een filmdag die allemaal een plek moeten hebben, én om een echt mooi shot te maken, heb je ook diepte nodig. Ruimte tussen de camera en de persoon die ervoor staat, en diepte achter deze spreker. 

Over het algemeen zou ik zeggen dat een ruimte van 3x3 meter te klein is, en hoe groter hoe beter. 

Stille omgeving

Tijdens het filmen nemen we natuurlijk niet alleen beeld op, maar ook geluid. Daarom is het wel zo fijn als we niet gestoord worden door omgevingsgeluiden. Zo had ik eens een prachtige locatie, maar die zat naast een kantine waar de hele dag mensen kwamen eten. Naast het gepraat was vooral het getik van bestek op borden te hard om goed te kunnen filmen. Ook bijvoorbeeld een drukke autoweg kan storend zijn, toiletten naast een filmlocatie, etc.


Image

Akoestiek

Naast dat een stille omgeving fijn is, is het ook goed om even te luisteren naar het geluid in de ruimte. Ruimtes die veel beton hebben en gladde oppervlakken, zijn vaak erg hol en hebben geen fijne akoestiek. 

Zo ging ik een keer filmen in het Vredespaleis in Den Haag, waar we in de grote hal konden filmen. Maar omdat er iemand moest spreken in de video, was die ruimte – hoewel prachtig – toch echt niet geschikt. Zo’n grote ruimte met alleen maar marmer is gewoon enorm hol, waardoor een stem een echo heeft. Niet fijn om naar te luisteren! Uiteindelijk hebben we gefilmd in de bibliotheek, die veel lekkerder klonk. 

Storende apparaten

Nog iets wat het geluid kan verslechteren is de aanwezigheid van storende apparaten. Denk aan computers, servers, airco’s, CV-ketels en koelkasten die herrie kunnen maken. Kan zo’n apparaat niet uit en is het geluid te hard, dan zou ik op zoek gaan naar een andere ruimte. 

Stroompunten

De aanwezigheid van stopcontacten op een filmlocatie is niet altijd nodig. De meeste apparatuur werkt (ook) op accu, dus het kan prina zonder! Toch vind ik het soms wel fijn, zeker als we meerdere uren op 1 plek blijven om te filmen. Als ik al mijn apparatuur op stroom aansluit, hoef ik me de rest van de dag niet bezig te houden met accu’s die leeg raken, dus dat maakt het werk fijner!


Image

Oplossingen

Niet altijd heb ik de keuze van de locatie zelf in de hand, en soms moet je het doen met de plek die je hebt! Er zijn dan wel een paar dingen die ik altijd bij me heb om mogelijke problemen op te lossen. 

  • Gaffertape om bewegingssensors af te plakken (wanneer het TL licht geen uit-knop heeft maar wel een sensor!). 
  • Verhuisdekens om akoestiek mee te verbeteren. Hoe meer zachte oppervlakken, hoe beter. 
  • Met een verhuisdeken en gaffertape heb ik ook wel eens een airco afgedicht, waardoor we geen last meer hadden van het lawaai. 
  • Papier en pen om een briefje op de deur te hangen met ‘Stilte, hier wordt gefilmd!’
  • Verlengkabels, voor als een stroompunt te ver weg zit. 
  • Een karretje, om makkelijk met mijn apparatuur door het pand te kunnen lopen, op zoek naar de juiste ruimte. 

Buiten filmen

In dit artikel heb ik het vooral over filmlocaties die binnen zijn. Maar buiten filmen kan natuurlijk ook! Buiten heb je sowieso genoeg daglicht, veel diepte, een mooie achtergrond… maar buiten kan ook problemen opleveren. Je hebt bijvoorbeeld eerder last van herrie (er gaat natuurlijk net iemand bladblazen als je begint). Ook wind, regen en kou kan de opnamen moeilijker maken. Wind kan in de microfoon blazen en herrie maken, regen is de vijand van je camera (en de schone lens) en kou… tja 😉 

Toch vind ik buiten filmen zeker een fijne optie als de locatie en het weer het toelaat.


Tot slot

Dat was hem dan! Het hele proces van het filmen met een greenscreen! Ik hoop dat je veel hebt gehad aan dit artikel en de video erbij. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, die mag je altijd onderaan de pagina achterlaten. Veel succes met filmen!
Verder lezenAbonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties